26.07.14. Reiseklar – Tyrkia neste

I morgen tidlig flyr min mann og jeg til Tyrkia og skal ha en ukes ferie i Kemer. Vår voksne sønn på 18 år bor hjemme, så huset, plenen og blomster får stell. Men må nok sende ut et nabovarsel på sønnens vegne. Det kan nok bli en fest i disse martnastider 🙂 Vi har vært i Kemer på samme hotell en gang før og vet at det er noen få skritt til stranden, og det passer oss utmerket. Det er jo der vi blir boende mest. Basseng får være for oss, sjø er best. Jeg har kjøpt meg noen pocketbøker slik at de solrike late dager blir brukt til lesing. Det står krim på programmet. Jeg har noen uleste bøker her også, men synes bøkene etter strandlivet blir ødelagt av solkrem og skitt, så kjøper meg istedet pocketbøker. Det er jo så fint vær om dagene her i Trøndelag også for tiden, men det blir noe annet med en sydentur likevel; luktene, naturen, floraen, restaurantmaten, den totale avslapningen og feriefølelsen. Turen bestilte vi før jul i fjor. 

Jeg blir nok ikke så aktiv på bloggen til uken, jeg tar ferie fra det meste. Deilig !

Det jeg tenker på er de terrorvarsler som sendes ut i Norge i disse dager. I 2011 reiste vi til Kroatia den 23.07. og da hadde Breivik vært på ferde, kvelden før. Vi våknet til uhyggelige meldinger om hva som hadde skjedd. Her til lands var det minnemarkeringer og rosetog for de rammede. Noe vi fra Kroatia bare kunne lese om på nett. Jeg tenker på om det kan skje noe når vi er borte evt. og hvordan det blir. Videre om luftrom eller flyplasser blir sperret så vi ikke kan reise hjem igjen. Med min flyskrekk lik den min halvveise navnesøster har, tror jo jeg det hender noe med vårt fly, selvsagt. Vi flyr med Tyrkiareiser. Ser for meg både det ene og andre, he-he. Vi skal vel også fly over Ukraina, helt sikkert…..i hvert fall i mitt hode, he-he 🙂 Nei, det går nok bra og vi får sikkert en flott ferie.

I ettermiddag / kveld har vi vært på en trivelig 60-årsdag. Tanten til min mann som er åtte år eldre enn han feiret dag. Så fint med hageselskap i godt vær. God mat og hyggelige mennesker. Nå er det vatning av blomster + siste pakkerest som gjenstår.

Her kofferten er snart klar :

 

 

 

25.07.14. Mat / Oppskrift – God salat på en fredag – smaker ekstra godt når jeg har en ferieuke til :)

Her er en oppskrift til 8 personer, et lite sommer- lag / – party :

 

TOVE`S SOMMERSALAT FOR MATELSKERE

 

Jeg bruker sjelden oppskrifter lengre, men mikser etter eget hode.

Denne oppskriften ble til i kveld. Jeg kjøper alltid inn ingredienser,    

mens andre ingredienser blir det jeg finner i kjøle – og andre skap 🙂

 

1 pk. pasta  (kokes opp og avkjøles)

1  1/2 kylling  (ferdigstekt, plukkes for kjøtt)

3/4 isbergsalat  (kuttes i smale striper og deles en gang)

3/4 agurk  (kuttes i små biter)

1/2 vannmelon  (kuttes i biter)

1 stor rød paprika  (deles i passe biter)

1 beger lettrømme

1 pk. lettmajones

3 spiseskjeer gresk yoghurt

1/2 sitron   (presses, bruk kraften)

2 ts. sukker

1 ts. salt 

1  ts. chillikrydder

1 ts. allroundkrydder

1 ts. karri

De sistnevnte 9 ingredienser blandes for seg og has over

Server gjerne med hvitløksbrød ved siden av. Ett glass rødvin

smakte ikke dumt til.

                                                  Bon apetite !

