For litt siden kjøpte jeg meg en takke for å steke litt forskjellig på. I går til søndagskaffen ble det derfor sveler. Nam, svelene smakte meget godt med jordbær og rømme på. På søndager bruker vi alltid noe til kaffen. Ellers til hverdags prøver vi å unngå kaffebrød og søtsaker til kaffen.
Hadde aldri stekt noe på takken før, men de ble da fine, heldigvis 🙂
Her kommer oppskrift på sveler (hentet fra Tine)
Sveler
Du trenger
3 egg
2 dl. Sukker
9 dl. kulturmelk / kefir
4 ss. smeltet ekte smør (melange)
1 ts. Natron
½ ts. Hornsalt
8 dl. hvetemel
Slik gjør du
I oppskrifter til sveler, starter du med å smelte smøret. Deretter visper du luftig eggedosis av egg og sukker. Tilsett så melk og smeltede smøret.
Bland mel, natron og hornsalt og sikt det i eggedosisen. Rør alt til en klumpefri røre. Rører med natron skal ikke stå og svelle, så du kan starte stekingen med en gang.
Varm takke eller stekepanne til middels varme og legg i en liten øse røre. Avhengig av stekepannen din, er det i utgangspunktet ikke nødvendig med smør i pannen.
Stek svelene på begge sider. Server dem nystekte, gjerne med bær/syltetøy og rømme eller vaniljekesam.
I dag syntes jeg det ble godt å ta helg. Nydelig å ha to hele dager fri fra jobb. På jobb i dag hadde jeg liksom delvis en dag styrt av andre. Med et lengre møte med ledelse og IT – kar som meldte sin ankomst på sparket fra morgenen av. Men det måtte jo til det også 🙂
I kveld blir en rolig kveld i sofakroken. Men i morgen ettermiddag / kveld blir det samling med naboer på grilling på fellesarealet til byggefeltet vi bor i. Vi har jo ikke hatt den årlige St.Hans – feiringen enda. Det blir sikkert trivelig. Vi har jo nylig fått nye naboer her også, så kanskje får en stifte nærmere bekjentskap med noen av dem.
Mens vi venter på sommeren, i form av godvær. Syriner på bordet. I morgen blir det sol og deilig 🙂
Blomster fra egen hage på alle bord
Den sittegruppen nærmest har alt for lave møbler, sitter nærmest på golvet. Vanskelig for oss som er “midtlivs” å komme opp fra stol / sofa he-he, så min mann har snekret på noe så de nå er blitt høyere. Gjenstår bare å beise understellet
I dag kommer siste reisebrev fra Geiranger. Dette vakre stedet i Møre – og Romsdalen. Jeg valgte å dele det opp i tre reisebrev, da det er så mye å se her, og jeg har jo tusenvis av bilder. Kan ikke påstå at vi rakk over alt som er verdt å se på tre døgn her, men vi tror vi fikk med oss det viktigste.
Ja, bildene får tale for seg selv, så her kommer nærområdet rundt stedet Geiranger
Her ser vi Hotell Union Geiranger i bakgrunnen. Det ligger bare en bakke opp nærmest fra det hotellet vi lå på som var Geiranger Hotell. Så ser vi utkikkspost over fossen som renner ut i Geirangerfjorden. Her går det en lang trapp ned fra Norsk Fjordsenteret i Geiranger som blir ivrig besøkt av turister. Går du ned og opp denne trappa i et raskt tempo, så har du sannelig fått dagens trim. Jeg gikk bare raskt opp for på nedover tur måtte jeg frem med fotoapparatet både titt og ofte, så da blir det totalstopp innimellom
Her ser du fossefallet nedover og trappen som følger fossen på venstre side på bildet
Jeg greide å la være
Helt nederst den gamle kraftstasjonen. Her kan ses bak stasjonen hvordan trappene går oppover
På toppen av trappene / fossen ligger Norsk Fjordsenter, altså på motsatt side av veien ligger Hotell Union Geiranger
Bli kjend med eit mangfaldig og spennande fjordlandskap
Geirangerfjorden ? eit verdsarvområde Kvifor er fjella så høge og fjorden så djup? Korleis klarte folk seg vinteren gjennom på ei einsam fjellhylle? Kva blomster kan berre trivast i urdene under dei rasfarlege fjella? Undringa er stor og spørsmåla mange når ein vitjar den særeigne naturen og kulturen langs fjordane våre. På Norsk Fjordsenter freistar vi å svare på desse spørsmåla og mange, mange fleire.
Norsk Fjordsenter ? ei oppleving for store og små LÆRERIKE UTSTILLINGAR ? AKTIVITETAR ? KUNSTINSTALLASJONAR ? BOKHANDEL ? LOKALT HANDVERK ? KAFÉ
Vi valgte på vår korte tur her i Geiranger (3 døgn) og ikke bruke tid innenfor veggene til Norsk Fjordsenter, men heller gå trappene for å få litt trim. Men her ser dere “sjøla” har havnet under i mikadoen som befinner seg utenfor senteret. Det var vel noen turister som gikk forbi og så langt etter oss under denne fotoseansen, he-he 🙂
Litt lengre opp i lia over Geirangerfjorden ligger det en koselig restaurant og gårdsbruk, som heter Westerås. Nå er det slik at vi er på den andre veien opp fra Geiranger i sørlig retning, ikke på Ørneveien som ligger i nordlig retning. Fikk føle høydeskrekk på bilveien som går på en fjellhylle nærmest i 200 meter innover, med små broer. Ikke rom for møtende bilder annet enn på møteplasser. Heller ikke hyggelig å rygge her.
På kanten av stupet, 320 loddrette meter over Geirangerfjorden, ligger trolig en av Norges bratteste og luftigste restauranter. Westerås Restaurant har ikke bare god mat og drikke på menyen, men også en himmelsk utsikt.
Westerås gård ligger på en fjellhylle oppå det stupbratte Vesteråsfjellet over Geiranger sentrum. Bak fjellgården truer det 1500 meter høye Laushornet.
