27.11.15 Interiør / hjem og det glade julehysteri

Om bare noen få år er jeg sikker på at adventsstjerna blir hengt opp og adventsstaken kommer på plass i midten av september. Butikkene bugner sikkert av juletinger i begynnelse av august. Etter de sosiale mediers inntog ser det ut til at alle kappes om å begynne tidligst mulig med adventsting, julebakst, julerengjøring, juleverksted med barn / barnebarn, kranselaging, prøvesmaking på pinnekjøtt / lutefisk / ribbe / juleøl – , brus og snaps og julemusikklytting. Det blir liksom en konkurranse og et vis å vise sin fortreffelighet og perfekte fasade. Det er liksom folk sier med sine bilder av juleditt og juledatt som florerer i sosiale medier nå, at jeg har alt under kontroll og det enda jeg jobber i full stilling. Julehysteriet er der og kommer snikende innpå en som egentlig hadde tenkt å vente en god stund enda med slikt, he-he. Hver og en må jo selvfølgelig  få gjøre som en vil i sitt eget hjem. Mange blir kanskje til og med irritert på meg som tar opp dette. Men det får stå sin prøve.   

Nei, jeg er ikke missunnelig eller sjalu på at alle ser ut til å være ferdig med de verste juleforberedelser før desember begynner. Det er ikke det det handler om. Men…..hva med å føre gamle juletradisjoner videre? Hva er galt i det? Mange rister på hodet og sier at butikker og handelsstanden er alt for tidlig ute med julepynting, julepyntsalg, julerelaterte ting for salg og juletilbud. Men folk ser ikke at de selv holder på å ta etter å være minst like tidlig ut.

Hjemme hos oss da jeg var ei lita jente, hentet aldri mamma fram adventsstjerne og adventstaker før første desember eller første søndag i advent. Det tenker jeg å holde på, så på førstkommende søndag blir dette satt fram. Julegrana på hjemstedet ble alltid tent i midten av desember, og jeg var ute med trumpeten min og skolekorpset, og spilte opp til gange for folk som var møtt fram rundt juletreet som stod utenfor kirka. Husker at jeg klippet hull på fingervotter for fingertuppene da det ofte var kaldt å stå ute å spille. Ei trivelig stund og her i gården blir det aldri lys i treet utenfor hjemmet før i midten av desember, det er sikkert.

Min mamma kommer fra et gårdsbruk i Sparbu, i Steinkjer kommune, Nord-Trøndelag og ja, jeg har da vært med på slakting av gris flere ganger, og alt som hører med dette. Jeg likte det egentlig ikke og stod i vinduet da grisen skulle slaktes med en pute delvis foran øynene mine, bare så vidt kikket ut på det som foregikk. Syntes bestandig så synd på grisen. Vi gikk jo i fjøset og snakket med grisene, og ble da glad i de på et vis. Før i tiden hadde mormor / morfar både høns, kyr; kalver, okser og kuer, griser, gårdkatt og før min tid også hest. Jeg husker hvordan vi foredlet kjøttet og det vi hadde bruk for på grisen og andre dyr. Leverpostei, sylte, pølser, blodpannekaker og blodpølse m.m. Det var i desember det meste skjedde. Jeg må innrømme at jeg aldri har vært flink til å foredle maten på samme vis, så har jeg heller aldri i voksenlivet hatt samme tilgang på råvarene. 

Da jeg var liten foregikk altså forberedelser til jul i desember. Mamma pyntet aldri til jul før tidligst dagen før julaften eller på julaften. Slik blir det her også. Ingen sterkt julerelaterte røde innslag eller nisser inn i stua før tidligst dagen før julaften. Før brukte “jula å være i hus” lenge, både til seint i januar og til og med inn i februar hos noen. Men vi bruker her i huset å kaste ut jula, så fort nyåret kommer. Julelys på tre ute blir slukket samtidig. Nå ser jeg faktisk julebelysning ute hos de fleste til påske nærmest. Til og med adventstaker og julestjerne henger i vinduer utrolig lenge hos enkelte. Eller noen har til og med lysene tent året rundt. Så vår røde jul varer i overkant av en uke. Det er nok. Jula skal være rød, etter min mening. Men nå for tiden ses alle farger. Hvem kom på å ha rosa- og hvittpyntet juletre? Nei, her hos oss blir alltid jula rød. Tradisjonen på det føres videre. 