 

#mat  #oppskrift  #sommersalat  #salat  #pasta  #godt  #sommer  #vin  #hvitløksbrød  #fredagsmat  #helgekos  

 

 

 

 

24.07.14. Fotografier fra fjelltur til Roknesvollen i Levanger, Nord-Trøndelag – TRIVSEL

Jeg har vært på jobb ved Innvandrertjenesten som sykepleier, men i dag kunne jeg prioriterte å være med på tur med “Kafè Verden” og mange av beboere jeg daglig jobber med. “Kafè Verden” er drevet av frivillige organisasjoner og har vanligvis cafè med matsalg for en billig penge med kulturelle innslag en gang i uka. Populært tiltak som innvandrere også er en stor del av, både som frivillige hjelpere og gjester i cafèen. I nydelig trøndervær bar det av sted i innleid buss og turen var en stor suksess for de frammøtte. Det var et åpent tilbud for alle, innbyggere i Levanger og omegn. Turen gikk til Roknesvollen i Levanger. En seter som 4H er en del av, og som samler massevis av turgåere fra bygdene her omkring. Seteren er spesielt populært for barn, da de mest kjente husdyrene går fritt rundt inne på seteren. I tillegg er det fint å bade og også ta en kanotur på tjern i nærheten. Ellers kan en gå på stylter og spille ulike ballspill m.m. I dag fikk jeg “jamme” sammen med musikere med gitar på seteren, det var meget hyggelig bekjentskap. I morgen kveld, fredag 25.07. kl. 18.00 er det visekveld på Roknesvollen, et tilbud åpent for den som vil. De som ikke ble med på tur, kan bare angre seg !  Jeg prøver å anonymisere deltagere ved å velge bilder der vedkommende på bildet ikke er gjenkjennelig på gata etter dette innlegget, da de ikke ble spurt på forhånd. Men det kan da bli mange trivselsglimt for det 🙂

 

Skotørk på seteren :

 

Hege i forkant er for tiden aktivitetsplanlegger ved Leira Mottak. Ut på tur……osv.  :


 

Roknesvollen :


 

Lite vann i bekker / elver, tørke :


 

Hanefar :


 

To afrikanere i kano, de storkoste seg og faktisk så ble det et bad også :

 

Kanin i det fri :


 

Badeliv :


 

Et hundeliv  (jeg tenkte da jeg kom inn på seteren; “har de tam ulv også”, he-he – ikke helt seriøst da 🙂


 

Må en så må en, he-he :


 

Med hjerte på døra. Det får representere også den fine stemningen og latteren i dag :

 

Vakkert på fjellet i dag :


 

se jeg fant en salamander :


 

Trivsel på høyt plan :


 

#trivsel  #tur  #fotografi  #photography  #foto  #photo  #seter  #natur  #nature  #Norge  #Norway  #sol  #tjern  #kano #barn  #bade  #latter  #lek  #musikk #liveterbra  #detgodeliv !

21.07.14. Fotografi, flere bilder tatt fra over havoverflaten og ned i klart sjøvann – MANET

Her er flere bilder av manet, og jeg synes den er spennende som fotomotiv. I tillegg synes jeg den er både grasiøs og vakker når den beveger seg i vannet. Jeg synes ikke disse er hverken heslige eller fæle. Det gjør meg ingen ting å ta på dem. Jeg liker de, men brennmaneter kan jeg styre min begeistring for. I alle fall er det ikke lurt å ha nærkontakt med en. Brennmaneter er nok enda flottere å se på. Jeg synes det var utrolig å få såpass bra bilder ved å fotografere ett par tre meter over vannoverflaten og ned i sjøen. Synes vannet var nesten unormalt klart her.  

Første dag på jobb etter ferien i dag. Jeg vil nødig klage på været, men i dag var det uutholdelig på kontoret mitt. Men like vel holdt jeg ut. Hva var alternativet liksom? Jeg har en bordvifte, men den utgjør bare en liten forskjell. Det er jo over 30¤C utendørs her i Levanger, Nord-Trøndelag for tiden. Slik skal det bli visstnok hele uken, skal en tro på yr.no. Jeg klager ikke altså, så det er klart, he-he !

Det er da flott å tenke på at en etter denne uken skal til Tyrkia å kjøle seg ned, he-he 🙂

 

Vanlig glassmanet i ulike bevegelser :

 

 

 

 

#fotografi  #photography  #foto  #photo  #natur  #nature  #sjø  #sea  #manet  #jellyfish  #grasiøs  #vakker

 

Hva du ikke visste om maneter :

Manetene består av mer enn 95 prosent vann og har verken skjelett, øyne, hjerte, blod eller hjerne. Men selv om de mangler mange av de organene som vi anser som helt vitale, så kan de faktisk på sitt vis både lukte og smake. Og selv om de ikke kan se så kan de føle forskjellen på lys og mørke. Ja, og selv om kroppen vil falle sammen hvis du tar maneten ut av vann, fordi den ikke har skjelett, så kan den både svømme og fange mat! 

Mange typer 
Det finnes mange slags maneter. I Norge gjør vi det så enkelt at vi kaller de som brenner for brennmaneter og de som ikke brenner for glassmaneter. Den vitenskapelige virkeligheten er ikke så enkel, det finnes omtrent 3000 forskjellige arter, og disse kan gjerne deles inn flere i typer og klasser. Manetene syntes sikker vi mennesker er noen oppblåste nykommere, for selv har de eksistert på planeten vår i over 500 millioner år! De største manetene kan ha en “kropp/hode” på over 2 meter og flere arter har tentakler som blir over 30 meter lange. 
Brenner ikke 
ParaplymanetVi sier at brennemaneten “brenner”, men det har jo ingenting med ild å gjøre, annet enn at det svir nesten på samme måten som om vi kommer borti noe brennende eller glødende. Det er neslecellene på manetenes tentakler, (fangarmer, brenntråder) som er vonde å komme nær. De kan bli mange meter lange og henger gjerne under maneten som et slør av tynne, gjennomsiktige tråder. De små neslecellene sitter tett i tett på trådene og inneholder en gift som svir og klør når den kommer i kontakt med huden vår. Tentaklene med neslecellene er de fleste maneters måte å skaffe seg mat på, giften lammer byttet. 
Sjelden livsfarlig 
Giften som sitter i neslecellene er sterk nok til å drepe den typen plankton som er manetenes hovednæring, og noen har gift som også kan drepe mindre fisk. For oss mennesker er de fleste maneter ganske så ufarlige, selv om kløe og en brennende smerte ikke er særlig behagelig. Noen mennesker kan få en allergisk reaksjon på neslegiften, og da kan det jo være litt mer alvorlig. Direkte farlig er nok bare “portugisisk krigsskip”, irukandji-manet og de manetene som kalles sjøveps. De portugisiske krigsskipene seiler av gårde på overflaten med noe som ligner på en halvt oppblåst kondom, mens sjøvepsen holder seg ned i vannet. Ingen av dem vil svømme etter deg, så ser du disse manetene er det bare å svømme vekk eller vente med å kaste seg i sjøen. Sjøvepsene og irukandji-manet trives best i farvannene rundt Australia, mens de portugisiske krigsskipene finnes i alle tropiske farvann. Giften i disse tre artenes nesleceller er uvanlig sterk, men sjelden dødelig i seg selv for oss mennesker (bortsett fra den knøttlille irukandji-maneten). Skulle du være så uheldig å komme bort i en av dem så prøv å unngå panikk, panikken kan jo drepe selv om ikke giften gjør det! Vær klar over at neslecellene er inntakt lenge etter at selve maneten er død, så ikke ta på en halvtørket brennmanet som ligger i sanden!
SjøvepsFå vekk trådene 
Det første og beste råd for en som har kommet borti en manets tentakler er å få restene av huden. Er du i vannet så svøm vekk, og selvsagt helst mot land, mens du prøver å få så mye som mulig vekk fra øyne, hender og kropp. På land kan du prøve å fjerne så mye som mulig ved å gni med tørr sand og skylle deg godt med saltvann. Ikke kast deg inn i en dusj, ferskvann vil bare utløse enda mer gift fra neslecellene! Har du kommet borti en vanlig brennmanet så vil smerten og kløen vanligvis gå over av seg selv i løpet av et par timer. Isbiter og/eller brannsalve kan dempe smertene en god del. Når det gjelder sjøveps så kan det være en god ide å dynke det brennende stedet med eddik eller ha på bakepulver for å nøytralisere giften. Ikke gni med alkohol eller hør på kjerringråd om å tisse på stedet, det gjør ofte vondt verre! Er du redd for en allergisk reaksjon, eller har blitt “brent” så alvorlig av en sjøveps eller portugisisk krigsskip at du har kramper eller åndenød så bør du selvsagt ta kontakt med lege umiddelbart. 
Mat 
Selv om folk flest prøver å unngå manetene av redsel for å bli brent, så er det folk som faktisk slikker seg om munnen ved synet av maneter. Manet er en delikatesse i Østen, og en kjent rett består av tørkete manetbiter. Etter å ha ligget natten over i vann for å bløtlegges og avsaltes, presses vannet ut av bitene før de rulles i en lake av krydder, agurk, eddik, sukker, salt og sesamolje. Flere steder i sydhavet er visse typer av maneter også ansett som en delikatesse, selv om dette i mange land nå er i ferd med å bli byttet ut med vestlig mat som hamburger og pizza. 
Svøm blant millioner av maneter! 
Manetene er egentlig ganske fascinerende, og hører selvsagt hjemme i naturen som alt levende. En meget spesiell opplevelse kan du får være med på i det mikronesiske landet Palau – har kan du få svømme blant millioner av ufarlige maneter i den berømte Jellyfish Lake!

