31.07.17. Hagen fikk et nytt blomsterbed i fjor høst og nå blomstrer det

Egentlig er det nok ikke et nytt bed da, men noen blomster som er flyttet på. Vel og merke har jeg tilført også noen nye stauder og bergplanter kjøpt i vår. Vi ville gjerne ha større gårdsplass og skulle fylle den med ny singel i år. Da måtte det eviglange staudebedet flytte plass. Jeg sier eviglange, fordi det måtte lukes og det tok noe inni hampen lang tid. Det stod bortover i hele oppkjørselen vår. Ble jo aldri ferdig med luking. Hadde du kommet på enden, måtte du starte forfra igjen, blæhhh!

Jeg tok og spadde opp en liten trekant ved en trappeoppgang i hagen, og plasserte først en filt over jorda. Dette var like før det frøs til på seinøsten i fjor. Jeg flyttet deretter de blomsterstaudene / plantene jeg ville ha med meg videre, fra det ene bedet til det nye. Måtte klippe hull i filten for å få plantet på de steder jeg ville. Nå skulle vi da virkelig komme ugresset til verks.

Når frosten hadde gått i vår, det ble vel litt ut i mai. Jeg var på hageland her og kjøpte meg noen få nye stauder / bergplanter for å ha på de hullene jeg syntes det manglet noen. Videre så kjøpte jeg godt med plantejord som vi dekket filten mellom blomstene med. Så til slutt, ble det et lag med bark over og imellom.

Jeg er meget fornøyd med blomstringa nå på seinsommeren. Vel de to pionene vi flyttet har ikke avgitt mer enn en rose i år. Men jeg har skjønt at det er normalt etter at de blir flyttet på. De henger litt med hodet sikkert, når de nå ikke står på sin vante plass, he-he. Men de vil vel etter hvert venne seg til nytt sted. Men ellers ser dat bra ut. Nå ha jeg et bed som jeg kan mer eller mindre stå å luke, om det skulle komme opp noe ugress da. Jo, jeg kan vel ikke legge skjul på at ugresset er villig her. Har sett snurten til noen få, men tar det etterhvert som det dukker opp. For å være sikkert på lav ugressavling.

 

Slik ble det

 

 

 

 

 

 

 

Astilber er vakre. Jeg har tre farger, hvit, rosa og plommerød. Gjør seg i buketter. Her har jeg plukket inn noen. Tenk deg disse sammen med noen roser, nydelig

 

 

 

 

 

 

#hage #garden #blomster #bed #hjem #home #hagearbeid #gardening #stauder #perennials #grønt #green #flowers 

 

31.07.17.Mat, tips til middag

I dag har jeg laget noe så smakfullt og enkelt som grateng. Det ble skinkegrateng. Her i huset blir den middagen til alt etter hvilke rester vi har fra dagen før. Jeg hadde i går Kässler, eller røkt skinke kjøpt i Sverige i forrige uke, og da ble halve skinkebiten til gode. Derfor dagens meny: skinkegrateng. I tillegg til skinken, hadde jeg noen kokte poteter igjen og litt grønnsaksblanding. Kokte i tillegg makaroni og en frosset pose med brokkoliblanding. Barna her i huset har alltid syntes det er godt, også de voksne. Det er også enkelt å lage. Ved siden av må en gjerne ha en salat eller brød til. Men jeg synes det er middag nok i selve skinkegratengen, når jeg har makaroni i. Jeg bruker rørt tyttebær til, eller litt ketshup og sennep kan være godt + en smørklatt om du ikke er på “slankern”. Ellers er det bare å bytte skinken ut med pølser, fisk, kjøtt, reker og det du måtte ønske.

 

Slik gjør du, men først et bilde av ferdig skinkegrateng:

 

 

 

 


Det er godt! Ha gjerne en smørklatt under og rørt tyttebær til, NAM! 🙂

 

Ingredienser og framgangsmåte, her pølsegrateng

2 dl. fullkornspasta (kokes)

1 pk. grillpølser (bare Gilde duger her i huset og jeg bruker de det står go` & mager på, pølser kuttes i passe biter) / 1 bit med skinke eller 1 hermetikkboks med bog- el. picnicskinke / 400 g. fisk

1 liten pakke frossen grønnsaker (kok opp grønnsaksblanding. Gjerne med brokkoli, blomkål, gulrøtter / kan evt. blande inn to typer)

100 g. margarin (smeltes i kasserolle)

2 dl. mel (blandes inn i smøret med en visp, ikke stek / kok lenge, må ikke bli brun)

6 dl. melk (melka blandes inn i lag med smøret og melet, blir hvit saus)

3 egg (vispes lett sammen og has varsomt inn i blandingen med hvit saus)

Litt ost til topping (passe mengde ost has øverst på gratengen, må dekke hele blandingen)

2 knekkebrød (knuses i en plastpose med kjevle det er enklest. Knekkebrødsmulene spres over osten)

Litt salt og pepper

En ildfast form som rommer 3 l. (blandingen med makaroni, pølser og grønnsaker legges vekselsvis med litt hvit saus innimellom, slutter med hvit saus øverst. Etterpå ostetopping + knekkebrødsmuler)

Settes midt  i stekeovn på 200 ¤C varme i ca. 25 min.