Her i huset har vi vasket en del rom allerede. Jeg sier vi, for min mann tar sin del, heldige meg. Så var jeg tidlig ute med julegaver i år. Heldigvis, fordi jeg har min søster 25 mil (en vei) herfra ute ved kysten  i Rørvik, Vikna. Vi drar oppover dit neste helg og feirer 50 årsdagen hennes, samtidig blir alle julegaver med. I morgen blir min pappa hele 80 år og vi drar alle til Follafoss 8 mil (en vei) herfra på bursdagsfeiring med middag, kaker og trivsel. På søndag er det lille tantegullet, 7 år gamle Peder som feirer sin bursdag, da blir det tur til Steinkjer ca. 4 mil (en vei) herfra. Så denne helg er allerede “fullbooket”. Julegaver følger med dit, så er det gjort. Min svoger i Rørvik har også bursdag nå på søndag, men han får sin bursdagsgave når vi kommer til Rørvik. Halve slekta har jo bursdager på denne tid. Litt upraktisk i og med at julegaver også skal kjøpes. Blir fort blakk på denne tiden, he-he 🙂

Ellers sitter 19 åringen her i huset i kjelleren med en kamerat og koser seg med øl, skal visstnok ut på livet etterhvert. Han har fått streng beskjed om å ta det rolig fordi han skal være med på 80-årsdag til morfar i morgen selvsagt. Min mann er på jobb og kommer vel hjem i rundt 20.30. slutter tidligere enn ellers på fredagskvelder. Blir vel et varmtmåltid da. Jeg rekker akkurat å henge opp de nye rene gardiner til kjøkkenet nå. Det vil jeg gjøre. Bruker å skifte to ganger i året. Det er ikke julemotiv på de, men de er litt røde, og det passer jo inn snart.

 

 

Jeg har dristet meg til mandariner i trau på bordet og hvit julestjerne i potta. Julestjerna er kunstig da min mann er hyperallergisk mot julestjerne, nei det nytter ikke å ta av blomsterknopper en gang. 

#interiør #interior #hjem #home #bolig #boligpluss #boligplussminstil #inspirasjon #inspiration #kjøkken #kitchen #julestjerne  #lys #mandariner #koselig

 

HA EI GOD HELG !!!

Synes du at folk generelt er for tidlig ute med å sette julestemning i hjemmet?  

22.11.15 Fotografier – Holmgangen – bro i Levanger / Nord-Trøndelag

I dag dro jeg ut i friluft for å fotografere litt. Lot juleforberedelser vente. Det var for det meste snødrev og bitende kald vind, så ikke optimalt for å være ute. Men likevel kan en få fine bilder. Til tross for litt neglebit på slutten. Først kjørte jeg opp til Huldervatnet. Jeg håpet på at det enda ikke var frosset til is på vannet. Fordi jeg synes speiling i vann blir så flott i vinterlandskap. Men det hadde kommet is på vannet, så den planen røk. Tok likevel noen bilder derfra. Etterpå kjørte jeg ned til byen. Fikk da tatt noen bilder rundt omkring. Men det ble fort mørkt.

Var ikke helt heldig med innstillingene på kameraet denne gang. Dessuten har jeg mistet det stykket jeg skruer fast til kameraet før jeg setter det på stativ. Så i dag ble det bare håndholdte bilder eller jeg prøvde nå å støtte meg til ting og tang på min ferd. I går var jeg ute for å se etter denne dingsen som jeg har mistet. Det ble mistet under en fotoutflukt til Kjesbuvatnet i Verdal. Det jeg ikke visste er at de bruker å tappe ned vannet  og så stiger det igjen. Det var minst 1 meter vann over det stedet jeg sist fotograferte fra, og mest trolig der denne dingsen befinner seg. Jeg anser derfor dette som tapt. Under en fotokonkurranse i fotoklubben ble jeg utropt som vinner her i sommer, og derfor har jeg et gavekort på 500 kroner liggende på Japan Photo i Trondheim. Det vil jeg bruke på nytt fotostativ. Et langt stødigere et enn det jeg hadde. Dessuten vil min mann sponse noe via julegave fra han. Jeg har allerede ønsket meg det.

