31.05.14. Fotografi – BLOMST -, ja nok en blomst :)

I dag fant jeg frem et bilde fra tidligere i vår av en hvitveis. Den har jeg dreid litt på i photoshop. Jeg synes den ble spennende slik. 

Dagen i dag har vært stille og rolig hjemme. Ikke gjort noe spesielt. Det går faktisk å ha slike dager også. Nydelig inn i mellom 🙂 Nå lyttes det til Åge på TV-skjermen, skikkelig bra konsert fra Trondheim. Enn å blogge om ingenting, det kan jeg gjøre ganske lenge. Ingen ting betyr det samme som hullet i smultringen f.eks. Jeg synes ingen ting er et nyttig tema og ta opp på linje med det som kommer etter amen. Nei, fra spøk til alvor, nå slutter jeg fordi jeg har ingen ting å skrive om, he-he !

 

 

#fotografi  #foto  #photography  #photo  #blomst  #flower  #hvitveis  #flora  #natur  #nature  #Norway  #fin 

31.05.14. VØMMØL, hva er det ? / Har du ikke opplevd denne festivalen, ja da bør du avsette siste helg i mai neste år !

Her vil jeg vise en rekke bilder jeg har fotografert fra tidligere festivaler. Vømmølfestival er et “must” for alle som vil oppleve noe helt spesielt, og også for både unge og gamle som liker å ta en fest. Dette er “galskap” på høyt nivå. Jeg bruker å få med meg vømmølbingo på fredagskvelder og ofte Vømmølopptoget med fest for glade “vømlinger” i alle aldre på lørdagskvelden.  Det er på Verdal det skjer. Jeg kjører dit fra hjemmet på 7 – 8 minutter.

 

Hentet et lite utdrag av Vømmølopptoget fra 2009, 2012 og 2013 :

 

Denne doningen, en kurèr radio vant årets tema i 2009 som var radio. Chand og Alejandro Fuentes først i toget i 2012.

         

     

    

Vømmølgutan med Petter Andreas Røstad på trekkspill

    

 

    
    

 

“Sjøla” i Vømmølstemning, klar for Vømmølbingo i går kveld:

 

Hva er VØMMØL :

 

 

….og hvor kommer det fra

Hans Rotmo har fortalt at Vømmøl og Porselen slo ned i hodet hans som lyn fra klar himmel en dag han var på veg til en forelesning, mens han gikk på universitetet i Oslo.

Ordet ?Vømmøl? har sitt utspring i Vadmel (eller Veinnmøl som det ble uttalt på innherredsdialekt), For eldre generasjoner er Veinnmøl betegnelsen på et tøystoff som det ble sydd klær av, brukt til hverdags og til fest.

Vømmøl (Vadmel), er grovt, ullstoff, mer eller mindre valket eller stampet. Vadmel ble svært mye brukt til klær blant norske bønder og allmuesfolk tidligere. Vadmel ble som regel produsert av bøndene selv av ull fra gårdens sauer.

I Vømmølsk sammenheng står Vømmøl for noe som er tuftet på tradisjon over flere generasjoner og som er solid og slitesterkt. Mens Porselen er tuftet på den urbane kapitalismens gyngende grunnmur som er skjør og går lett i stykker.

Porselen er et hardt keramisk materiale, vanligvis hvitt eller nesten hvitt. Det brukes i sammenhenger der man trenger et hardt og sterkt materiale med gode formingsegenskaper, som for eksempel i tallerkener og fat.

Når yngre generasjoner hører ordet Vømmøl, tenker de nok først og fremst på Hans Rotmo, vømmølmusikken, vømmølfiguran, karnevalstilstander med gamle klær og ikke minst fest.

 

Tekstene i Vømmølsangene skildret livet og ulike problemer folk i utkant-Norge må stri med. Det som kanskje appellerer til den største delen av dagens Vømmøl-entusiastene, er nok de humoristiske, livlige og billedlige Vømmøltekstene som skildringene av figurene/personene i Vømmøldalen.

Den seriøse undertonen ligger i det faktum at folket flytter fra ?Vømmøldalen? og ned til nabokommunen i sør. Til ?Porselen? der kommersielle krefter stadig truer med å utrydde vømmølkulturen. Sitat; De sanerte sine gårder, de dro bort fra sine hjem.

Dette såg nok Hans Rotmo og tok for seg dette store temaet på en måte og med en vinkling som traff folk midt i planeten.

Mange har sterke røtter i utkant-Norge, og kjenne seg igjen sine egen, foreldres og besteforeldres livssituasjon i Vømmølstoffet. Det at tekstene og budskapet er pakket inn i fengende rytmer, ispedd en god dose folkemusikk og humor, gjør Vømmølmusikken fullkommen.