 


Ingredienser 1.
 

Ingredienser 2. I et førstebilde er det lett å glemme en ingrediens, så her er eggene (bruker tre stk.)

Ingredienser 3. Er en veldig distrè, så skjer det en gang til. Her har vi det øverst på gratengen, ost og knekkebrød

Om du blogger om mat, kjenner du deg igjen? He-he! Noe er avglemt, uæhhh!

Ferdigkokt fullkorns makaroni

 


En margarinklatt smeltes i kasserollen 

 


Margarin og mel = jevning til hvit saus

 


Hvit saus må koke litt

 


Tre egg vispes lett sammen og vendes varsomt inn i den hvite sausen

 

Her skinkegrateng

 

Skinkegratengen får ferdigkokt brokkoli

 

Ildfastformen er fylt med nydelig mat (pølsegrateng)

 

 

 


Ost has på

 


Knekkebrød knuses for å ha helt øverst

 

Skinkegratengen ferdig for stekeovnen

 

Ferdig resultat med pølser

 

Ferdig resultat med skinke

 


Ferdig, bon apetit!

#mat #food #middag #dinner #pølsegrateng #gratin #sausage #tasteful #smakfullt #skinkegrateng #fiskegrateng 

 

30.07.17. Lavendelduft utenfor veggen

Jeg har alltid hatt lavendelblomst på bordet på terrassen. Det har jeg også i år. Men nå i hvit utgave. De lilla blomstene er jo mest vanlig. Synes den hvite er penere jeg. Fikk kjøpt den på Hageland i Levanger. Jaggu lukter det ikke helt nydelig utenfor veggen.

I dag gikk jeg en runde i hagen og plukket inn to buketter med blomster, som får lov til å stå på hvert sitt bord her. Herlig å kunne plukke fra egen hage. Min mann er nå på fotballkamp og jeg koser meg hjemme. Deilig med late feriedager. Måtte de bare fortsette med det godværet som er nå!

Men først, her er min flotte lavendel

 

 

 

 

 


 

 

                                                   Hvilken blomst har du stående ute på bordet?

 

#foto #photo #image #picture #bilde #blomster #lavendel #flowers #hage #garden #terrassen #verandaen #balkongen #altanen #balcony #nikon #fotograf #photograph

 

 

30.07.17. Musikkteateret Elden innfridde

Premieren på musikkteateret Elden som spilles i Røros satt som et skudd på onsdag den 26. juli. http://elden-roros.no/ Min mann og jeg overvar premieren, og det angret vi virkelig ikke på. Det var første gang vi tok oss tid til å se det. Vel verdt å få med seg om du skulle vær interessert i friluftsteater med dyktige skuespillere, mye fin musikk og sang, og sist men ikke minst i vakre sceneomgivelser. Jeg visste etter å ha sett en del bilder fra tidligere innspillinger med Elden, at fotoapparat var et must. Da de flotte lyssettinger og de naturlige kulissene i form av slagghaugene (etter eldre gruvedrift) og toppen med spiret av Røros kirke utgjorde scenen for teateret. Virkelig et skue. Nesten så jeg ble så opptatt med å fotografere at jeg mistet tråden i handlingen, he-he 🙂 Nei da.

Ikke så lett å stille inn kameraet heller. Det starter klokken 21.30 på kvelden og er ikke ferdig før bort i mot 24.30, avbrutt av 1/2 times pause. Så musikkteateret starter i dagslys og går over til stummende mørke. Egentlig burde en ha hatt med seg en PC i full størrelse for å ha fått sett bildene etterhvert som en fotograferte. Inne på speilreflekskameraet er det håpløst å se om bildene blir skarpe eller ikke, bare ved å kikke på den lille skjermen. Jeg vil si at jeg var heldige med noen og mindre heldig med andre. Egentlig var jeg jo der helst for å se stykket. Men en kan jo kombinere min lidenskap for foto med slik kunst også. Jeg synes jo det er morsomt å drive med teater selv, og har stått på scenen sammen med både Paul Ottar Haga, Evy Kasseth Røsten og sønnen til Evy, Vetle, ved noen anledninger. Så det var stas og se.  

Her er en smakebit på Elden, ta turen og se det!

 

Skal ikke røpe handlingen, men vakkert i sluttscenene spesielt

 


Folk strømmer til amfiet

 


Vakre kulisser som en kan se. Musikerne i bandet sitter inne i glasshuset. Sjekk kirkespiret i bakgrunnen over slagghaugene

 


Bandet. Melodier og sanger var vakre

 


Handlingen utspiller seg først i Sverige hvor midtsommeraftenen feires med dans, latter og sang

 


Ung kjærlighet, skuespillerne Astrid Sugaren og Eirik Lockert Rohde som Ellen og Kalle

 


De svenske karolinere, soldater

 


General Armfeldt i Paul Ottar Haga`s skikkelse, han er forøvrig også regissør. Videre har vi Johannes Joner som general De la Barre

 


Marsjen går mot Norge

 


Soldatene som gjør seg klare for å innta Røros danner vakre silhuetter på toppen av slagghaugene

 


Hærstyrken gjør seg klar

 


Historiefortelleren er samer, og de har jo viddene i sin hule hånd og fanger lett opp det som skjer

 


Lyssettingen gjør seg når nattemørket kommer sigende

 


Mektige visuelle scenebilder

 


Soldater står vakt på høyden

 


Nesten bare kvinner og barn er igjen i Rørosbygda. Mennene er jo dratt ut i krig 
 

 


Sterke uttrykk når general De la Barre inntar Røros og skal forsøke å ta fra folket kobberet, som de har skjult. Her Johannes Joner (general De la Barre), Evy Kasseth Røsten (Maren) og Vegar Dahl (Theodorus Bergmann)

 


General De la Barre spiller en grusom tyrann (Johannes Joner)

 


Slitne soldater blir drevet hjem til Sverige etter kamper på norsk jord
 

 


Den tunge strabasiøse ferden starter hjemover til Sverige. Nærmere 2000 soldater mistet livet, mange av de frøs ihjel på viddene i Tydalsfjellene da de møtte vinterstormen

 


To ledende roller som ble meget bra spilt (unnskyld litt utydelig bilde, men disse måtte med). Det blir isende kaldt på ferden, mer vil jeg ikke si……Kalle gestaltet av Eirik Lockert Rohde og Per Åke Lind gestaltet av Ralph Carlsson. Sistnevnte synes jeg forøvrig gjorde en eminent figur i Elden
 

 


Vakkert danser Elden (ilden) i sluttscenene

 


Magiske scenebilde

 

Du burde ta turen til Røros innen det er ferdig, seks forestillinger igjen. Siste spilles den 5. august

 

#Elden #musikkteater #teater #theathre #theater #utendørs #outdoor #Røros #Trøndelag #Trondelag #scene #kunst #art #musikk #music #songs #singing #sang #show #underholdning #entertainment #skuespillere #actors #sommer #summer #Norway #Norge
 

 

 

 

 

  

25.07.17. Noe er bare sommermat

Når sommeren kommer er det automatisk blitt en annen handlekurv. Uten at en tenker over det går grillkjøtt, salat, surmelk og kavring, spekemat og potetsalat + Toroposer glatt ned i handlekurva. Jeg tror en tenker utendørsliv og null stress. Det er jo radig å fyre opp grillen. Spekemat trenger heller ingen koking / steking. Surmelk og kavring passer godt i solskinn, gjerne som mellommåltder. En Toropose med suppe, er heller ikke å forakte. Stikkordet er lettvindt. Når maten er lettvindt frigjøres tid til hygge og avslapning, gjerne ut i de små timer. Slik en ferie i sommerhalvåret skal være.

 

Det ser jo lekkert ut og er god mat 

 

Endelig!


Sommerlooken

 


Surmelk og kavring

 


Nam, det smaker godt

 

Grilletid

Lekkert og nam!

 


Spekemat

 

Enkelt og greit


Her er fra flere slike middager her i huset

 


En og annen slik en står også på sommerkos-programmet

 

Toro har kommet opp med mye bra, synes jeg, he-he 🙂

 


Det hender seg at vi drar på thaishopping. Det er enda mer lettvindt, he-he 🙂 Det er i alle fall trivelig å sitte ute og nyte maten

#mat #food #sommermat #summerfood #grilling #grill #kjøtt #meat #salat #maiskolbe #potetsalat #spekemat #speleskinke #flatbrød #kavring #surmelk #utendørs #outdoors #sol #sun #varmt 

 

 

18.07.17. Innevær = malevær

Som jeg koser meg. Ja, jeg mener det virkelig, til tross for stabilt regnvær hele sommeren til nå. I går etter jobb slukte jeg middagen, fordi jeg bestemte meg for å male igjen. Gikk opp i “loftsateleriet” mitt, fant fram et blankt ark og fargestifter til. Fargestifter vil vel si akvarellmaling på tuber helst + pensler. Det har vært noen dager uten maling i det siste. Jeg begynte med et motiv som var av 17.- mai – feiring, og gikk egentlig litt lei. Synes det var vanskelig å gjøre det ferdig, så lenge 17. mai var over. I alle fall fikk jeg ikke inspirasjon til å legge siste “finishen” på det nå, men vil heller ta opp malingen på det før 17.mai neste år, hvis ikke før.  