Ellers har vi vært hjemme for det meste i helga, og hatt en avslappende helg på alle måter. 

 

Vi har flere broer i Levanger. Denne heter Holmgangen. Se under historier fra norrøn mytologi om Gunnlaug Ormstunge. Slik ble broens navn Holmgangen

 

 

 

 

#foto #photo #fotografi #bilde #picture #picoftheday #bro #bridge #Holmgangen #Levanger #NordTrøndelag #byggverk #arkitektur #vær #snø #vinter #spennende 

 

 

 

I Gunnlaug Ormstunges saga (O. Ryghs overs.) står:

«… Gunnlaug for nu selv syvende fra Lade til Levanger, men om morgenen samme dag som Gunnlaug kom der om kvelden var Ravn faret derfra selv femte. Gunnlaug drog da derfra inn til Verdalen og kom hver kveld til det sted hvor Ravn hadde været den foregående i Gunnlaug for videre, inntil han kom til øverste gård i dalen, som heter Sul, derfra var Ravn faret om morgenen. Gunnlaug stanset da ikke, men drog avsted straks om natten og fikk om morgenen i solrenningen øie på Ravn og hans menn. Ravn var da kommet til et sted hvor det var to vann og slette voller mellom vannene; disse voller heter Gleipnesvollene; og i det ene vann gikk et ness ut, som heter Dingeness. Der stanste Ravn og hans menn; hans frender Grim og Olav var med ham.

Da de møttes, sa Gunnlaug: «Vel er det at vi har funnet hinannen.» Ravn svarte at det heller ikke var ham imot. «Nu er det to kår å velge», sier Ravn; «enten kjemper vi alle, således at det er like mange på begge sider, eller vi to alene.» Gunnlaug svarte, at det var ham det samme. Da sa Grim og Olav, Ravns frender, at de ikke vilde stå å se på når de kjempet. Det samme sa Torkjell Svarte, Gunnlaugs frende. Da sa Gunnlaug til de menn Jarlen hadde gitt ham med: «Dere skal sitte her og se til, og yte begge parter den fornødne pleie og bære frasagn om vårt møte.»Så gjorde de.

Derpå gikk de imot hinannen og sloss alle kjekt. Grim og Olav gikk begge mot Gunnlaug alene, og enden på deres kamp ble, at han drepte dem begge, uten selv å få noget sår. Ravn kjempet imidlertid med Torkjell Svarte, og Torkjell falt og lot sitt liv der. Tilsist falt alle Gunnlaugs og Ravns menn. Da begynte de selv å kjempe sammen. De sloss kjekt og meget hissig og sparte ikke på store hugg. Gunnlaug hadde da sverdet Adalrådsgave, som var et ypperlig våpen. Omsider ga Gunnlaug Ravn et veldig hugg, som tok foten av ham; dog falt han ikke, men drog seg unna til en trestubb og støttet fotstumpen på den.

Da sa Gunnlaug: «Nu er du udyktig til kamp, og jeg vil ikke lenger slåss med deg, lemlestet som du er.» – «Visst har jeg lidd stor skade,» svarte Ravn, «men dog kunde jeg ennu holde ut en stund, om jeg fikk noget å drikke». «Svik meg da ikke,» sa Gunnlaug, «så skal jeg hente deg vann i min hjelm.» – «Ikke skal jeg svike deg,» sier Ravn. Derpå gikk Gunnlaug til en bekk, tok vann i sin hjelm og brakte Ravn det. Ravn tok imot hjelmen med venstre hånd, men med den høire hugg han Gunnlaug i hodet så at det ble et stort sår. «Ille svek du meg nu,» sa Gunnlaug, «og uhederlig bar du deg ad mot meg, som trodde deg.» – «Sant er det som sier,» svarte Ravn, «men jeg unner deg ikke Helga den fagres favntak.» Derpå begynte de igjen å kjempe hissig, og enden ble, at Gunnlaug fikk makten over Ravn, som der lot sitt liv.