 

Mange har prøvd å forestille seg hvor Vømmøldalen egentlig ligger. Mange mener at Vømmøldalen ligger i Trøndelag. Men om du sammenligne aktuelle bygdesamfunn med Vømmølsamfunnet, så oppdager du at Vømmøldalen ligger overalt. Likeså likhetstrekkene med Vømmøldal ? Porcelensstrand ? modellen over hele Norge.

Kanskje er hele Vømmøluniverset bare et sammensurium og en samfunnsskildring av hele Norge i etterkrigstida. Vømmøldalen ligger egentlig inne i folks hoder.

Vømmøldalen kan ikke spores til et bestemt sted på Norgeskart. Du må bruke ditt eget kart, din egen fantasi, for å se for deg alle de rare personene, gatene i Porcelensstrand og den vakre elva Vømmøla. Vømmøldalen finnes inne i hodene på de som vet hvilke konsekvenser store inngrep i naturen, et vekstindustrisamfunn og den ?porselene? kapitalismen har å si for Norge og verden ellers.

 

VØMMØLPROGRAMMET:

Last ned programmet som pdf-fil

 

 

 

29.05.14. Hus / hage og litt av hvert

Sol ute, men har malt rundt og i vinduskarmer + altandør på kjøkkenet, så fått kjent lite på godværet med innearbeid i stedet. Ellers har jeg da etter hvert fått plantet ut noen planter og blomster i krukker. Videre så har jeg også fått plantet ut persillen og gressløken + squashen jeg sådde tidligere i år. Løsningen foreløpig er store lange krukker som jeg har stående på altanen. Får se etter hvert om jeg finner en hageflekk til de.

Når det gjelder blomkarsen jeg sådde, så er  den en plante som strekker seg, slynger seg. Et nyttig tips!: plant de ut før de blir for store! Jo, mine ble altså for store / lange. De var plantet i små krukker som stod ved siden av hverandre, men da jeg skulle plante de ut, hadde de slynget seg om hverandre. Begynte med å få de løs fra hverandre, men ga opp og hivde hele sulamitten ned i søppelkorga. Det var det, he-he! Synes ellers det er artig og avslappende å holde på med slikt “småplukk”, ikke akkurat den jobben som var med blomkarsen da. Men kjenner litt på det at en burde ha vært ute i sola i dag, selvsagt, men trøster meg med at jeg nok skal leve noen år til, så det er vel heller ikke siste soldagen jeg får oppleve, vil jeg tro 🙂

 

 

 

 

 

#hage #garden  #hagearbeid  #gardening  #flower  #sommer  #summer #blomst  #flora  #persille  #gressløk  #squash  #plante  #fint  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29.05.14. Frokost – stekt egg med ny vri :)

Jeg fant dette tipset i en annen blogg og ville prøve. Så til frokost i dag ble det stekt “paprikaegg”. Både artig og delikat å få servert egg på denne måten. Synes at jeg ikke kunne ha fått bedre start på denne nydelige sommerdagen i Trøndelag. Her skinner solen og det varmer en vinterfalmet trønderkropp. Kroppen er hvit, men den blir nok hvitere nå når jeg skal finne frem malerkosten og ta noen hvite strøk på kjøkkenvinduenes karmer. En må stå på nå fremover for å bli ferdig. 

Et lite avbrekk blir det nok i ettermiddag med grilling og litt senere på kaffe hos min niese og samboer. Jeg tror dette blir en toppers dag, ingen tvil om det 🙂

 

 

“Paprikaegg” blir til :

 

Smakte godt på brødskiven :

 

#mat  #tips  #servering  #egg  #steke  #paprika  #gladmat  #delikat  #godt

25,05.14. Fotografi i dag også

Har i dag valgt ut et foto med panoreringseffekt. Men jeg har gjort det i photoshop etter at bildet ble tatt,. Fra før av var bildet skarpt. Jeg vil vise før- og etterbilder. Vi har hatt en diskusjon i fotoklubben jeg er medlem av om det er “juks” å bruke photoshop. Da blir spørsmålet mitt : Blir verdien av bildet det samme, samme hva som skaper det?

 

Etter photoshopredigering :

 

Originalbildet :

 

#foto  #fotografi  #photography  #elv  #panorering  #photoshop  #abstrakt  #natur  #nature  #Norway  #vakkert

25.05.14. Nostalgi: Noen som drar kjensel på denne ?

“Jeg fant, jeg fant. Hva fant du nå? Jo jeg fant en gammel sparebøsse. Fy, kast den, hva ska du med den! Jo, det er min første sparebøsse jo.” He-he, litt hentet fra Espen Askeladden i eventyret: “Prinsessen som ingen kunne målbinde” i Asbjørnsen og Mo`s verker. Noen ganger føler jeg meg som en av de samlerne som en kan se på film fra Amerika. Der søppelberget bare vokser og vokser inni huset deres, så den som bor i huset blir sakte men sikker kvalt. He-he, ikke fullt så galt her enda. Men jeg er flink til å ta vare på ting. Det har ingen verdi, men den skaper minner og god stemning. Blir glad av å se på den. Så jeg har den stående fremme på en hylle. Jeg har nok spart mange kronestykker i den opp gjennom tiden. Nå mangler jeg nøkkelen, men den er åpen. Litt fin da de sparebøssene du kunne få i posthuset på 60 – 70-tallet. 