I dag fikk jeg lyst til å male noe fra naturen. Et vinterbilde, tenkte jeg. Det var det som kom over meg, og det midt på sommeren. Som tenkt så gjort, he-he 🙂 Satt noen timer med det. Virkelig noe jeg trives med. Tiden flyr avsted. Jeg får liksom ikke bestemt meg for om bildet er ferdig eller ei. Får lyst til å “flikke” ytterligere på det. Men jeg tror det er best å la det være……..kanskje 😉

 

Slik er det nå i alle fall:

 


Rykende ferskt og uten tittel enda

 


Jeg begynte slik

 


Underveis

 

#male #paint #maleri #paintings #akvarell ##watercolor #natur #natur #nature #Norge #Norway #pensel #kunst #art

 

  

16.07.17. Det er ikke hver dag det er grillvær

Til denne helga kjøpte jeg inn noen ferdigmarinerte stykker med svinekjøtt, med det i tankene at det kanskje ble vær for grilling. Ikke for det vi har jo tak over terrassen, så grilling kunne nok foregått likevel. Men det som er viktig er at en kan sitte ute, at temperaturen er slik at det går an. Vi har jo ved ett par anledninger grillet ute og spist inne også, men ikke like koselig det. 

Tror dere ikke at dagen i går, lørdag den 15.07.17. så ble det en godværsdag. En merkedag. Neste år vil jeg flagge på akkurat den dagen pga. det. Her i Trøndelag er godværsdager en sjeldenhet. Det var en tegner i Trønderavisa som tegnet en mor som så ut vinduet og på sola som skinte. Videre så tegnet han en liten tass som satt på potta si og som også tittet litt skremt ut av vinduet på sola, han utbrøt: “E a fali !” Så det er et sitat som ofte går igjen på disse trakter.

Jeg tror ikke vi har like mye regn som bergensere da, men nesten, he-he 🙂 Men sikkert litt kjøligere. Ser ut til at vi også denne sommeren går fra den ene dagen til den andre og tenker at det blir sikkert bedre i morgen. Mens sommeren går. Plutselig er den over. Vi er et tålmodig folkeslag, i alle fall. Jeg har levd så lenge at jeg vet at over været rår vi ikke. Så det gjelder å leve og nyte dagene uansett. Nei, jeg har bestemt meg for at været ikke skal få ødelegge dagene mine. Jeg lever hver dag som den kan være den siste uansett, he-he.

Nok om været. På solskinnsdagen i går ble det grilling. Jeg stod og vurderte hva jeg skulle servere til kjøttstykkene. Valget falt på poteter. Jeg delte noen poteter i en form. Helte litt olje og hadde på krydder. Drysset en hel løk over, paprika og minitomater + revet ost. Bakte det i ovnen ved 200 grader i ca. 45 minutter. Det ble nydelig til. Sammen med en salat med melon i, litt potetsalat og oliven. Til bords i går var min mann og vår sønn (han som bor hjemme enda). Han ville være hjemme siste dagen før han drar til Rhodos sammen med dama si. Dama hans, Emma, ville også være siste dagen hjemme hos sine foreldre. Dessuten trener hun til landsskytterstevnet om bare en uke eller to. Vi har nettopp kjørt de to til flyplassen, Trondheim lufthavn nå. Jeg håper i alle fall de nå får etterlengtet sol og koser seg skikkelig.

 

Her noen bilder fra gårdagen:

 


Maten er servert. Det ble vin på meg og min mann

 


Raskt og godt tilbehør

 


Nærbilde

 


Straks ferdig. Det er kullgrill som teller her

 


Det blir så godt 

 


Dagens grillmester

 


Bon apetit !!!

 

#mat #food #grill #grillmat #kullgrill #sol #sun #godvær #vær #weather #trivelig #nice 

 

 

   

15.07.17. Frodith`s fotoutfordring på strak arm

Ja, nå er det ei stund siden jeg har vært innom blogglivet pga. travelhet. Jaggu har ikke min bloggvennine Frodith funnet på en ny fotoutfordring for sine venner her. Det er en sommer-foto-utfordring. Oppgavene ligger nederst her i dette blogginnlegget. Etter som dette er fotoutfordringens siste dag, blir det et innslag her på bloggen, men med 9 bilder fortløpende i innslaget. Fant da noen godbiter. Fotoarkivet mitt er jo rikholdig, så det er da ikke farlig.

 

Oppgaver i sommer – foto – utfordringa:

 

1. Blomster

(Min hage, en spesiell syrin)

 

2. Vann

(Risør, et vann fullt med nøkkeroser)

 

 

3. Bikini

(Varadero på Cuba)

 

4. Regn

(Å i Lofoten i regn)

5. Sol

(Solnedgang sett fra Børsåsen i Levanger)

 

 

6. Jordbær

(Slik mor her i huset pynter bløtkaken)

 

 

7. Skyer

(Skyer sett fra hjemmet mitt)

 

 

8. Is

(Is med banan spist på kaia på øya Hvar)

 

 

9. Insekt

(I fjellet ovenfor byen Makarska i Kroatia, en sommerfugl på lavendel)

 

Her ser dere oppgavene i utfordringa til Frodith:
 

 

 

#foto #photo #image #picture #nikon #utfordring #challenge #fotoutfordring #photochallenge #sommer #summer #Frodith

15.07.17. Triveligst i Trøndelag er midtpunktet og her bor jeg

Fra og med 01.01.18. vil begge de to Trøndelagsfylkene, Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag sammenslås til ett Trøndelag. Gjett hvem som bor i Mule på Levanger? Det som da vil danne midtpunktet i Trøndelag. Jo jeg. Det er jo så populært med slagord eller heller kalt visjon for kommunene. I min kommune Levanger heter det “Triveligst i Trøndelag”. Det tror jeg på! I Trøndelag har det vært regn og atter regn over lang tid nå, men i dag glimtet solen til, innimellom skyer som la seg for. Så da var jeg ute i hagen med fotoapparatet en rundtur. Det er i alle fall frodig nå, og masse frukt og bær kan snart i august sankes. 

Jeg jobber enda, men starter ferie fra og med fredag den 21.07.17. Det skal bli deilig! Min mann og jeg har skaffet oss billetter til premieren på det dramatiske teaterstykket Elden, som spilles hvert år på Røros. Der vil vi ha to netter på Bergstaden hotell. Vi kommer dit dagen før vi skal se stykket Elden. Videre drar vi derfra inn over svenskegrensa og tar ei natt i Østersund på hotell. Vi var jo en uke i Kroatia midt på juni, så vi blir ellers i hjemlige trakter i de tre uker vi nå har ferie. Kanskje drar vi på hyttetur til Sela i Verran, eller også en tur til Rørvik og besøker familie. 

Onsdag denne uke hadde jeg en arbeidsdag utenom det vanlige. Jeg var ansvarlig for en aktivitet ved asylmottaket jeg jobber ved. Tur til Namsskogan Familiepark. Dette er en tur vi tar hvert år, og i år var turen sponset av “frivillighetsarbeidet” i kommunen. Men det jeg ikke visste når vi satte dato at det kom til å falle 10 mm. med regn den samme dagen. Øsende pøsende isende vått vann i strie strømmer. Det regnet uten opphold fra vi kom til vi dro. Men ingen sure miner for det å se fra ansikter i alle farger og fra alle verdenskanter. Bare blide fjes og se. Vi hadde med noen regnponchoer som vi delte ut. Turen til Namsskogan Familiepark går med buss 2 1/2 time hver vei. Det er massevis med utendørs aktiviteter her, og en kan møte de fleste dyr som finnes i norsk natur. De største dyrene er elg, ulv og bjørn. Videre hadde vi felles bespisning der. Jeg er så glad for at jeg gikk for brødblingser heller enn for grillmat. Satte utover brødskiver og knekkebrød, med flere typer pålegg og ferdigblanda saft. Fikk bruke bordene under tak på terrassen til restauranten der. Det var jo ingen andre besøkende som ville være utendørs i de tøffe værforhold som var, noe kjølig var det også. Så fikk de gå og forsyne seg etter som de ville. Vi hadde ei skikkelig trivelig stund alle som en i parken.

Ellers på jobb har vi travle dager. Det kommer supermange asylsøkere som er flyttet fra nedlagte mottak. Vi har i det siste hatt noen tomme rom, og de fylles nå fortløpende. En dag kan det komme nitten afrikanere og på dag nummer tre kommer det åtte afghanere f.eks. Da blir det mye å gjøre, da noen også trenger helsehjelp, og det er ferietid. Av personell med helsefaglig / medisinsk bakgrunn, er det få. Vår tilsynslege har også ferie. Da blir det stort ansvar på oss som er på jobb. Men jeg synes utfordringer i den retning er spennende, så det går da rundt. Men det hender ofte for tiden at jeg har lengre dager på jobb. Men synes ikke det er farlig da det snart er ferie. Det legges jo ned mottak over en lav kam for tiden. Da det nesten ikke kommer asylsøkere til landet vårt nå. Grensene er jo nærmest stengt med dagens regjerings asylpolitikk. Det blir heller ingen bosatte som kommunene har kalkulert med. Arbeidsplasser går tapt og det blir mindre penger til kommunal drift rundt omkring. Jo, det er i alle fall en fantastisk politikk, not !!!