– På grunn av rasfaren åpner vi aldri stedet før snøen er borte, forteller Arnfinn Westerås (46) som driver Westerås gård sammen med kona Iris (42) og faren Per (78).
Gården med de fantastiske naturomgivelsene er bare åpen i turistsesongen som strekker seg fra juni til ut i august. Resten av året er den avstengt. Det anses for farlig å oppholde seg på gården vinterstid på grunn av faren for snøras i det svært bratte terrenget.
13 drept
I 1982 ble to utleiehytter knust av snøras. I 1907 ble tre mennesker på gården drept. Dagen etter tok en ny snøfonn livet av ti mennesker på nabogården.
Høylåve fra 1603
Det er høylåven fra 1603 som er ombygd til en sjarmerende restaurant. I tilknytning til restauranten er det også en utseservering hvor man kan nyte forfriskninger i nyte i svært så luftige og spektakulære omgivelser. Etter en forsiktig start, har restauranten i dag et fullverdig og stort kjøkken.
Her kan utsikt nytes, mens man koser seg med noe spiselig eller ett glass øl / vin f.eks.
Det ble kaffe og vaffel på oss
Så fulgte vi skogsveien innover. Nydelig, med møter med både geiter og lamaer på veien
Turister og geiter
Turen innover. Sjekk de fjellene, så ligger Geirangerfjorden helt der nede på venstre side
Dyreliv
Så dukket det opp tre – fire stykker av denne rasen, og da ble undertegnede litt skremt. Er det trygt å gå bare 2 meter unna denne skapningen uten gjerde i mellom ? Det gikk helt fint, oppførte seg eksemplarisk og ingen spytting 🙂
Med fjorden langt der nede. Svimlende høyder
Så kjørte vi en dag enda lengre opp, for vi tok en liten tur til Stryn. Vi passerte enda et hotell opp på sørsiden av Geiranger på tur opp bakkene som går i kraftige svinger, men det er ikke så bratt som Ørneveien. Her ligger Djupvasshytta 1030 meter over fjorden, som også er et hotell
Fra Djupvasshytta som nærmest ligger på fjellet kan en ta en vei helt opp til en topp i området. Du må betale omlag 100 kr. i bompenger for å kjøre opp. Skiltet forteller om stedet
På toppen
Flott utsikt herfra ned i Geirangerfjorden
Bilene langt der nede blir jaggu små
Vakre omgivelser som turister setter pris på
Mange varder er bygd
Fjellformasjoner
“Sjøla” i fjellheimen
Blir nesten lei av ordet vakkert, he-he, men er det annet å si ?
Jeg tar med dette nasjonalromantiske fotoet jeg tok på veien like etter passering av Djupvasshytta om du velger å forsette evt. ned mot Stryn. Vel verdt turen det også som en kan se her. Med dette bildet sier jeg farvel til Geiranger og omegn, og det har vært et hyggelig bekjentskap. ANBEFALES !
I slutten av forrige uke bestilte jeg meg nye kjøkkengardiner fra nettet. Jeg har gått og ventet på at en stor pakke skulle komme og i dag ankom pakken. Så snedig å bestille på nettet. Det gjør jeg mer og mer, i alle fall klær / sko. Jeg har bare en gang returnert en kjole som var litt vel utringet, ellers har alt passet som jeg har bestilt, en bør kikke på størrelser og måle seg selv. Interiør som gardiner / sengesett / håndduker bestiller jeg også på nett. Et nytt sengesett kom også med pakken i dag. Denne gangen var det fra Ellos, interiør. Jeg har ønsket meg gardiner med sommerfugler på og kikket litt i interiørmagasiner, og sett på nettet under interiør om jeg skulle finne noen. Så falt jeg for disse, og de var attpåtil meget billige. Jeg er ikke så opptatt av merker, og synes egentlig jeg har min egen personlige stil og smak.
Dagen i dag på jobb har vært meget “produktiv” med to asylintervjuer med telefontolk med kartlegging av helse, varighet ca. 3 timer til sammen. Så er det dokumentasjon på PC etterpå i journal. Delvis gjør jeg det underveis også, men det kan være vanskelig å høre tolken og tolken kan ha vanskeligheter med å høre oss, hvis klimpringen på datatastaturet blir for høylydt. Så jeg skriver også delvis på skjemaet med penn, for å etterpå føre inn på PC. Det er ramadan nå for tiden, så folk som har islamsk trosretning hviler mer på dagtid, etter å ha vært mer aktiv på natt med måltider og sammenkomster. Så da blir det stiller enn normalt på mottaket.
Min sønn på 19 år, Bendik har tre jobber for tiden, så han er gjerne borte fra tidlig morgen til sein kveld. Han er på dagtid mellom 07.00 til 15.00 på Kværner som lærling i sveiserfaget. Så spiser han middag hviler litt før han drar til en bonde som er på ferie, og der steller han griser med alt det medfører. Etterpå drar han til en annen bonde som er på ferie og steller med storfe; okser og også kviger + høner / egg. Her har han oppgaver som riving av bygg og annet forefallende som bonden har ført opp på liste over arbeidsoppgaver. Men han har snart ferie og skal sørover på tur med kompiser. Jeg synes han er skikkelig flink !!!
Min mann jobbet overtid i dag og var ikke hjemme før i 20.30-tiden. Han spiste middag på kantina på jobben. Etter at jeg kom hjem fra jobb har jeg laget en nydelig kyllingsalat med linser, hasselnøtter, ananas, isbergsalat, mais, agurk, tomater og paprika. Vi hadde rundstykker til og jeg spiste sammen med min sønn.