Da gikk jarlsmennene fram og forbandt Gunnlaugs sår; imens satt han og kvad en vise. Derpå begravet de dem som var falne, satte Gunnlaug på hesten og førte ham ned til Levanger. Der lå han i tre netter og fikk full tjeneste av presten; siden døde han og ble jordet ved kirken der. Alle tyktes det var stor skade for dem begge, at de skulle late sitt liv på denne måte…»

Av sagaens beretning framgår: Helt fra Levanger (Jamtenes gamle havn) har såvel Ravn som Gunnlaug fulgt den vanlige, alle tiders hovedveg over Sul (Sula), hvor også Olav den hellige med sin hær fór 18 år senere og så mange andre historiske personer har faret, og de har overnattet på samme steder (herberger) langs vegen. Fra Sul har de naturlig fortsatt videre hovedvegen mot Svitjod, hvor de aktet seg, da også Ladejarlen forbød dem holmgang i hans rike, som på Island. Ja, hvorfor skulle de ikke følge den alminnelige vegen, og hvordan kunne de treffe på hinannen eller innhente hinannen i ville fjellet, hvis de ikke fulgte vegen?

Hovedvegen fra gammel tid (oldtid, middelalder og senere) til ut 1700-tallet har gått østover fra Sul til Jämtland således: Over Sulelva ved Sul, opp «Sullia», over «Stugumyra» til snaufjellet ved «Våttå’n», hvor sommervegen fortsatte østover «Kråksjøfløytan» (oldfunn stridsøks fra vikingetid), over «Mærraskalet» («Skarsa mons», se Olaus Magnus 1518), i Mærraskalfjell, over Mærraskalvoll (ved den her påpekte valplass), nordom Skalsvatnet og videre østover om «stuguan» mot Åre.

Vintervegen tok av ved «Våttå’n» over Kråksjøen, om «Kokkstei’n» (på «Sulefjell», se major Schnitler grenseprotokoll 1742, «Sula Mons», se Olaus Magnus 1518), over Storsjøen og over Skalsvatnet om gamle Skalstugan ved Skalsvatnets østre side og videre øst om de andre «stuguan».1)

 

20.11.15. Dette er ikke for å gjøre noen stressa, men jeg har begynt med juleforberedelser ;)

Jeg har bestandig vært en av de som starter seinest av alle med forberedelser til jul. Kjenner at jeg er meget opptatt av tradisjoner og prøver å arbeide for å opprettholde disse. Slik jeg hadde det i oppveksten prøver jeg å overføre til min hverdag nå, og i tillregg til mine barn. Tror nok også det er jeg som har vært mest oppgitt når f.eks julebrusen gjør sitt inntog i norske butikkhyller først på oktober og det bugner av julepynt i midten av oktober. Alt for tidlig. Så er det slik at jeg bruker å kjøpe julegaver de par siste ukene før jul. Men dette året er unntaket. Jeg dro en tur til Trondheim, helt alene i går og gjorde faktisk unna alle julegaver. Nå har jeg bare igjen å kjøpe til de nærmeste, sønner x 2 og mannen min.  

Tenkte jeg skulle rekke å pakke inn gaver også i kveld, men rakk det ikke da jeg rett og slett tullet bort alt for mye tid i å kjøre fram og tilbake fra hjemmet på Mule i Levanger og til Magneten shoppingsenter i Levanger, en tur på nesten 1 mil. Jeg har i dag nemlig hatt en kortvarig diagnose alzheimers. Jeg har nemlig en gang tidligere på dagen kjørt uten mobil og betalingskort, denne gang også til en avtale på samme området som Magneten shoppingsenter i Levanger. Da skulle jeg egentlig samtidig handle til helga, men det kunne jeg jo ikke få til uten penger. Så da jeg kjørte ut i kveld tenkte jeg å handle både mat og julemerker (med til og fra på), men stod enda en gang utenfor Magneten shoppingsenter uten noe å betale med. Både mobil og betalingskort lå hjemme. Den følelsen !!! Slik går nå dagene.

Resten av kvelden tror jeg det er best å slappe av, he-he 🙂

 

Juleforberedelser på gang

 

Tror du ikke jeg også har husket fuglene (til tross for en periode med alzheimers). Det blir stas for fuglene, tenker jeg. Vi fikk jo vår første snø i dag, her i Trøndelag og da blir det fort verre å finne mat for våre nebbete små venner

 

GOD HELG !

