21.07.14. Fotografi, flere bilder tatt fra over havoverflaten og ned i klart sjøvann – MANET

Her er flere bilder av manet, og jeg synes den er spennende som fotomotiv. I tillegg synes jeg den er både grasiøs og vakker når den beveger seg i vannet. Jeg synes ikke disse er hverken heslige eller fæle. Det gjør meg ingen ting å ta på dem. Jeg liker de, men brennmaneter kan jeg styre min begeistring for. I alle fall er det ikke lurt å ha nærkontakt med en. Brennmaneter er nok enda flottere å se på. Jeg synes det var utrolig å få såpass bra bilder ved å fotografere ett par tre meter over vannoverflaten og ned i sjøen. Synes vannet var nesten unormalt klart her.  

Første dag på jobb etter ferien i dag. Jeg vil nødig klage på været, men i dag var det uutholdelig på kontoret mitt. Men like vel holdt jeg ut. Hva var alternativet liksom? Jeg har en bordvifte, men den utgjør bare en liten forskjell. Det er jo over 30¤C utendørs her i Levanger, Nord-Trøndelag for tiden. Slik skal det bli visstnok hele uken, skal en tro på yr.no. Jeg klager ikke altså, så det er klart, he-he !

Det er da flott å tenke på at en etter denne uken skal til Tyrkia å kjøle seg ned, he-he 🙂

 

Vanlig glassmanet i ulike bevegelser :

 

 

 

 

#fotografi  #photography  #foto  #photo  #natur  #nature  #sjø  #sea  #manet  #jellyfish  #grasiøs  #vakker

 

Hva du ikke visste om maneter :

Manetene består av mer enn 95 prosent vann og har verken skjelett, øyne, hjerte, blod eller hjerne. Men selv om de mangler mange av de organene som vi anser som helt vitale, så kan de faktisk på sitt vis både lukte og smake. Og selv om de ikke kan se så kan de føle forskjellen på lys og mørke. Ja, og selv om kroppen vil falle sammen hvis du tar maneten ut av vann, fordi den ikke har skjelett, så kan den både svømme og fange mat! 

Mange typer 
Det finnes mange slags maneter. I Norge gjør vi det så enkelt at vi kaller de som brenner for brennmaneter og de som ikke brenner for glassmaneter. Den vitenskapelige virkeligheten er ikke så enkel, det finnes omtrent 3000 forskjellige arter, og disse kan gjerne deles inn flere i typer og klasser. Manetene syntes sikker vi mennesker er noen oppblåste nykommere, for selv har de eksistert på planeten vår i over 500 millioner år! De største manetene kan ha en “kropp/hode” på over 2 meter og flere arter har tentakler som blir over 30 meter lange. 
Brenner ikke 
ParaplymanetVi sier at brennemaneten “brenner”, men det har jo ingenting med ild å gjøre, annet enn at det svir nesten på samme måten som om vi kommer borti noe brennende eller glødende. Det er neslecellene på manetenes tentakler, (fangarmer, brenntråder) som er vonde å komme nær. De kan bli mange meter lange og henger gjerne under maneten som et slør av tynne, gjennomsiktige tråder. De små neslecellene sitter tett i tett på trådene og inneholder en gift som svir og klør når den kommer i kontakt med huden vår. Tentaklene med neslecellene er de fleste maneters måte å skaffe seg mat på, giften lammer byttet. 
Sjelden livsfarlig 
Giften som sitter i neslecellene er sterk nok til å drepe den typen plankton som er manetenes hovednæring, og noen har gift som også kan drepe mindre fisk. For oss mennesker er de fleste maneter ganske så ufarlige, selv om kløe og en brennende smerte ikke er særlig behagelig. Noen mennesker kan få en allergisk reaksjon på neslegiften, og da kan det jo være litt mer alvorlig. Direkte farlig er nok bare “portugisisk krigsskip”, irukandji-manet og de manetene som kalles sjøveps. De portugisiske krigsskipene seiler av gårde på overflaten med noe som ligner på en halvt oppblåst kondom, mens sjøvepsen holder seg ned i vannet. Ingen av dem vil svømme etter deg, så ser du disse manetene er det bare å svømme vekk eller vente med å kaste seg i sjøen. Sjøvepsene og irukandji-manet trives best i farvannene rundt Australia, mens de portugisiske krigsskipene finnes i alle tropiske farvann. Giften i disse tre artenes nesleceller er uvanlig sterk, men sjelden dødelig i seg selv for oss mennesker (bortsett fra den knøttlille irukandji-maneten). Skulle du være så uheldig å komme bort i en av dem så prøv å unngå panikk, panikken kan jo drepe selv om ikke giften gjør det! Vær klar over at neslecellene er inntakt lenge etter at selve maneten er død, så ikke ta på en halvtørket brennmanet som ligger i sanden!
SjøvepsFå vekk trådene 
Det første og beste råd for en som har kommet borti en manets tentakler er å få restene av huden. Er du i vannet så svøm vekk, og selvsagt helst mot land, mens du prøver å få så mye som mulig vekk fra øyne, hender og kropp. På land kan du prøve å fjerne så mye som mulig ved å gni med tørr sand og skylle deg godt med saltvann. Ikke kast deg inn i en dusj, ferskvann vil bare utløse enda mer gift fra neslecellene! Har du kommet borti en vanlig brennmanet så vil smerten og kløen vanligvis gå over av seg selv i løpet av et par timer. Isbiter og/eller brannsalve kan dempe smertene en god del. Når det gjelder sjøveps så kan det være en god ide å dynke det brennende stedet med eddik eller ha på bakepulver for å nøytralisere giften. Ikke gni med alkohol eller hør på kjerringråd om å tisse på stedet, det gjør ofte vondt verre! Er du redd for en allergisk reaksjon, eller har blitt “brent” så alvorlig av en sjøveps eller portugisisk krigsskip at du har kramper eller åndenød så bør du selvsagt ta kontakt med lege umiddelbart. 
Mat 
Selv om folk flest prøver å unngå manetene av redsel for å bli brent, så er det folk som faktisk slikker seg om munnen ved synet av maneter. Manet er en delikatesse i Østen, og en kjent rett består av tørkete manetbiter. Etter å ha ligget natten over i vann for å bløtlegges og avsaltes, presses vannet ut av bitene før de rulles i en lake av krydder, agurk, eddik, sukker, salt og sesamolje. Flere steder i sydhavet er visse typer av maneter også ansett som en delikatesse, selv om dette i mange land nå er i ferd med å bli byttet ut med vestlig mat som hamburger og pizza. 
Svøm blant millioner av maneter! 
Manetene er egentlig ganske fascinerende, og hører selvsagt hjemme i naturen som alt levende. En meget spesiell opplevelse kan du får være med på i det mikronesiske landet Palau – har kan du få svømme blant millioner av ufarlige maneter i den berømte Jellyfish Lake!

1 kommentar

    1. Kjempefine bilder!
      Jeg ønsker å invitere deg med i fotosiden – blogg.no’s eneste gruppeblogg for fotografer. Det eneste du trenger å gjøre er å godta forespørselen jeg sender deg! 🙂 Håper å se deg der!
      – admin

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg