31.12.17. Årets siste dag, status og veien videre

Same procedure as last year………slik kan året så langt oppsummeres. Det har bestått av tradisjonelle ting og tang. Jeg sa jo i fjor at jeg skulle gjøre ting jeg elsker å holde på med og jeg har gjort akkurat det. Jeg har jobbet med de vakreste personer fra mange land i verden, sunget, spilt teater, malt malerier, fotografert, reist, gått turer, gjort gode gjerninger, filosofert, blogget og vært sammen med familie + nære venner. Det har vært akkurat så fint som det jeg ønsket, bortsett fra noen bagateller. 

Jeg har det supert! Faktisk så supert at jeg har bestemt meg for en ting; at jeg bare vil ha mennesker i livet mitt som vil mitt beste. Når det sies, så er det fordi en noen ganger får folk inn i livet sitt, som en riktig ikke helt greier å plassere og få tillit til. Slik er det bare i et liv. Jeg vil ikke gi, med mindre en får noe igjen. Nå er jeg blitt så gammel og erfaren at jeg har bestemt meg for å bli mer “trollete” i det nye året. Ja, du leste riktig! De fleste skriver at de skal bli snillere, ikke akseptere netthets og ta bedre vare på de i rundt seg, og ellers …..osv. og osv.. De fleste ganger er det ikke verdt “papiret de skriver det ned på”, som det heter. Men i disse moderne tider vil jeg beskrive det som at det ikke er verdt å bruke energi på å taste ned engang. Da det egentlig ikke stikker så dypt.

Som sagt jeg satser på å bli mer “trollete”! Jeg gidder ikke lengre å prøve å gjøre alle til lags og opptre “smiskende” og snilt, og jeg skal definitivt begynne å si mer nei. De som behandler meg som luft, vil definitivt ikke få noe tilbake, ikke en gang luft. Nå erkjenner jeg at jeg ikke orker å bruke energi på andre enn de som er oppriktig glad i meg. Jeg skal ikke ta fem øre for å si i fra om noe er urettferdig og ikke helt innafor, både for meg selv og andre. Vet med meg selv at jeg alltid har villet vel for mennesker rundt meg, og jeg prøver å være både overbærende, og snill i alle situasjoner. En ting folk ikke bør, er å undervurdere min evne til å lese ansikter, gester og i det hele tatt intellektet mitt. Herregud, jeg er sykepleier, og jobben min har alltid vært nettopp å observere og vurdere situasjoner, selv uten ord. Jeg har ikke bruk for andre enn de som behandler meg med respekt og som er trivelig å være i lag med. Akkurat det er godt å erkjenne. Nå er jeg voksen, endelig! Tror det er mange med meg som kjenner på slike følelser. Så jeg tror at 2018 vil bringe med seg masse fart og spenning, og gleder sammen med mennesker som er herlige å være sammen med. Jeg gleder meg allerede og ser med forventning fram mot nyåret.

Fra og med 2018 vil jeg ikke kunne betegne meg som nordtrønder lengre heller. En ny æra er i anmarsj som trønder. Sør- og Nord-Trøndelag slår seg sammen til ett Trøndelag fra og med 01.01.2018. Er skeptisk, men håper at det blir greit. Det at jeg er skeptisk beror i at jeg over et langt liv ikke har sett noe annet enn at når ting / avdelinger / institusjoner / kommuner m.m. slås sammen så handler det om økonomi. I neste “sekund” dårligere tjenester og mer perifere tjenester, altså kvalitet går på bekostning av kvantitet. Dessuten er det i “Erna-ånden” og det passer ikke meg, som har andre verdier jeg ser som viktigere. Uansett har jeg kalt meg selv for bare trønder før også jeg, så det blir ikke nytt i alle fall. Ja, det gjenstår å se hva det vil bringe. Spennende uansett! 

Jula har vært viet mine nærmeste. Vi har hatt besøk og vi har vært på besøk. Trivelig. Jeg har også vært på kino med min mann; “Den 12. mann” og på teater; “Reisen til julestjernen”. I går kveld hadde vi venner her på mat og hadde ei koselig stund ut i de små timer. Bare slappet av, sovet utpå og vært rolig stort sett i jula, deilig. Så er det bare 13 dager til neste ferieuke. Da reiser min mann og jeg til Playa del Ingles, Gran Canaria. Så vi har da litt å se fram i mot rett over nyåret. Det skal bli nydelig å forkorte vinteren med forhåpentligvis solfylte dager lang vekk. Håpet er å få en “kickstart” til å komme mer i gang med gåturer og annen trening. Jeg har som mål å begynne å svømme mer, noe jeg bestandig har trivdes med. Så håper jeg å fortsette i hjemlige trakter i Trønderhallen etter hvert med svømminga. Så vil jeg gå på ski, noe annet er utenkelig nå da jeg har fått meg nye ski og sko til jul.  

Jeg er “rik” erkjennes når status gjøres opp. Rik på opplevelser og mine nærmeste er alle vakre folk. En rød julekosete jul har det blitt. Begge guttene var hjemme på julaften og det ble den tradisjonelle ribba med medisterkaker, sosisser, røkt julepølse og hvit grov julepølse, etterfulgt av riskrem med julebakst. Så trivelig og alle ble godt fornøyde over gaver de fikk videre utpå kvelden. Gutta boys er de beste i verden, og jeg hadde ikke kunnet ønske meg noe bedre! I kveld er også begge sønner hjemme og jeg fortsetter å skrive her etter å ha spist nyttårsmiddag som helt korrekt beskrevet bestod av and, kalkun, waldorfsalat, fløtegratinerte poteter, grønnsaker forøvrig og en nydelig brun saus. En av mine sønner er i skrivende stund allerede dratt på festligheter til venner. Min eldste sønn dro også nå nettopp herfra til venner, mens jeg skriver. Så nå er det bare gamle far – og mor igjen her hjemme. Jeg er ikke fan av nyttårsaftener, og bruker aldri penger på slikt som raketter tull og fjas. Mest fordi jeg mener det er meningsløst å sløse slik. Kanskje tar jeg turen ut på altanen her og kikker, men det kan være jeg glaner på TV også.  

Livet er som en trerekke, illustrert med et bilde jeg tok i romjula. Mens jeg står i midten så har jeg de nærmeste rundt meg. Både de nærmest og de litt mer perifer trenger næring for å vokse og føle seg sterk, likeså jeg der i midten. Jeg prøver å ta bare så mye at jeg selv har nok, for at andre også skal ha noe. Når noen der ute på ytterste fløy suger til seg alt av næring og forhindrer meg eller mine nærmeste i å få det vi trenger, er det bare å kappe de bort fra min omkrets. Så det!     

 

Et bilde tatt i romjula

 

“Gamlingan”i Kroatia i sommer

 

Bordpynt

 

Borddekning på julaften

 

Tas fram hvert år, minner

 

Trivsel

 

Når en har kun 1 stk. stekeovn, bør en være kreativ. Her er både fløtegratinerte poteter (hjemmelaget), andebryst og kalkunbryst i skjønn forening her ikveld

 

Helt upåklagelig, akkurat passe. Det smakte himmelsk

 

En nyttårsaften verdig 

 

 

#nyttår #newyear #status #fremtiden

22.12.17. Førjulstid

Dagene løper, nei ikke løper, men spurter av sted i en vanvittig fart. Tenk, vi skriver 22.12. i dag. To dager til julaften. Her i huset holder vi på å fullføre førjulstida`s syssler. Snart senker freden seg og vi går inn i ei trivelig julehøytid. Åhhh, som jeg gleder meg til jul! Nesten som en unge. Hele juleuka fri. Ja, i år jobber jeg ikke en eneste  dag i romjula. I jula skal vi kose oss, gå turer både på føtter og ski (avhengig av snø og vær selvsagt) og slappe av skikkelig. Besøke slekt og venner. Kanskje får jeg “maleånden” over meg. Tar ting som de kommer. Så må jeg nevne at jeg utklasset alle under julelunsjen på jobb i dag og med min flaks vant alle de tre gevinster på loddene mine i lotteriet. Så nå har jeg i dag tippet vikinglotto for neste uke og kjøpt meg flakslodd jeg snart skal kose meg med å åpne. Forventer at flaksen holder ut dagen, he-he 🙂

Men nå kommer glimt og oppsummering av min førjul

 

Mørketid og lys

 

Min første innkjøpte “juleblomst” og allerede gåen, he-he! Asalea er jaggu blomster som trenger stell, stell og atter stell. Med vanning hver dag. Noen som har tips om hvordan den kan stå seg lenge?

 

En julegate i Levanger (heldig med bildet, da det ikke var biler i gata. Stod og ventet til bilen som kjørte inn i gata var ute av syne).

 

Kakebokser blir fylt

 

Silkekaker eller også kalt sjakkruter bakes

 

I ovnen med de

 

Jeg synes de er så gode

 

Brune pinner er også en smakfull kake

 

Ostescones blir gode å finne i julebufeten

 

Glemte å ta bilder av risbollene. Tok snap da de var plassert i kjøleskapet

 

Ferdig bakst

 

………..og dama er lykkelig med sneroser i håret, he-he 😉

 

 

De første to små  nisser blir satt fram. Det at disse to ble de første er fordi de har slippet og overvintre i kasser på loftet. De er nyinnkjøpt fra butikken; Søstrene Greene nylig

 

Så har vi tent det tredje lyset på adventsstaken, snart jul 🙂

 

Blir det stress i førjulstiden eller har du det bra?

#førjulstid #jul #Christmas #forberedelser #forventninger #baking #trivelig #cozy

10.12.17. Åh du herlige adventstid

Forventning! Ja, det er det adventstida bærer med seg. Barneøyne som tindrer av forventninger i det en setter seg ned og lager kulørte papirlenker, flettede hjerter, annen pynt til juletre og hus. Når de første kake- damer og menner tas ut av stekeovnen. Eller når en sklir på rent grønnsåpegolv og når huset har fått opp julegardinene. Snart jul, åh som jeg gleder meg, tenker alle. Vi hadde adventsstund med en liten innkjøpt oreokake og kaffe i kveldinga her i huset. Trivelig! En tradisjon vi bruker å ha hver søndag fram til jul. Ellers i året har vi kaffeslabberas på søndager også som tradisjon, men i kveld tente vi det andre lyset. 

I dag når jeg tente det ene lyset for glede og det andre for håp, spurte jeg min sønn på 21 år og min mann om hva de tenkte rundt det. Jeg spurte først om hva de gledet seg til. Min sønn svarte ferie og min mann svarte pakker og gliste. Det siste svaret fra min mann hadde jeg ikke forventet. Selv svarte jeg stemningen. Når jeg spurte om hva de håpet på ville ikke min sønn svare fordi han syntes det hele begynte og bli både kleint og flaut. Så fra han fikk jeg ingen svar, selv om jeg senere prøvde å tyne noe ut av han, he-he 😉 Min mann svarte at han håpet på god helse. Selv svarte jeg fred i verden. Stunden ble meget god rundt adventslysene. Vi har forventninger.

I helga har jeg vært på to julekonserter og fått massevis av stemning i meg. I går deltok jeg sammen med koret mitt Prima Vare (Teaterkoret – Verdal) med selveste Chris Medina i Stiklestad kirke. I dag hjalp jeg til når Kevin Hovdahl Holmli hadde sin tradisjonelle julekonsert sammen med gjestesangere i Stiklestad kirke. Kjenner han da han har sunget sporadisk sammen med koret vårt. Jeg scannet inn billetter og anviste plasser til publikum ved ankomst til kirka i dag. Disse mannfolka som jeg våger å påstå har de beste sangstemmer i verden, og begge konserter ga meg stor glede i kroppen. Jeg har mye å være glad for og elsker selve livet, kjenner jeg. Derfor blir min oppfordring til alle; å senke skuldrene, stresse ned, tenn lys og gled dere!

 

Vi tenner to lys i kveld, to lys for håp og glede………..

 

Før konserten i går sendte jeg denne snappen til mine venner. Chris Medina kommer tilfeldigvis gående bak. Jeg har selfie også med han 😉

 

Trivsel i stua

 

#advent #forventning #expectation #lys #candles #glede #joy #håp #hope #trivelig #cozy #hjem #home

  

08.12.17. Akvarellmaling er rekreasjon

Det er ikke noe som gir mer ro i sjela enn å sette seg ned på kveldstid etter jobb og bare male å male. Jeg klasser med farger og koser meg. Mens andre baker de syv tradisjonelle sorter til jul og dokumenterer både hist og her i sosiale medier, så setter undertegnede seg ned og maler. Det er da enda god tid til jul, he-he!

Det er bare av og til jeg får til å sette meg ned med akvarellfargene da. Koret tar mye tid enda. Nå etter at Festen (Klassefesten) var over fikk mitt kor Prima Vare (Verdal teaterkor) nytt oppdrag. En forespørsel fra selveste Chris Medina ( https://www.youtube.com/watch?v=nQY4dIxY1H4 ) om å synge sammen med han i Stiklestad kirke. Det skjer førstkommende lørdag, den 9. des. kl. 16.

Vi hadde vel 14 dager å øve på, og det ser ut til å bli en meget fin og varm konsert i julestria. Ved siden av å ha øvd inn det vi skal synge felles med Chris, stiller vi med et par melodier som vi har øvd inn de siste 14 dager. Vi har hatt øvelser to dager i uka den forrige uka, og denne uka har vi tre dager med øvelse. Så møter vi opp tidlig lørdag og øver før vi treffer hovedpersonen Chris og fortsetter øving med han før konserten starter.

Men den største lidenskapen er å male, selv om kor / musikk / teater lader batterier også. Så gir malingen enda mer. En glemmer tid og sted, med en pensel som bare går og går over hvite flater. På de hvite flater oppstår fargespillet og plutselig ser du noe fantastisk. Denne gang førte fargeklasset med akvarellfarger til blomsten julestjerne. Ja, da har jeg vel alltids gjort noe her i huset som vitner om at jula er i anmarsj, he-he  😉

 

Slik skapes magi

 

“Nesten ferdig”, maleri med julestjerne 

 

Slik startet klassinga

 

Mer fylles inn

 

Ferdig med klassinga foreløpig

 

 

Her letes konturer til julestjerna

 

 

Mer rødt og tydeliggjøring legges

 

“Ferdig”

#kunst #art #akvarell #watercolor #maleri #paintings #flower #julestjerne #jul #Christmas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

08.12.17. Hunting high and low in Trøndelag

Ja, du leste riktig! Det er akkurat det som pågår i Nord-Trøndelag for tiden. “Hunting high and low” har jeg kalt det, og egentlig er det en jakt på informasjon om helsa til folk flest i Nord-Trøndelag. Det er HUNT4 som pågår: https://www.ntnu.no/hunt/deltaker .Gjennomføres fra september 2017 til februar 2019. Høsten 2017 er HUNT4 i Levanger, Stjørdal, Frosta og Inderøy kommune. Min hjemkommune er nevnt her.

Målet – Forskning – For bedre liv og helse. Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag (HUNT) samler inn opplysninger og biologisk materiale for å forske på folkehelse. Til sammen har 120 000 personer samtykket til at helseopplysninger kan gjøres tilgjengelig for godkjente forskningsprosjekter. Dette gjør HUNT til en meget betydningsfull samling av helsedata og biologisk materiale, også i internasjonal sammenheng.

NTNU ( Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) inviterer hele Nord-Trøndelag med på laget for tidenes helseundersøkelse. Alle bidrar nå til et felles løft for å gjennomføre den fjerde og største helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag: innbyggere, kommunene, fylkeskommunen, frivillige organisasjoner og næringslivet. Sammen for en friskere fremtid! Heter det. Dette er altså fjerde gang vi blir innkalt. 

Fjorten dager før en skal møte opp dumper et innkallingsbrev med et spørreskjema i postkassen til alle nord-trøndere over 20 år. De fra 13 – 19 år kalles inn gjennom skolen. En kan velge å svare via nett eller på et papirskjema, de spørsmålene. Så møter en opp ved tiden som er satt i et midlertidig rigget “storhus” for gjennomføring av helseundersøkelsen. Eller du kan også møte utenom disse tider om du er forhindret i det tidsrom som er satt. De fleste ser meningen med dette og tar det seriøst, og møter opp. Helseundersøkelsen er frivillig.

Det første du gjør er å registrere deg i resepsjonen og så får du med et uringlass, så blir du plassert på første stasjon, stasjon nr. 1. Her blir lengde og vekt + registrering av kroppens innhold av fett, vann, mineraler, BMI m.m. registrert. Ved stasjon 2 tas intervju + blodtrykk. Så får du spørsmål om du vil bære to stk. aktivitets-registrerings-bokser på kroppen (se bilder under). Disse bærer du i en uke før du legger de i en ferdig frankert konvolutt og sender inn. Du skal denne uken leve som vanlig, ikke begynne å trimme unødig mye for å vise hvor flink du er, he-he. Ved stasjon nr. 3 tas blodprøver + spytteprøver; du spytter i et glass, alt det spyttet du produserer over 3 minutter. Videre så ble det foretatt hørselstest på begge ører ved stasjon nr. 4. Så leverte jeg urinprøve før jeg dro. Det var det!

Men om noen har astma f.eks. blir de tatt inn til pustetester / spirometri. Eller er du over en viss alder blir det foretatt måling av beinskjørhet, evt. EKG / hjertetester eller annet. Alt etter hva du har svart på spørreskjema, blir du satt opp til ekstratester. Videre vil jo blodprøvesvar og tester tatt den dagen, danne grunnlag for evt. videre innkalling til testing / prøver. Synes det er betryggende. Du kan også velge å få vite om du er genetisk anlagt for noen sykdom. Noe du vil få svar på etter hvert.

Synes HUNT – undersøkelsen er viktig, og du får gratis sjekket deg for evt. sykdommer. Meget betryggende. Glad for at akkurat Nord-Trøndelag er valgt ut. Oppfordrer alle til å møte som blir innkalt! Viktig!!!

 

 

Jeg har fått en aktivitetsmåler festet på ryggen

 

+ en på låret. Activity, her registreres all aktivitet

 

#HUNT4 #helse #health #forskning #helseundersøkese #NordTrøndelag #folkehelse