 #juleforberedelser, #jul #christmas #preparations #julegaver #christmasgifts #fuglemat #birds #food #vinter #winter #snø #snow #trivelig #pleasant #cosy

16.11.15 Tegning får plass på hobbybasis

Jeg har i det siste blitt inspirert av kunstnerne Björg Thorhallsdottir og Kjersti Munkejord Lamb. Prøver å finne min egen “søte”, men tøffe jente. Jeg har jo tidligere malt ballerinaer / danserinner i akvarellmaling og synes jeg like godt kan fortsette i det sporet. Det har jeg gjort. Liker så godt bevegelser i dans. Det blir liksom mer liv over figurene. Dette er bare de første skisser, men satt i ramme, som egentlig ikke passer inn. Bare satt de i ramme i anledning fotografering av de. Jeg ser at tekst i bildet bør justeres mer inn i bildet blant annet. Jeg synes nesten det er artigere å tegne enn å male. Som tekst i bildene mine har jeg funnet sitater som har med dans å gjøre. Det finnes uttallige, så det blir nok flere slike tegninger med tekst. Kanskje får jeg laget små kort etter hvert, også julekort. Men ikke dette året. neste år kanskje 🙂  Vi får se, he-he !

Håper du liker disse ?

 

Beklager blitzlys i bildet

 

 

 

#tegning #drawing #painting #danserinne #dancer #ballerina #dancing #bilde #picture #kort #cards #tekst #text #ord #word #sitater #kreativitet #creativity #bevegelse #motion #lidenskap #passion

 

16.11.15. God gammeldags tradisjonskost her i dag – inspirasjon ++

Det smakte helt fortreffelig med spekesild, eller “spitjisild” som vi sier her i Trøndelag, i dag. Jeg tror det smaker spesielt og godt fordi vi ikke har dette så ofte. Tenk det, for bare 100 år siden var det nesten hverdags å ha slik mat på bordet. Det tilbehøret som vi hadde, er jeg vant med hjemmefra. I vår familie bruker vi som regel kålstuing eller gulrotstuing, kokte poteter, rå løk og rødbeter. Disse smaker sammen passer min gane helt eksemplarisk 🙂 Jeg kjøpte i dag ferdigrensede fileter (ikke frosset) og la de i kaldt vann i 2 – 3 timer på forhånd. Jeg tørrer så av sildefiletene på papirtørkle og de er ferdige til å spises. 

I ettermiddag / kveld skal det være total avslapning i sofakroken etter aktiv helg med teater og danseøving ene dagen, og  korøvelse den andre dagen. I dag har det vært jobbdag, men heldigvis ikke så supertravelt. På mandager bruker vi å ha kontormøte fra morgenen på Leira Mottak, der nesten alle (noen blir igjen ved avdelinger) samles for briefing etter helga, for å få nyheter om ting som evt. skal skje framover, det være seg også på personellsida, om noen er i permsjoner, er sykmeldte eller har tatt ut sine oppsparte feriedager den kommende uke og om noen skal på kurs / samlinger / fagdager og blir borte f.eks. Videre snakkes det om planlagte aktiviteter framover m.m. Jeg synes det er viktig og ikke minst koselig å treffes til kaffesup og møte på mandags morgener, for alle i personellgruppa. 

Heldigvis blir korøvelsen denne uka på onsdag, så vi har fri i kveld. Kvelden skal nytes til fulle. Min mann har hatt fridag fra jobb i dag, noe som inntreffer med jevne mellomrom (husker ikke hvor mange uker det går mellom hver dag). Han har vært dyktig og har begynt julerengjøring på noen vegger og tak. Så avslapning på begge to i kveld 🙂

 

 

#mat #food #middag #dinner #måltid #meal #meny #menue #spekesild #poteter #kålstuing #løk #rødbeter #nydelig #lovely #smakfull #tasteful

 

 

13.11.15 Pestosbakt torsk på en fredag, matinspirasjon :)

Det smakte helt fortreffelig med pestosbakt torsk i dag. I dag har vi spist to middager. pestosbakt torsk klokken 15.30 og taco klokken 19.00. Jeg holder en knapp på torsken, mens min sønn på 19 år helt sikkert går for tacoen. tror du jeg fikk lurt i ham en bit av torsken, nei, det var umulig. Han spiste heller en brødblings med leverpostei og rødbetesalat, i stedet for torsken. Hverken pestos eller fisk står høyest på hans liste. Bra for han at det ble taco til kvelds da.