20.07.14. Fotografi : Sommeren hittil oppsummert i bilder og med tekst

I over tre uker nå har det her i Nord -Trøndelag mer eller mindre vært varmt opp mot 30¤C og så har vi hatt nydelig solskinn. I de tre ukene har jeg hatt ferie, bra “tima”, he-he ! Den første uka fri, fullførte vi siste oppussingsdel av kjøkkenet. Litt tungt det i varmen, men det måtte til. Den andre uka fri var vi på ferietur i Norge. Vi besøkte Kristiansund, Molde, Atlanterhavsveien, Ålesund, Åndalsnes, Trollstigen / Trollheimen, Ørneveien, Geiranger, Dalsnibba, Stryn, Lom, Rondane naturpark og Røros m.m. En alle tiders rundreise i norsk fjellheim og fjordlandskap. Den siste uken fri har vi tatt med “svigers” på en rundtur delvis i Sør -Trøndelag; om Osen, Roan, Stokkøya, Åfjord, Mosvika og Inderøy. Så har vi vært hjem i Follafoss og besøkte mine foreldre. Vi har også hatt kaffebesøk av søstra fra Rørvik i Vikna med familie. Jeg har vært på en topptur i nærområdet med min mann og svigerinne. Så har vi spist og drukket godt, og solbadet. “Hærlig ” ! Sist, men ikke minst så har koret jeg synger i Verdal Teaterkor – Prima Vare både stått for et arrangement og opptredd der. Nemlig “Visekveld” hvor skuespillere fra årets “Spel”, Slaget på Stiklestad, også opptrer som solister. Meget vellykket arrangement !

I morgen begynner jeg på jobb, og jobber i en uke. Så har jeg ferie i en uke igjen og da går turen til Kemer i Tyrkia. Vi skal bo på samme hotell som vi var sist vi var der. Det er like ved strand og sjø, så da blir det å forsette soling og bading der 🙂

Her noen glimt fra våre tre uker med ferie :

 

Fra fjellheimen over Geiranger :


 

Sjøla i Trollstigen :


 

Heim på terrassen :


 

Heimkos :


 

Fra turen med “svigers” :


 

Persille og gressløk (noe pjuskete gressløk), selvsådd :


 

Heim til Follafoss, mamma og pappa :


 

Mammas tomatdyrking :


 

Sommer sier bildet :

En liten kulegrill gjør jobben :


 

Grillmat må det være :


 

Blåklokker blir nydelige postkort på sommer :

This is life, fra Eknesbergene :


 

“Gule nøkkeroser” :


 

#fotografi  #photography  #foto  #photo  #ferie  #vacation  #summer  #sommer  #Norge  #Norway  #fjell  #mountain  #blomst  #flowe  #sol  #sun  #avslapning  #relaxing  #beautiful  #vakkert