Det blir godt med ferie i disse vakre omgivelser……………

 

Her er altså bilder fra triveligst i Trøndelag og Trøndelags midtpunkt, he-he 🙂 Vårt hus og hage

 

Det blomstrer i  den retro blomsterpotta

 


Huset vårt

 


Nyopprettet blomsterbed med stauder og bergplanter

 


Litt av hvert

 


Det blir fint

 


Greit med bed i riktig høyde for luking 🙂  Her er hatt på barsk så håper det ikke blir så mye ugress. Skal i alle fall satse på å plante så mye at ugresset ikke får plass her

 


Det er knopp på pionbusken som ble flyttet forrige høst hit også

 


Trapp og sti med steiner

 


En god plommehøst blir det

 


Vi har plantet mange busker på tomta

 


På øvre siden av huset blomstrer det også

 


Klatrerosen Flammentanz kommer for fullt i år også

 


Vi kjøpte oss et epletre i juni fordi det blomstret så fint

 


Jaggu tror du ikke den gir full avkastning allerede i år. Det er jo fullt av eplekart her

 


Søyleospene og blågrana + blodberberis i vår hage mot åkre rundt huset. Vi har gule åkre av raps rundt oss. Det er så lekkert!

 


Vi har en busk med solbær og en med rips, akkurat passe til vårt forbruk

 


Hvit stor astilbe gjør seg i blomsterbuketter

 


Rosentre, eldre busk (dokkerose/glansrose)

 


Slutter slik jeg begynte

 

Jo, det er virkelig triveligst i Trøndelag her……i alle fall i godvær !   🙂

 

#hjem #home #hage #garden #flower #blomster #busker #frukt #fruit #bær #berry #trær #three #plommer #plums #epler #apples #currants #blackcurrants #sol #sun #trivelig #nice #roser #roses #utendørs #outdoors #hus #house  

  

 

 

   

01.07.17. Reisebrev i bilder: En tur til Makarskarivieraen anbefales, her ser du hvorfor!

Etter å ha kommet hjem fra et ukesopphold med gode venner på Makarskarivieraen, nærmere bestemt i Makarska by, så gjøres et tilbakeblikk i foto her på bloggen. Dette for å reklamere for et supert sted å feriere. Byen Makarska ligger i Kroatia og befinner seg omtrent midt i mellom Split, hvor vi forøvrig landet med flyet, og den mer kjente kroatiske byen Dubrovnik. Omtrent like langt som det er fra Makarska til byen Split, befinner Mostar seg inne på Bosnisk side seg, om en forandrer retning fra kystlinjen til litt innover i landet. Drar du enda et hakk lengre inn i landet, så har vi byen Sarajevo. Så Makarska er meget sentralt plassert. Bortsett fra heftig vind den dagen vi landet + påfølgende dag, samt en skogbrann som herjet bare noen hundre meter unna, var det en toppers tur. Men det gav seg, og vi fikk fine avslappende solrike varme dager med våre gode venner.     

Reiser du til Makarskarivieraen på charterferie havner du i byene Makarska, Tucepi eller Podgora, men det finnes mange andre fine byer i området for deg som kanskje bare kjøper en flybillett og gjerne fikser hotellovernatting selv. Brela har rykte på seg for å ha de beste strendene i området og Baska Voda er en livlig turistby med en fin strandpromenade. Den største byen på rivieraen er altså Makarska som er delt opp i to områder. Sentrum med havnepromenaden og det vakre torget, og hotellområdet som ligger langs en lang strandpromenade. Tucepi og Podgora er mindre turistbyer. Tucepi ligger ca. 4 km. fra Makarska og Podgora ca. 11,5 km. og man kan sykle dit via en ganske kupert skogsvei eller ta en taxi på noen minutter. Podgora ligger lengst sør av charterbyene og har et hyggelig sentrum og en fin strandpromenade. Her ferierte min mann og jeg i 2011. Vi syklet faktisk strekningen på 11,5 km. fra Podgora til Makarska, og 11,5 km. tilbake igjen. Denne gang falt valget på Makarska som feriedestinasjon. Her i Makarska har en fjellet på den ene siden og så har en sjøen foran seg på den andre siden. I alle fall trives jeg meget godt her. Mulig det har noe å si at jeg vokste opp i Follafoss, hvor en har høyt fjell bak seg og sjøen foran seg, som her. Føler meg mer som hjemme her jeg. Alle byene langs med Makarska-rivieraen er barnevennlige, og spesielt i Makarska finnes det massevis av lekeplasser og underholdning for de minste. En kan også besøke øyene Brac og Hvar når en oppholder seg i Makarska. Det går mange båtturer ut dit. Det anbefales. En deilig sjøtur som vi tok når vi var her denne gang.