I morgen er det oppmøte klokken 11.00 for dansetrening til musikkteateret “Vinsjan på kaia”, Verdal teaterlags oppsetning til jul. Det var så populært i fjor at Verdal teaterlaget satser på dette også i år. Så artig å få være med den utrolig herlige gjengen nok et år !!! 

På søndag er det korøvelse i Verdal teaterkor, Prima Vare. Vi øver til julekonsert med Askil Holm i Stiklestad kirke den 10. des. kl. 19.00.

Det spøker for tur til Follafoss denne helgen også, får se om jeg får tatt en tur på besøk til mamma og pappa……innimellom 🙂 Ellers kunne jeg tenkt meg en tur ut med fotoapparatet for å se på den varslede storfloa 🙂

 

 

 #mat #food #måltid #meal #meny #menue #middag #dinner #pestoallagenovese #torsk #fisk #baket #baked #fish #smakfullt #tasteful 

13.11.15. Frodiths fotoutfordring – Dagens tema er “FEM”, siste tema

I dag blir det gresk yoghurt på fem vis. Jeg bare elsker gresk yoghurt som morgenmat eller lunsj. Jeg tar ofte bilder av måltider, jeg kan da få bruk for de. Så i dag tenkte jeg å plukke de frem fra harddisken. Her kommer altså fem måltider med gresk yoghurt med kornblandinger og ulike bær / frukt. Dette får bli siste løsning på fotoutfordringa fra Frodith  🙂

 

1. Banan, nektarin og blåbær

2. Kiwi og banan

3. Til helga: Blåbær, banan og sjokolade

4. Blåbær og druer

5. Bringebærsyltetøy (uten sukker)

Bon appetitt !

 

Herved utført fotoutfordring Frodith, 5 / 5     😉

 

 

 

 

#mat #food #måltid #meal #sunt #healthy #yoghurt #greskyoghurt #kornblanding #frukt #bær #godt #smakfullt #tasteful

12.11.15. Frodith drar i gang fotoutfordring – Dagens tema er “FIRE”

“FIRE” ja……hmmm…….finne på da. Jo, hva med “FIRE” kruseduller på vannet. Jeg har valgt et naturkunstbilde. Det er om å se de små detaljer når en er ute og går i naturen. Her ble stråformasjoner på et tjern foreviget. Synes dette er vakkert som fotomotiv 🙂

 

Ser du etter de små ting?

 

 

#foto #photo #bilde #picture #picoftheday #godtåvåttå #natur #nature #Norge #Norway #Levanger #vann #tjern #lake #strå #straw #vakkert #beautyful

 

 

11.11.15. Frodith drar i gang fotoutfordring – Dagens tema er “TRE”

På bildet skjer det et koselig møte mellom tre. Synes dette er et trivelig bilde med mye stemning. En kan bare tenke seg til hva de forskjellige tenker inne i hodet sitt. Mannen med hunden er ikke forespurt om å bli avbildet, og det løste jeg ved litt beskjæring. Valgte ellers å beholde det i sort / hvitt. 

 

Herved er Frodiths oppgave løst for denne gang 🙂

 

 

 

#foto #photo #bilde #picture #møte #treff #meeting #horse #dog #man #folk #people #dyr #animal #koselig #cosy

10.11.15. Frodith drar i gang fotoutfordring – Dagens tema er “TO”

Så var det dag to av Frodiths fotoutfordring. Fort og galt er jeg nødt til å bare velge et bilde. Da tar et bilde fra en tur i høst til Skallen og Skalltjernet eller Skalltjønna som det heter på dialekt. At jeg må velge fort har å gjøre med at det er først nå jeg setter meg nedpå etter en lang arbeidsdag (kom hjem klokka 17.25), rask inntak av middag og så rett på sangøvelse gjennom “Vinsjan på kaia” / musikkteater til klokka 18.00. I dag velger jeg dette vannet på fjellet, da det ligger to flotte steiner i det. Det får bli mitt svar på utfordringen “TO”. Mer rekker jeg dessverre ikke i kveld 🙂 Ha en fiiiiiin morgendag!

 

 

 

 

#foto #photo #bilde #picture #natur #nature #fotoutfordring #photochallenge #Skalltjønna #Levanger #NordTrøndelag #Norge #Norway #tjern #lake #steiner #stones