17.07.14. Mat, ost fra Røros og gården Eggen anbefales !

Her om dagen smakte vi på noen fabelaktige gode oster fra Røros; Fjellblå og Fjellost. Disse oster ble servert oss på Bergstaden hotell på buffê der. Kokken fortalte om ostene og sa vi bare måtte prøve de, det hadde han rett i. Det smakte fortreffelig. Dagen etter kjøpte vi med oss noen oster. I butikken anbefalte butikkpersonalet at vi kjøpte med kreklinggelè. Med dette til ostene hadde vi ei rettelig trivselsstund for ganer, he-he ! På bildet nedenfor har vi også valgt to meget vanlige oster til. Sammen ble det en bra blanding. Så det anbefales å kjøpe ost fra Eggen gård i Røros !

 

 

Kreklinggelè :

 

Ost, nam !

 

#mat  #ost  #fjellost  #fjellblå  #krekling  #kjeks  #druer  #smak  #gourmet  #godt

17.07.14. Fotografi, mappen med “Jeg ser – fotoer” / fantasi

Her vil jeg vise flere bilder jeg har tatt i det siste, hvor jeg ser andre figurer / ting / dyr / personer, enn kanskje de fleste ser når de er ute og går. Jeg bruker å si til mannen min, “Kan du se trollet” eller “Kan du se damen” ? Når jeg forteller hvordan / hvor han kan se det, så ser han også dette og blir like overrasket hver gang, og så drar han på smilebåndet og rister på hodet av meg. Det er magisk å gå i naturen når en ser tusser og troll overalt, he-he. Fotoapparatet er selvsagt med. Jeg har faktisk tatt bilde av noe av det som dukker opp i naturen, eller skal en si i hodet mitt. Spennende på tur ! 

 

-DAMEN I FOSSEN – (Fossebildene er tatt i fossen ned til Geiranger)

 

Her ser du hvor :

 

– PUDDEL I FOSSEN –

 

Her ser du hvor :

 

-GLAD MANN PÅ TUR MED HUND – (Bilder på isen er tatt i Leksdalsvatnet, Verdal kommune i Nord-Trøndelag)

 

Her ser du hvor :

 


 

– HÅNDEN, TA TAK I MEG DA –


 

Her er hånden :


 

-FULINGEN –  (Bildet er tatt i Geiranger)

 

Her ser du hvor :

 

– MAN IN THE ICEMIRROR –

Her ser du hvor :


 

– TROLLET –       (Bildet er tatt i Geiranger)


 

Her ser du hvor :

– HODESKALLEGROTTA –   (Bildet er tatt i Tännforsen i Sverige)


 

Her ser du hvor (Bildet er forstørret noe)

 

#fotografi  #photography  #foto  #photo  #fantasi  #fantasy  #natur  #nature  #Norge  #Norway  #Geiranger  #Leksdalsvatnet  #dutrordetikkeførduserdet

15.07.14. Fotografi, tur / trim i går, kveldstopptur – Våttåberget (Levanger / Nord – Trøndelag)

Jeg som trodde Våttåberget var et berg, peace of cake, tenkte jeg. Jeg har jo tross alt bodd på og tråkket mine barnesko på et berg, høyt over kaien i Follafoss, Nord-Trøndelag. Men jeg tror da sannelig det var brattere her enn det er på en tur til Skallen i Levanger i samme fylke.  Det var min svigerinne som har vært der flere ganger som ledet an, min mann var også sammen med oss. Virkelig noe å bryne seg på for ei fjellgeit, he-he ! Det begynte ganske forsiktig, men ble brattere og brattere på slutten. Det var en varm og fin kveld, med spennende sol – eller skiftende værtype / skyformasjoner av karakteren; “blir det tordenvær nå”? Hadde med en sekk med kaffe og kjeks, og fikk en fin stund høyt der oppe. Solen skinte magisk og det kom også til en liten regnbue. Takk for trivelig følge Tone ! 