Kroatia er kjent for sine vakre strender og den veldig høye vannkvaliteten. Havet utenfor er Adriaterhavet. Her er vannet krystallklart, mye på grunn av at nesten alle strender her er rullesteinstrender. Jeg forstår egentlig ikke hvorfor det heter rullesteinsstrender, da jeg satt i vannkanten og samlet fine steiner ei stund under mitt opphold her, kunne jeg nesten ikke finne en avslipt rund stein. Steinene er noe ujevne eller knudrete i overflaten, mer som om de har flere mindre stener festet til seg. Så tenk på å ta med badesko eller sørg for at det blir ditt første innkjøp når du kommer hit. Det finnes ellers et hav av butikker som har slike sko til salgs her for en billig penge. Feriebyene langs med Makarska-rivieraen har en eller flere vakre strender, noen med solsenger man kan leie, men det er mer vanlig å kjøpe seg en egen strandmadrass og evt. parasoll. Det blir billigere i lengden. Strandsengene er gratis i tilknytning til eget hotell, men ellers må du betale rundt 13 kr. å leie, så ikke så dyrt da. På vår første tur i 2011 kjøpte vi en madrass / sitteunderlag alà de vi har i utemøbler for å ligge på. De arvet de nyankomne naboene våre dagen før vi reiste hjem. Litt vel mye å putte på en allerede tung bagasje for hjemovertur. Byene langs med kysten har et lite utvalg av butikker, og det er mest turistbutikker. Vil du ha mer å velge mellom burde du dra til de større byene Split eller Dubrovnik, og også Makarska. Her finnes massevis av butikker med shopping til bra priser, faktisk ganske mye billigere enn i Norge.

Ellers må jeg si tida går fort. Det er blitt lite blogging i det siste. Har en ferieuke så har en ferie, og da blir blogging på vent. Jeg skal nå jobbe i tre uker, før jeg tar tre uker ferie igjen. Jeg håper på godvær her hjemme til da. Vi kom hjem fra Makarska nå forrige lørdag. Mandagskvelden denne uka var jeg på min første audition. Flere av teaterkoret Prima Vare`s sangere møtte opp for om mulig å få roller til det nye “Festen – opplegget” i Lydhagen på Verdal i julebordstiden i høst / vinter. Konseptet passer supert for de som ønsker noe helt spesielt for sitt julebord. Sikkert er det at det blir underholdning for enhver smak, god middag og dans / musikk etterhvert som kvelden skrider fram. Det blir spennende å se hvordan det blir. Om jeg ikke blir plukket ut til en mer synlig rolle, så er en ting sikkert; vi skal synge fletta av enhver, for i koret skal det også gjøres en jobb. I går kveld var min mann og jeg på “Såmmårshow” i Verdal. Virkelig et magisk show med dyktige lokale multikunstnere; sangere, musikere, skuespillere, dansere og et fantastisk sceneshow. Vi storkoste oss!  <3

  

Bildene taler for seg, og jeg skriver litt om hva vi ser under hvert enkelt bilde:

 


Hele reisefølget fotografert under en middag, av kelneren

 


På tur utover med bussen, flere små byer passeres
 

 

Vakre Makarska sett fra sjøsiden

 

 


Her bodde vi, hotell Dalmacija. Fin beliggenhet, midt i smørøyet. Høyeste bygget i hele Makarska

 


Glassheis på ytterveggen

 

Bassengområdene ved hotellet, sett fra balkongen. Ser også sjøen fra balkongen til høyre

 

Aktivisering utenfor balkongen, dans og musikk. Stilig! Rundt kl. 17.00 hver dag

 

Det blåste en del første dagen vi var i Makarska, så da sjekka vi ut byen. Her på kaiområdet. Min mann og de andre i reisefølget

Bytur


Jeg møtte denne karen inne i Makarska
 


Torget i Makarska med kirken St. Michael 

Statuen av munken Andrija Kacic Mio?ić

Skogbrannen ses tydelig i retning mot Tucepi

 

Strandliv. Vi tilbragte hver dag akkurat her. Det anbefales badesko. Noe vi fikk kjøpt billig rett ved stranda

Nesten ikke parasoller på stranda da de store furutrærne kastet skygger på stranda. Så de som ikke ville sole seg, kunne trekke inn under trærne

Fruktbåten var innom en gang pr. dag. I tillegg var det ei som solgte donuts og noe annet godt bakverk med sjokolade inni. Det var en dag også en dame med duker for salg. Hun bredte ut mange duker ved enden av min solseng, og jeg gløttet bare så vidt opp. Nei, duker bruker jeg ikke lengre, så jeg var ikke den rette hun prøvde salget sitt på. Det gikk også en mann rundt og solgte maiskolber fra en kjølebag, foruten alle de mannlige selgerne av sjøutflukter med båt.  