Ja, så ble det tid til et interiørinnlegg på bloggen før jeg kommer med “Del 3, fra Geiranger, reise- / ferietips. Det blir når jeg får en ledig stund. Fordi jeg holder på med et prosjekt utendørs, som jeg vil vise her på min blogg når det blir ferdig. Etter som denne pakken dukket opp i dag, ble det pause i prosjektet. For gardiner må strykes, hele fire sett som jeg må ha til mitt kjøkken, Så må det ordnes og danderes, er jaggu ikke sikker på om det ble helt riktig opphengt og rullet opp. Men det ser da ikke så verst ut. Vinduene var ikke så skitne så de fikk ingen vask i dag før gardinene kom opp.
Slik ble det på kjøkkenet :
Fra spisestedet, lyse nye sommerfuglgardiner. Sommerlig 🙂
Alltid hyggelig og spennende med pakke i posten. Det ble også nye sengesett (2 stk) til sengen vår, to nye topper på mor, og noe undertøy
Det ble ikke så verst. Jeg fant også denne blomsterkrukken i grønt med litt slitt – / rustpreg i vinduet i samme stil som lampene på Staupslia hagesenter i hjembygda.. Den har plass til to orkideer og jeg er meget fornøyd
I kveld kommer del 2. fra min presentasjon av stedet Geiranger og omegn. En ferietur jeg og min mann hadde med bil fra Trøndelag. I går kunne dere fra bloggen min se bilder fra / lese om selve stedet Geiranger. I kveld vil mine lesere kunne se fra ferjetur vi hadde mens vi var i Geiranger, som gikk tur / retur Geiranger -Valldal. Ferjereisen gjennom de tre fjordene Norddalsfjorden, Sunnylvsfjorden og verdensskjente Geirangerfjorden tar om lag 2 timer og 15 minutt en vei, og går tvers gjennom et fjord- og fjellandskap som står på verdenssarvlisten til Unesco.Legger du inn ferjeruten mellom Valldal og Geiranger som en del av en rundtur i verdenssarvområdet, eller som en etappe på veien mellom Geiranger og Trollstigen, får du det beste av både fjord og fjell på en og samme dag. Med rundturbillett på ferjen får du tur-retur-reise Valldal?Geiranger til en gunstig pris, og du kan gå i land og se deg om før du tar en senere ferje tilbake.
Hvis jeg skal gi et tips så hvis du kommer ned Trollstigen, så ta ferja inn til Geiranger fra Valldal, så får du opplevelsen på tur inn. Min mann og jeg synes det ble vel langdrygt å ta ferje tur / retur etter hverandre. En sjøreise på 4 1/2 time. Da er det heller greiere å ta et av de korte sjøcruisene som bare går ut den første fjorden. Det er her det er mest å se av fosser og fjellgårder. For det er nemlig fosser, fjell og fjellgårder en ser, bortsett fra fugler m.m.. Men det var en gouide / sjømannskap som fortalte via høytaler om de ulike steder vi passerte. Vi fikk også høre historier og sagn om det vi så. Skikkelig greit. Så fikk vi sola oss der vi satt på dekk. Det var fint vær med knallsol hele dagen. Men til skyss kan det være litt hustrig likevel, så hvis du tenker å ta turen; ta med en god ytterjakke.
Det kan ikke sies mange nok ganger, Geiranger er virkelig et vakkert sted !
Her kommer et lite utvalg av bilder som jeg har fotografert fra ferjen
Her drar “sjøla” ut på sjøtur med ferje fra Geiranger – Valldal, tur – retur. Det blåser friskt, men godt vær
Fjord 1, ut på sightseeing til sjøs. Her nedenfor Ørneveien, som veien ned til Geiranger kalles. Var litt bekymret ned med bil kan jeg si. For en vei, bratt og supersvingete, ikke for folk med skikkelig høydeskrekk
For en flott tur. Her ser vi hurtigruta komme innover til Geiranger. Så skimtes et cruiseskip på vei enten inn eller ut fra Hellesylt
Mange kanopadlere under Ørneveien
Ikke verst å padle rundt med kajakk / kano i disse omgivelsene
Fossene som blir kalt “De syv søstre”. De syv søstrene er en foss med omtrentlig fallhøyde 300 meter. Fossen er dannet av Knivsflåelvane, som ligger ved siden av hverandre midtveis inne i Geirangerfjorden. Navnet er oppstått fordi fossefallene på avstand kan likne på håret til syv kvinner. På motsatt side av fjorden finner man fossefallet Friaren (Skageflåfossen), som har et flaskeformet utseende. Angivelig skal «Friaren» være ulykkelig (og derfor henfallen til flasken), da han har ventet svar på sitt frieri til søstrene
På motsatt side av “De syv søstre” ser vi en flaske i fossen. Lett å se. På motsatt side av fjorden finner man fossefallet Friaren (Skageflåfossen), som har et flaskeformet utseende. Angivelig skal «Friaren» være ulykkelig (og derfor henfallen til flasken), da han har ventet svar på sitt frieri til søstrene
Fantastisk vakkert fossefall
Hurtigruta på tur inn til Geiranger
Vakkert !
En gammel fjellgård. Det stod en kar på trappa og vinket til oss
Også “Der hvor ingen skulle tru at nokon kunne bu”
Noen har hytter langs fjorden. De er heldige med omgivelsene 🙂
Det er massevis av fossefall langs sjøleia
Hva med å ta en båttur hit?
En gammel gård langs ruta
Turistene er elleville med fotoapparater i alle prisklasser + mobilkameraer
En av de mest ivrige turistene med webkamera, en nederlender (han med lue og hestehale). I alle fall hadde bobilen de kjørte nederlandske skilt. Jeg “sladdet” ansiktet på han som vises tydeligst, han stod nysgjerrig og iakttok turisten fra Nederland. Det er jo ikke lov å vise bilder av andre på sosiale medier, uten å spørre først. Er du langt hjemmefra i utlandet går det som regel bra, men du skal spørre i alle fall her i Norge
Nesten fremme ved Valldal ligger gården hvor Martin Linge vokste opp. Martin Jensen Linge (født 11. desember1894 på Linge i Norddal påSunnmøre, død 27. desember1941 i Måløy) var en norsk skuespiller og kaptein. Han var leder for noen av de første norske styrkene i Storbritannia under andre verdenskrig. Senere ble de kalt Kompani Linge. Han ledet den norske avdelingen under Måløyraidet3. juledag1941, og ble skutt og drept på trappen til Ulvesund Hotell i Måløy. Han vokste delvis opp på gården Linge i Valldal og delvis på Slinningen på øya Hessa ved Ålesund. Under andre verdenskrig i Storbritannia ble han utnevnt til kaptein. Her organiserte han Kompani Linge, hvor utvalgte nordmenn fikk spesialopplæring til å utføre spesielt farlige særoppdrag i Norge. Linge ledet våren 1941 de norske styrkene ved det vellykkede Lofoten-raidet bl.a. Du kan se en bauta reist til minne om han nedenfor steinmuren på gården
Her inn til Valldal
Vannaktiviteter. Du får leid det meste 🙂
Yrende cruiseliv i Geirangerfjorden. Utrolig hvordan så store båter kan åle seg inn i slike trange fjorder
Hjemme igjen
Hva med å avrunde dagen med et blåskjellmåltid med chips og hvitvin på reatauranten på kaia? Det gjorde jeg, nydelig !
Geirangerfjorden er 15 kilometer lang og utgjør en arm av Storfjorden. Fjorden er et av Norges mest besøkte turistmål, og ble 14. juli 2005 innskrevet på UNESCOs liste over verdensarv.
I 2006 ble den også sammen med Nærøyfjorden kåret til det best bevarte verdensarvstedet av magasinet National Geographic.
Topp fem ting å gjøre
Cruise og sightseeing på Geirangerfjorden
Padle kajakk på Geirangerfjorden
Se på utsikten fra Ørnesvingen, Flydalsjuvet og Dalsnibba
Gå tur opp til Blomberg, Knivsflå eller Skageflå, som er fraflyttede gårder i fjellsidene rundt fjorden
Geirangerfjord Safari Selskapet FjordGuiding tilbyr båttur med RIB på Geirangerfjorden.
Ørnevegen Ørnevegen er navnet på den bratteste delen av vegen mellom Geiranger og Eidsdal (rv. 63). Vegen snirkler seg opp gjennom elleve hårnålssvinger fra fjorden og opp til det høyeste punktet på 620 meter over havet.
I Ørnesvingen har du panoramautsikt over Geiranger, fjorden, De syv søstre og fjellgården Knivsflå.
Utsiktspunktene Dalsnibba og Flydalsjuvet Dalsnibba og Flydalsjuvet er to av de største attraksjonene i området. Her får du en naturopplevelse av de sjeldne, med rått fjellandskap, frisk luft og fantastisk utsikt.
Norsk Fjordsenter Besøk Norsk Fjordsenter hvor du kan lære mer om fjordene, historien og menneskene som bor og bodde her. Senteret ligger ca. en kilometer fra Geiranger sentrum.
Herdalssetra PåHerdalssetra i Norddal kan du se hvordan geitost og karamell lages. Du får også møte dyrene på setra – kuer, geiter og sauer.
Trollstigen Denne vegstrekningen er en av Norges mest dramatiske og mest besøkte attraksjoner. Les mer om Trollstigen.
Aktiv ferie
Fiske, kano- og kajakkturer, rafting, vandring, ridning og sommerski i Stryn er andre populære aktiviteter i området.
Vandring Det finnes et stort nettverk av merkede løyper for fotturer. Du kan ta turen langs vannet til Homlong på sørsiden av fjorden. Her finner du en kafé som serverer hjemmelaget mat.
Du kan også kjøre til Westerås gård (fire kilometer fra Geiranger) og gå tur tilStorseterfossen . Her kan du gå bak selve fossefallet.
Kajakk på Geirangerfjorden Du kan leie kajakk flere steder langs fjorden, og på Geiranger Camping kan du bli med Coastal Odyssey på guidet kajakktur.
Rafting i Valldøla Føl adrenalinet på kroppen når du rafter ned elva Valldøla i Valldal.
Ski I Geirangerområdet kan du stå på ski fra topper på 1 500 meter over havet og helt ned til fjorden. Du kan kombinere freeride med skikjøring påStrandafjellet Skisenter.
Om sommeren kan du gå på ski på Tystigbreen ved Gamle Strynefjellsvegen. Populære Stryn Sommerskisenter åpner i slutten av mai/begynnelsen av juni, avhengig av hvor mye snø det er i bakkene. Stryn Sommerskisenter ligger rundt 50 kilometer fra Geiranger (en times kjøretur).
Overnatting
Hotel Union Geiranger Ønsker du en spesiell opplevelse, kan du tilbringe natten på Hotel Union Geiranger , som har tatt i mot gjester i mer enn hundre år.
Hotell Utsikten Fra Hotell Utsikten har du – som navnet tilsier – nydelig utsikt over Geirangerfjorden.
Juvet Landskapshotell Dette hotellet ønsker å skille seg ut fra andre designhotell ved å fokusere på naturen rundt i stedet for på selve arkitekturen. Bor du på Juvet Landskapshotell kommer du så tett på naturen at du nesten kan føle vannspruten fra elva Valldøla i fjeset.
Hellsylt Vandrerhjem Vil du bo litt billigere er Hellesylt Vandrerhjem et godt alternativ til hotell. Hellsylt ligger ved den ytre delen av Geirangerfjorden.
Mer enn 200 cruiseskip og 700 000 turister besøker Geirangerfjorden hver år.
Reiseinformasjon
Geirangerfjorden ligger rundt 455 kilometer nordvest for Oslo (sju-åtte timers kjøretur). Fra Bergen tar det fra fem til sju timer å kjøre, og fra Trondheim fem til seks timer.