 

 

Så husk at penger spart, er penger tjent !

25.04.14. Grillmat i regnvær

Det ble grillmat i dag til tross for øsende pøsende regn. Tidligere i uka meldte yr.no at det skulle bli finvær  på lørdagen denne helga. Jeg forberedte meg på årets første grilling med hensyn til innkjøp til helga. Lørdagen kom og den var grå og regnfull. Da tenkte jeg at det sannsynligvis ville skinne opp i dag, men nei, skuffende regn og atter regn. Ja, når en gleder seg på grillmat og grilling, så får en ta løsning nummer to. Å steke maten på / i komfyren og ha det en ellers hadde tenkt til. Slik ble det i dag. Det smakte ikke like godt som ute i varmt sommervær, men nesten like godt. Så er det alltid slik at mannen min vil ha frosne rørte tyttebær til. Det har han på nesten alt han spiser, he-he. Det er da godt da. Her i huset liker vi godt å ha makoroni i bernaisesaus som et av tilbehørende. Så det var dagens tips! Det smaker godt til som en god nummer to i stedet for bakte poteter eller annet. 

Så er det vel bare å ta en runde med maling til da. Det er det vi holder på med, stort sett. Jeg er den som får “prikkelarbeidet” rundt karmer og vindu. Det hender jeg tar frem lillepenselen da når en skal komme til rundt hengsler, krinker og kroker. Men der er jeg stø på hånda og nøye, det går bra. Men tar dobbelt så lang tid som å male med bredpenselen ellers på vegger og tak.  

 

 

 

#mat  #tips  #grill  #godvær  #sommer  #sommerkoteletter  #grillribbe  #salat  #makaroni  #bernaisesaus  #fetaost  #potetsalat  #nydelig

24.05.14. Fotografi i sort / hvitt – LANGHUSET STIKLESTADIR –

Dagens foto er et svart- / hvittbilde av Langhuset på Stiklestadir, en del av Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Synes akkurat at denne posisjonen / komposisjonen ble spennende på langhuset. Jeg har selv vært der på gilde og det var fantastisk flott ! God mat, godt drikke, fine utklednings kapper, spennende atmosfære og kulturelle innslag + historie 🙂 Vel verdt et besøk ! Så ta turen 🙂

 

 

#fotografi  #foto  #photography  #langhus  #arkitektur  #himmel  #flott

24.05.14. Interiør / hjem, et sted i stua

Det er mange kroker og små detaljer jeg liker godt i stuen min. Spesielt godt liker jeg denne hyllen med ting og tang + bilde. Så liker jeg denne gamle stolen kjøpt på “Antikk, brukt, chabby chic, ting og tang” på Skogn i Levanger. Bak står et gammelt vindu med en stålkrans som skimtes så vidt til høyre i bildet. Ja, selvsagt står stolen med rosetrekket litt til høyre for hyllen med roser både på bilde og i krukke. I hjemmet vårt har jeg prøvd å sette sammen forskjellige stiler, miks mellom eldre ting og nymoderne. Det er da en kan få et personlig preg over det hele. Vil gjerne unngå å ha det samme som andre; det gjelder både i klesstil, interiør og de valg jeg gjør. Jeg vil gjerne skille meg ut, det gjør ingen ting, er ikke redd for det. For det som er A4 er jo kjedelig, he-he ! 

 

 

En del av veggen i stua :

 

 

Gammelstolen :

#interiør  #hjem  #heim  #home  #stol  #hylle  #lys  #tekstil  #fin  #ting  #møbel  #bilde  #rose  

 

 

24.05.14. Frokost først så svinge malekosten

Meget sein frokost i dag og nå skal malerkosten svinges på kjøkkenet. I dag blir det den store malerkosten som får kjørt seg. På ettermiddagen blir det tur på Magneten shoppingsenter for cafèbesøk med venninne. Enn jeg, optimisten som kjøpte inn grillkull / tennvæske  / mat for grilling (bare ordentlig grill teller, ikke gass, må vite, ikke like godt) til helga, så ble det bare gråvær i dag, typisk ! Da blir det noe annet til middag i kveld, så satser jeg på at morgendagen blir bedre.

Etterhvert får jeg vel finne frem et foto for dagen også 🙂

 

Frokost, nydelig med vann, drikker ikke annet utover kaffe :

 


 

Malerkost :

 

#frokost  #mat  #egg  #makrell  #tomat  #brødskive  #kaffe  #vann  #salt  #male  #malerkost  #farge  #hvit  #fint