Ellers i dag har vi tatt med svigers på lang rundtur. Faktisk kjørt 45 mil.  Vi kjørte om Osen, Roan, Stokkøya, Åfjord, Meltingen, Mosvik og Inderøy, for å nevne de mest kjente. Synes det var godt gjort av bestefar som blir 89 år og bestemor 11 år yngre. De hadde bryllupsdag i dag, så det var en passende gave å gi dem en rundtur 🙂

 

Slik så det ut på tur til Våttåberget, magisk stund :

 

Grønne bregner med solstreif i midt inne i skogen, finnes det noe vakrere :

 

For noen farger naturen selv ordner :

 

På tur hjem kjørte vi om Ekne, Strandholmen skimtes nedenfor (Nord – Trøndelag):

#fotografi  #photography  #foto  #photo  #natur  #nature  #Norge  #Norway  #sol  #sun  #vær  #weather  #vakkert  #beautiful

 

15.07.14. Fotografi / Nærkontakt med elg for 30 minutter siden, i nabolaget – vakkert skue

Her i kveldingen fikk vi besøk like her i nabolaget. To elger fant det på sin plass å spankulere i nabolaget. Jeg måtte selvsagt frem med fotoapparatet, og fikk da foreviget hendelsen. Det er sjelden elg beveger seg så nære bebyggelsen her. Noen ganger kan jeg se dem langt nede på åkeren her mot Rinnleiret i Levanger (faktisk en kurant badestrand), men aldri så lant oppe her som i dag. Det var litt spennende da. Jeg stod jo bare 20 -30 meter i fra dem. De stoppet opp lenge og så på meg, men de la ikke på sprang. De virket meget nysgjerrige, stod lenge. Jeg var på terrassen og kunne fort stikke inn altandøra om de skulle finne på å ha nærmere kontakt med meg. Det var tydelig at de hadde tenkt seg oppover og antageligvis over E-6 – veien litt lengre oppe. Det var bra noe skremte dem så de besinnet seg på det. Det endte med at de stakk den veien de kom. For noen flotte dyr !

 

Elgstudie i nabolaget :

 

De brukte også veien hos naboene da de gikk oppover, høflige som de var :

 

Elg på villspor :

Fantastisk flott dyr :

#fotografi  #photography  #foto  #photo  #natur  #nature  #Norge  #Norway  #elg  #goose #beautiful  #nabolag  #vill  #wild  #dyr  #animal
 

14.07.14. Interiør / hjem – liker meg på “nykjøkkenet”

Jeg legger ved to stemningsbilder fra “nykjøkkenet”. Endelig er jeg hjemme etter ferietur og kan nyte vårt “nye kjøkken” som nylig stod ferdig oppusset. Synes det ble så flott at jeg nesten blir høytidsstemt, måtte derfor tenne lys i dag, he-he! Det er godt når det er lyst og luftig. Luftig blir det med den åpne himlingen, så godt nå i trøndervarmen 🙂 Selvsagt inntas måltider på terrassen i tilknytning til kjøkkenet nå for tiden. Her kan vi sitte enten det regner eller ikke da vi har tak over, meget smart 🙂

I dag har jeg gjort lite og ingen ting, som vi sier. Det er vel det ferie handler om også. Jo, jeg var en liten tur til frisøren, men det kunne jeg ha spart meg. Bestilte time til ut i juli da jeg var der i mai, og kom ikke på hvilken dato det var. Så da ringte jeg i dag for å spørre, for jeg visste ikke helt tid, som sagt, forlagt lappen jeg skrev det på. Fikk da høre at det var allerede i dag, om to timer. Jeg hev meg rundt og dusjet. Det viste seg at det var to fruer Lind som satt og ventet, he-he 🙂 Det var ikke min time, men en annens. Jeg hadde ikke time før i rundt den 25.07., ante “ugler i mosen” da min flinke frisør Bente ikke var der en gang. Ja, ja, ingen skade skjedd, he-he ! 

Etter å ha inntatt rømmegrøt og spekemat på denne varme trønderdagen, planlegges nå en aldri så liten kveldstopptur. Jo, kaffe må med, så nå kokes den. Det blir godt å få rørt seg litt 🙂

 

Med tente lys på kjøkkenbordet, midt på dagen :

 

Koselig på benken :

 

#interiør  #hjem  #kjøkken  #lys  #blomster  #gripdagen  #vase  #tingogtang  #levendelys  #stemning