I dag har jeg tenkt å presentere Geiranger fra sin beste side med fotoer, i del 1 fra selve stedet. Her var jeg i fjor sommer på bil- og hotellferietur med min mann. Det er mitt favorittsted i Norge hittil. Kanskje jeg skifter favorittsted etter å ha dratt kystriksveien nordover og besøkt Lofoten senere i sommer. Hvem vet? Det kommer vel ferie- og reisetips fra Lofoten og kystriksveien nordover etterhvert.
Da Geiranger med sitt vakre sted med fjorder, fantastiske fjell, vakre stemninger, farger og som er blitt en “turistmagnet” er et meget “fotogent” sted, med mye å fange i kameralinsen, kommer derfor bilder herfra i flere deler. Jeg knipset jo vilt da jeg var der. For en natur !!! Dette er stedet for fotografer, både profesjonelle og amatører. Så er det stedet for de som elsker friluftsliv, både høyt til fjells og på sjø. Det er også stedet for de som elsker kultur og historie. Så er det også stedet hvor en kan oppleve mennesker fra alle verdenshjørner, en smeltedigel.
Om du tror norsk er språket her, tar du feil. Turisinformasjonen hadde en gutt ansatt som bare snakket engelsk, og var fra et mellomeuropeisk land. Betjeningen på hotellet er fra Russland, Sverige, Danmark og flere østeuropeiske land, også på restauranter er det utlendinger som ansatt. Vi ble kjent med en eldre trivelig dame på vel 70 år som arbeidet på hotellet. Før i tiden ble hun titulert som “Koldtjomfru” i jobben ved hotellet. Hun kom hit hver turistsesong for å arbeide, til tross for alderen. Hun kjente jo hotellet meget godt, etter å ha jobbet her i evigheter. Hun hadde i dag i arbeidsoppgaver å lære opp nyansatte og så gikk hun og stullet å stelte. En meget pertentlig dame, som ville ha kustus / disiplin og ville at hotellet skulle “skinne”. Det var bein i nesa på henne. Her måtte de ansatte sannelig ikke gå å drive dank. Jeg spurte om hvorfor ikke norsk ungdom jobbet her. Da sa hun at de svarte i intervju eller i søknad, at da og da skulle de ha fri. Enten skulle de på ferie selv eller på en eller annen festival. De var ikke interessert i å ansette noen som ikke kunne stå sesongen ut. derfor tok de inn utenlandsk arbeidskraft heller. Min søster, Anne Grethe,som er året yngre enn meg jobbet her først på 80-tallet i en sesong sammen med sin venninne. Selv fikk jeg jobb ved Geilo Høyfjellshotell i september 1983, etter gymnaset / allmenne fag. Men jeg takket nei da jeg fikk en kjæreste den sommeren og valgte å heller ta jobben jeg fikk ved kiosken i Follafoss. Det var jo vanlig før, at vi ungdommer ville tjene noen slanter i ferier.
Stedet Geiranger ble i 2005 innlemmet i det som kalles Unescos Verdensarv, og det med rette. (Ligger mer info. om Geiranger nedenfor bilder).
Topp fem ting å gjøre
Cruise og sightseeing på Geirangerfjorden
Padle kajakk på Geirangerfjorden
Se på utsikten fra Ørnesvingen, Flydalsjuvet og Dalsnibba
Gå tur opp til Blomberg, Knivsflå eller Skageflå, som er fraflyttede gårder i fjellsidene rundt fjorden
Besøke Norsk Fjordsenter
I første del konsentrerer jeg meg om selve stedet Geiranger, med hotellet vi lå på, samt litt utsikt. I andre del vil jeg presentere mer historie og kultur, samt vakre bilder fra sjøreise med ferge tur / retur mellom Geiranger og Valldal. I tredje og kanskje fjerde del vil jeg presentere området ovenfor og i rundt Geiranger. Det er bare ett og si; uimotståelig vakkert sted. Hit bør du ta en tur !!!
Stor cruisetrafikk i fjorden. Vi lå på Hotel Geiranger i tre netter i juli og hadde et oppgradert panoramarom med balkong og utsikt mot fjorden. Det koster flesk, men det er verdt det den ene gangen i livet du besøker stedet. Blir det flere turer på oss dit evt. så blir det annen overnatting og med billigere rom. Det er fullt mulig å campere på campingplassen i nærheten også. Dette var utsikten som møtte oss da vi første morgen gikk ut på balkongen. Vakkert !
Campingplassen sett fra balkongen på hotellet, Geiranger camping
Kaien sett fra balkongen på hotellet vårt
Flere restauranter og noen få butikker, og suvenirer i fleng….troll, elg, ostehøvler og alt som kan forbindes med Norge
Nede ved kaiområdet
Innover mot Geiranger camping
Moods of Norway, med klær for alle
Hotel Geiranger består av to deler, om du går gjennom det smale passasjen som vises her fra hotelldelen vår, og tar heis ned / trapper, så er du i restaurant som ligger på kaiområdet med mye god mat. Med den utsikten over fjorden, den er populær. Bestill gjerne bord om du skal spise
Mye fin kunst, i ulike former
Turistmagnet. Cruiseskipene kommer og går. Passasjerer fraktes i mindre fraktbåter inn til kaien. For å oppleve noen timer her. På bildet, ikke uvanlig syn, eksotiske turister kokkelerer med medbragt mat på en benk på kaia. Her går det an å sitte å se på livet
Å velge buffèet med mange retter anbefales på selve hotellet (Hotell Geiranger). Her fra kjøtt og sausavd.
Desserter, kaker og frukt i fleng på buffèet
En kan gjerne starte opp med en tallerken fra koldtbordet, nam 🙂
Når solen i tillegg skinner, her er det godt å være
Å sitte å nyte et måltid på restauranten her, mens solen går ned anbefales
Geiranger inn, sett fra båt
(et lite knippe av alle de flotte bilder jeg tok av stedet)
Kjente attraksjoner er byggverkene Geirangervegen ogØrnevegen, utkikkspunktene Flydalsjuvet, Ørnesvingenog fjellet Dalsnibba. Fjorden med fossefalleneBruresløret, Friaren og De syv søstrene. I en sidedal ligger Storsæterfossen, et fossefall det er mulig å gå bak.