Stranden strekker seg langt avgårde på begge sider her. Strandpromenaden er superlang

Midt på dagen var det obligatorisk øl og mat etterhvert. Tror dere ikke de ble så raus på stamrestauranten vår, at vi alltid fikk en halvliter gratis attpå. Noe jeg syntes var i meste laget. Jeg er mer glad i vin eller annet, så jeg bestilte annen drink, så fikk karene dele min halvliter også

 

Lokalt øl duger i massevis, ca. 25 norske kroner for halvliteren

 


Etter å ha hatt strandliv hele dagen, ble det en drikkepause i baren på hotellet før dusjing med mer

 

Et treff på balkongen før vi går ut og spiser middag, var fast innslag selvsagt

 

Skogbrannen sett fra balkongen


Grillplate for to. Ingen ting å utsette på maten i Kroatia. Meget godt!

 

Her er den nye vinen

 


Lokal rødvin er godkjent

Et annet måltid. ser det ikke godt ut?

Solnedganger ble det mange av. Vi trøndere visste nesten ikke hva det var en gang 😉

Min mann og jeg dro på båttur den ene dagen. Det synes vi alltid er trivelig. Båtturen gikk først til jetsetøyene Hvar og byen Jelsa og deretter til øya Brac og til byen Bol, og også med en mindre taxibåt ut til den stranden som ser ut som en spiss. Her hadde vi tre og en halv time på oss før retur 

 

Ut fra byen Makarska bærer det

Ship, ohoi! Spitter pine mine bramseil, sier jeg bare, he-he!

En båt med seaexcursions malt på siden drar forbi oss

 


Vårt hotell rager høyest i Makarska. Helt nede ved sjøen

 


Byen Jelsa på Hvar

 


Vår båt Calypso til havn på øya Hvar. Et støpt esel i forkant

 

Det ble et iskremmåltid på havna her + kaffe for to trøndere. Lekkert og smakfullt!

 

Så ombord på båten igjen med kurs for Brac

 

Calypso bar på øvre dekk er det solstoler

 


Lunsjen med i prisen serveres. Grillet makrell med salat (edikkblandet og sur) + loffskiver. Jeg valgte saft istedet for hvitvin her

 


Restene fikk måkene

 

Noen delfiner svømmer forbi i Adriaterhavet

 


Vi har ankommet byen Bol på øya Brac

 


Strandlinjen i sjøen. Folksomt

 

Calypso og tur hjem til Makarska

 

Masse vannsport utenfor her. Flere flotte yatcher ligger her. Det er vannscootere, brettseilere, kitere, seilbåter og andre sjøfarkoster

 


Tilbake i Makarska et trønderpar i lav kveldssol. På vei til middag

 


Strendene tømmes

 


Den vakreste restauranten var nok Panorama, høyt der oppe i fjellsiden. Hadde det ikke vært for min arbeidskollega som har landssted rett nede i bakkene her, så hadde ikke vi fått vite om dette stedet

 


Jeg og min mann var oppe i fjellet på dagtid og rekogniserte. Under den gjennomsiktige glassplaten renner det vann, som går ut som en foss på enden av bordet og faller ned i en liten “elv” ved siden av. Trivsel å sitte å lytte til sildring.  Makarska nede i det fjerne. Vi fikk “billetter” til gratis transfer opp for middag en kveld. Her må en bestille bord om en vil sitte på kanten av terrassen og ved et “sildrebord”

 


Makarska sett fra Panorama. Hotellet vårt ser ut som den største bygningen i Makarska

 


Lavendel og vakre sommerfugler i høyden

 


Vi gikk i vel 1 km. nedover de bratte bakkene i solsteken og passerte denne

 


…….og så disse steinhusene som har sett bedre dager

 


St. Jeromy`s kirke oppe i fjellet

 


Denne mannen står utenfor kirken

 


Jo da, det ble da middag her på Panorama siste kvelden. Gratis skyss både opp og ned etter middagen, av en minibuss som restauranten eier / leier. Ellers om du skulle ha betalt for taxi, så koster en tur en vei ca. 130 kr. To damer myser bak en god vin i kveldssola

 


Creme brulee brennes ved bordet. Nam!

 

Byen, by night, der nede

 


Vi takker av for denne gang fra Makarska

 


Alle var enige om at vi hadde hatt en toppers tur. Tommelen opp taler for seg

 

 

#ferie #holiday #reise #travel #trip #Makarska #Kroatia #strand #beach ##solbriller #sunglasses #sol #sun #sjø #hav #bade #swim #venner #friends #trivelig