Geiranger kirke er en åttekantet kirke fra 1842, som ligger ved gården Maråk. Ved gården Vinje ligger engravhaug fra vikingtiden. Den eldste gården i bygda er Gjørva, i middelalderen lå den under Bakke kloster iNidaros.
Det er 255 fastboende i Geiranger (2012) og de fleste er engasjert i turistnæringen. Bygden er omgitt av bratte fjell på hver side av fjorden, noe som har gjort stedet til et av landets mest besøkte turistmål med over 700 000 besøkende hvert år.[trenger referanse] Mange kommer med bil over Geirangervegen og Ørnevegen. Den nordgående Hurtigruten legger i sommerhalvåret turen om Geiranger. Det er flere campingplasser, hytter og hoteller i Geiranger. Blant annet Hotell Geiranger og Hotell Union. Hotell Union er det eneste hotellet som har tilnærmet helårsåpent, med stengt kun de to første ukene i januar.
Sommeren 1869 seilte yachten «Nereid» til Norge som en av de første, utenlandske turistbåtene som besøkte landet. Ombord var blant andre båtens eier, bankmannen og kvekeren Edward Backhouse (1808-1879). For å komme seg etter stress og dårlig helse ville han besøke det rolige og restituerende Norge. Nevøen Edward Backhouse Mounsey (1840-1911) tok bilder på turen. De besøkte også Geiranger.[1]
Veien til toppen av Dalsnibba (Nibbevegen) ble anlagt (i 1939) kun for turistene etter at motorkjøretøy gjorde den lange stigningen fra fjorden overkommelig.[2] Ørnevegen mellom Geiranger og Eidsdal sto ferdig først i 1956, slik at det før den tid var lite gjennomgangstrafikk med kjøretøy. Trafikken med båt eller ferge helt fra Ålesund og Valldal til Geiranger. Før bilens tid var bygdefolket engasjert i skyssing av turister med hest og vogn opp langs Geirangervegen. Senere ble det investert i biler som tålte de bratte bakkene og krappe svingene. I 1930-åra var det opp mot 50 åpne skyssbiler i bygda, og Geiranger hadde på den tiden større biltetthet enn Oslo.[3]Under krigen beslagla okkupasjonsmakten 37 skyssbiler, rett etter krigen var bare 9 biler i virksomhet.[4] I 1938 var taksten for skyssing med bil til Djupvasshytta 45 kr, noe som tilsvarte 30 til 45 timelønner for en anleggsarbeider.[5] Trollstigen åpnet i 1936 og Ørnevegen i 1956, dermed var det sammenhengende bilvei (bare avbrutt av en kort ferge til Eidsdal) fra Åndalsnes (med Raumabanens endestasjon) til Grotli.
Om sommeren går det bilferje mellom Geiranger og Hellesylt. I 2010 reiste i gjennomsnitt 140 kjøretøy og 690 personer daglig med ferja.[6]
Keiser Vilhelm II av Tyskland besøkte Geiranger med skip i 1899 noe som var god reklame for bygda. Keiseren besøkte deretter Geiranger hver sommer til 1914.[7]
Geiranger har årlig besøk av 150?200 cruiseskip, noe som gjør bygda til Norges tredje største cruisehavn (bare Oslo og Bergen er større). I 2010 gikk 157 cruiseskip til Geiranger, mot 241 i Bergen.[8] I 2011 kom 230 000 til Geiranger med cruiseskip, 20 000 flere enn i 2010.[9] I 2012 var tallet oppe i 312 000 og Geiranger gikk da forbi Oslo som cruisehavn.[10] I 2013 var det 159 anløp (med knapt 300.000 passasjerer) til Oslo[11] mot 206 anløp til Geiranger.
Fergeforbindelse med Hellesylt og Valldal i sommerhalvåret. Fergeturen til Hellesylt tar omlag en time og til Valldal litt over to timer. Begge turene går forbi fraflyttede fjellgårder og flere fosser, hvorav den mest kjente er De syv søstre.
I fjellene er gamle dyregraver og bogesteller (buestillinger)[17] fra steinalderen. Mye tyder på at enkelte av disse er fra slutten av siste istid og blant de eldste byggverk i Norge.
Norsk Fjordsenter ligger i Geiranger og gir innblikk i fjordkulturen, særlig livet slik det var på de mange fraflyttede fjellgårdene ved Storfjorden.
Geiranger har inspirert en rekke kunstnere. Sangen Å Vestland, Vestland skal være skrevet i Geiranger.
Hvert år arrangeres Frå fjord til fjell, som består av halvmaraton, miniton, marsj og sykkelritt som går fra sentrum i bygden til toppen av Dalsnibba, 1497 moh.
Åhhh, så deilig med noen solstrålende dager 🙂 De nytes, det er sikkert. I forgårs kom sommeren til Trøndelag også. Etter en elendig vår / forsommer så har vi nå soooool. Så dagen i dag er brukt mye utendørs, med grilling og beplantning i hage.Middagen på denne vakre dagen kunne ikke bli noe annet enn grillet. Mannfolkene i huset, det vil si min mann og hjemmeboende sønn vil gjerne ha kjøtt, mens undertegnede foretrekker fisk innimellom. Så i dag ble det flintsteik på mennene og laks på “mor”.
Etter middagen i 15-tiden, har jeg og min mann plantet ut noe sommerblomster i krukker og kasser. Synes det blir så fint i rundt huset. Ingen vits i å plante noe så lenge som været er så dårlig at en må holde seg inne for det meste. Ikke for det, jeg kjøpte jo noen få planter tidlig i mai, men de ble pjuskete av å stå innendørs, så en er kastet. Måtte jo ha de innendørs da det faktisk var kuldegrader om natten enkelte netter. Så sluddet det i juni litt. Ja, du hørte riktig, sludd, he-he, = blanding mellom regn og snø. Noen planter kjøpt i mai står nå ute, men enda i noe redusert i tilstand.
I går var vi på teater, jeg og min mann. Whitch, witch ble satt opp i en låve. Ja, du hørte riktig 🙂 Operamusikalen skrevet og komponert av Dollie de Lux, Ingrid Bjørnov og Benedicte Adrian og som hadde premiere i 1987 under Festspillene i Bergen. I 1992 ble den til og med spilt i London på West End Teater. Mektige sangprestasjoner i hovedroller og velregissert av Arnulf Haga. Min mann var sjåfør så da vanket det et glass rødvin i pausen på meg. Trivelig kveld ellers også. Det er så greit å bo imellom kommunene Verdal og Levanger, for på Innherred som det gjerne også kalles, er det et rikt musikk og teaterliv.
Etter en nokså rolig dag på jobben i dag, riktig nok ikke helt rolig da; det var en fra IT-avd. i kommunen som kom med de oppdaterte harddiskene til sykepleier- / legekontoret på Staup da klokken var 14.30. Ja, jeg kunne jo ikke før, da jeg hadde en helsesamtale mellom klokken 13.00 og 14.30. med nytilflyttet flyktning til kommunen. For å få PC`ene konfigurert og funksjonibel til legedag i morgen dro vi fra Staup noe på “overtid” klokken 16.00. Jeg som hadde hastverk da jeg hadde et møte med ei som jobber på hotellet ved Stiklestad med oppmøtetid kl. 17.00. Jeg og flere med meg fra Levanger holder på med planlegging av 25 – årsjubileumtil høsten, etter at vi gikk ut fra sykepleierutdannelse ved Innherred Sykepleierhøgskole . Bør jo diskutere opphold, måltider, “kulturelt” innslag og pris. Rakk akkurat å hoppe i dusjen etter å ha slukt en pølse med brød i bilen hjem fra arbeid, så bar det opp til Stiklestad. Møtet gikk greit det og jeg vil i morgen få tilsendt pr. mail et opplegg med priser.
Så hadde jeg avtalt å ta en Magnetentur med en venninne. Møtte jo på Stiklestad med delvis vått hår, i alle fall bak på hodet. Så måtte hjemmom og bruke føner + rettetang før turen gikk til Magneten. på Magneten var vi på klesshopping, og var nærmest innom hver klesbutikk. Endte opp med tre overdeler og noen små søte ting og tang fra butikken Black Design. Nå har jeg spist en liten porsjon med sushi og akkurat landet i sofaen.
Så var det tid for et ferie- / reisetips fra Trollstigen. Det var jo der vi endte opp etter Ålesund, måtte jo kjøre noe tilbake nordover, men må jo ha med seg Trollstigen, når en først er på de trakter. Det er litt nervepirrende med de bratte kurver og slynger på veien. Men du verden for en utsikt og flott opplevelse. På toppen er det jo bygd turistinfo.-senter, suvenirbutikker og cafèer, samt mange gangbroer ned til utsiktspunkter. hvor en får testet høydeskrekken sin, he-he.
Slik ser det ut i og over + rundt omkring Trollstigen. Fortalt med egne bilder:
“Sjøla” i naturskjønne omgivelser
Så tar vi fatt på turen opp Trollstigen
Flott utsikt fra bilvinduet
Se hvordan veien slynger seg opp
På toppen finner en dette flotte turistanlegget med restauranter og husflid- og salgsvarer + suvenirer
Flott i fjellheimen
Vi møtte en syklist helt nede ved oppstigningen. Tenk det sykle opp Trollstigen, ikke for mine føtter å tråkke til med det i alle fall. Det står respekt av det !
“Women in red” ut på broen mot grønnblått fjellbekkvann, vakkert
På utkikksposten
Upåklagelig utsikt over Romsdalen
Mektig natur
Jo, jeg våget meg ut på platået med “glassveranda”, litt sug i magen
Etter å ha kjørt Atlanterhavsveien ble det ferge fra Molde til Vestnes (se også fergebildet, vakkert), før turen gikk til Ålesund. Nest etter Røros og Levanger, så liker jeg Ålesund meget godt, ikke minst på grunn av arkitekturen, byen er i jugendstil. Her anbefales en tur opp på byfjellet Aksla og utsiktspunktet. Her er det nydelig utsikt og det er også anledning til en matbit i restauranten. Vi kjørte bil opp, og var oppe der begge dager vi var der, da det ikke var så godt fotovær den ene dagen. . Men det anbefales en tur opp via den nyinnvidde nytrappa opp. Den ble åpnet for ferdsel den 16. mai i år. Da kan en få god trim også.
Ellers bør en ta en kikk innom Atlanterhavsparken, Ålesund akvarium. Her finnes mange fiskeslag og dyr som lever i vann. Spesielt artig for barn er å være der når fiskene mates via en froskenmann i fullt utstyr.
Jeg har jo flerfoldige bilder fra turen. Her kan jeg bare gjøre et smalt utvalg. ikke lett å velge da det er så mye å se. Ålesund er en spesiell og flott by i alle fall !
Ålesund, vakkert 🙂 Super utsikt fra bytoppen Aksla
Nydelig arkitektur, jugendstil
Fra utkikkspunktet høyt der oppe får en sett hele byen fint og tatt flotte bilder
Måtte bare vise fra fergetur ut fra Molde til Vestnes, sjekk de fjellene i bakgrunnen
En avisgutt. Står i Gågaten (Kongensgate) vis a vis Tusentrappen. Gave fra Sunnmørsposten til Ålesund by i 1998. Laget av Arne Martin Hansen.
En gammel telefonkiosk står også i byen
Fra havneområdet
Her drar en gjeng med turister under guiding ut på havsafari
Atlanterhavsparken
Artig for barna å oppleve mating av fiskene ved froskemann
Denne synes jeg var så fin
Så kom Magda og Artur, he-he 🙂 Fin stil !
Hurtigruta på tur inn til Ålesund
Ved innkjøringa for båter inn til havnen. Dette gamle huset. Men sjekk fjellene i disen bak ! Nydelig 🙂
Vakkert i havgapet
LITT OM ÅLESUND:
Ålesund er en kommune og by på Sunnmøre i Møre og Romsdal fylke. Kystbyen er en av verdens største eksporthavner for klippfisk og har en travel fiskerihavn midt i sentrum med salg av fersk fisk og reker. Ålesund huser ett av fylkets to eliteserielag i fotball, Aalesunds FK.
Ålesund er internasjonalt kjent for sin særpregede arkitektur i jugendstilmed tårn, spir og fantasifulle ornamenter på husfasadene. Arkitekturen i sentrum av Ålesund er resultatet av den katastrofale bybrannen i 1904, da hele sentrum ble lagt øde. Arkitektene som deltok i gjenoppbygningen, var unge, norske og inspirert av datidens moderne byggestil i tillegg til nasjonale og nasjonalromantiske impulser. Derfor har byen en unik plass i norsk arkitekturhistorie og er med i et europeisk nettverk for art nouveau[1]sammen med blant annet Glasgow, Nancy, Wien, Barcelona, Brussel ogRiga.
Tettstedet Ålesund i Ålesund og Sula kommuner har 50 345 innbyggere per 1. januar 2014[2]. Tettstedet er landets 10. største og det største som i sin helhet ligger på øyer.
Ålesundregionen er den største byregionen mellom Bergen og Trondheim og er et kjerneområde på Sunnmøre når det gjelder næringslivsaktivitet og befolkning og fungerer som et tjeneste- og kommunikasjonsknutepunkt for regionen.
Ålesund ligger omtrent midt mellom Bergen og Trondheim. I luftlinje er det kortest til Bergen, men kjørelengden er kortere til Trondheim.
I fjor sommer var vi på bil- / hotellferie i Norge. Jeg synes det er helt forkastelig å reise til syden bestandig, uten å se vårt eget naturskjønne langstrakte land. Jeg er jo glad i å fotografere, så en tur her i Norge er meget bra, da fotomotiver står i kø. Vi, min mann og jeg, bestemte oss for en tur etter Atlanterhavsveien. Turen gikk med en liten stopp i Kristiansund og Molde. Så gikk turen om Ålesund to netter, videre opp Trollstigen, så nedover til Geiranger hvor vi spanderte på oss tre netter på Geiranger hotell med balkong og utsikt over sjøen, samt dalen, meget vakkert 🙂 Deretter gikk turen både opp til Dalsnibba og ned i Stryn. Så kjørte vi Rondanefjellene og inn til Røros. En meget vakker reiserute som anbefales på det varmeste.
I år forstår jeg i alle fall trøndere og de lengre nordfra om de trekker til syden. Været her i Trøndelag og lengre nord er skikkelig iskaldt, og den ene regnbygen avløser den andre. Solen er bare glimtvis til stede. Min rhododendronbusk i hagen her har akkurat foldet ut den første blomsten, mens resten av busken har bare knopper. Den bruker normalt å være ferdigblomstret til i juni. Men det skal visstnok bli bedre sist i juli, en trøst. Etter som jeg ikke starter ferie før rundt den 20. juli, er nok den riktig “tima” i forhold til spådommer.
I år har vi tenkt å kjøre kystriksveien nordover. I alle fall om været blir bra. Vi har tatt den veien før, men da regnet det og skyer lå lavt. Jeg satt med turistbrosjyre / reisekart og fortalte min mann om alle de fjell vi passerte, som skulle befinne seg inni tåkelaget, uten å kunne se så mye som et fjell på hele turen. Så håper dette blir bedre i år. Vi skal også legge inn et familiebesøk til mine søskenbarn i Bodø- / Tverlandet- / Mjønesområdet. Det bruker å være så trivelig 🙂 Så tar vi turen om Lofoten selvsagt. Der håper jeg på de store fotoopplevelser, gleder meg !
Ellers går nå dagene i jobb og “innefritid” stort sett. Men denne helga har det vært landsstevne for kor her i Levanger. Så har det vært flere større konserter i Trondheim, med Mark Knofler og Roxette. Vi var forrige helg i Trondheim med venner, men var ikke på konsert, men på “nachspiel” etter konserter på Olavs pub. Her var Geir Engen band, faktisk fra Levanger (hjembygda min), musikere som spilte til dans, de var meget gode.
I de nærmeste dagene vil jeg i flere blogginnlegg altså vise bilder fra fjorårets tur, og håper flere blir fristet til å besøke landet vårt i større grad.
Her et kjent bilde fra Atlanterhavsveien, et jeg tok selv
Mange turister stopper opp her i det nybygde senteret med turistinformasjon, suvenirer og cafè. Altså like før den broen vi ser over, ligger senteret
Her ser vi fra cafèen, litt utendørs også
Bak denne haugen hvor senteret ligger, går det en gangbro, hele veien rundt. Her ser en broer og vakkert havgap. Her spaserer min mann
Vakkert ut mot havet 🙂
“Sjøla” på spasertur, det blåser friskt. Rød i kinna fordi det var et stykke å gå rundt med frisk havbris 😉
Et monument over falne på havet
Ut mot havet
Vakker bro får veien til å henge sammen i den flotte naturen
LITT INFORMASJONEN OM ATLANTERHAVSVEIEN (Wikipedia):
Opprinnelig var atlanterhavsveien et 8 274 meter langt veistykke påfylkesvei 64 mellom Vevang i Eide og Kårvåg i Averøy som avløstefergesambandet mellom Ørjavik og Tøvik i de to kommunene 7. juli1989. Dette anlegget består blant annet av åtte broer på til sammen 891 meter og går over en hel del holmer og skjær. Veien kostet 122 millioner 1989-kroner og var delvis bompengefinansiert. Bommen ble fjernet i juni1999.