04.09.18. Operasjon Oleander

På søndags ettermiddagen og kvelden, i forgårs, ble det en fin stund med historie og teater på meg. Min mann og jeg reise med guidet buss, hvor historien om en krigshendelse fra 40-årene og om teaterstykket; Operasjon Oleander, ble fortalt på vei ut til teaterforestilling. Det historiske teaterstykket med et foredrag i forkant ble vist på gården Ner-Killingberg i Leksvika. Første del som vi så i år er kalt “Flukten”. Det vil komme enda to deler i denne trilogien. Urpremieren var på lørdag. Det ble en helaften på søndag, hvor vi var hjemme nokså seint. I forkant fikk vi høre et foredrag med tittel: Kan krigserfaringer arves? Psykiater og sønn av en som ble tatt til fange under Operasjon Oleander, Randolf Vågen holdt foredraget. Et bra innlegg. Jeg berømmer dyktige Marte Hallem som har skrevet manus og setter fokus på denne hendelsen. Videre en trampeklapp til dyktige skuespillere, voksne som yngre, samt for musikere og ellers alle i og rundt scenen. Så gir jeg all honnør til de som kjempet i krigen, som motstandsfolk og også til alle andre som ga en skjerv for å hjelpe andre mennesker i nød. Det synes jeg er en plikt, også i dagens samfunn. 

Operasjon Oleander betegnes som en av tyskernes største aksjoner mot norsk sivilbefolkning under andre verdenskrig. Min farfar som var bestyrer på en butikk i området (Trongsundet), ble arrestert i ringvirkninger etter Operasjon Oleander av tyskerne. Etter arrestasjonen måtte farfar tilbringe vel ett år i fengsel inntil krigens slutt. Uskyldig dømt, i alle fall etter det jeg vet. Jeg vet at farmor og farfar ofte ga mat til utsultede jugoslavere, serbere som kom forbi på veien fra Ørlandet og Austrått fangeleir, de som klarte å rømme innover til Verran. Etter at farfar ble arrestert, satt han først på Falstad fangeleir her i Levanger, og siden på Grini på Østlandet. Heldigvis fikk vi han hjem, men de hendelser han opplevde i fengsel satt i han for resten av livet. Han døde på slutten av 80-tallet. Jeg tok ett og annet bilde underveis, men hadde kun mobil med meg. Så kvaliteten ble heller dårlig med den lyssettingen som var. Velger likevel å ta de med. Ellers litt informasjon helt til slutt her om teaterstykket og operasjonen.

 

Her fra sluttscenen med alle skuespillere i sang

 

I starten, mange jødiske barn og voksne fikk hjelp på gården Moan i Leksvik

 

I dette bildet ser vi (ser og ser, et meget dårlig foto) den jødiske kvinnen Irene Klein og datteren Anne-Ruth Klein. Sann historie og reelle personer

 

Snøstorm på fjellet under losing av mor og barn Klein over til Sverige. Gode effekter på scena

 

Det er viktig å være støttespillere og hjelpe andre! <3

 

Operasjon Oleander

Dette står å lese om stykket i programbladet:

Den historiske hendelsen Operasjon Oleander fant sted på Fosen i 1944, og betegnes som en av tyskernes største aksjoner mot norsk sivilbefolkning under andre verdenskrig. Vår trilogi tar for seg hendelser som ledet fram til denne aksjonen. Det er en rystende og gripende beretning om empati, folkemord og angiveri på ei tid da hverdagsmennesker fra Trøndelag ble sentrale brikker i et stort, internasjonalt krigsspill.

Første episode spilles på Ner-Killingberg i Leksvik, og har fått navnet «Flukten». Vi er på gården Moan i Leksvik, og familien får et brått møte med holocaust når jødiske kvinner og barn på flukt fra Trondheim inntar gården.

Det er Foreningen Operasjon Oleander som er ansvarlig produsent for trilogien i samarbeid med Scene Midt AS. De tre ulike episodene skal spilles årlig fram mot 2020. Foreningen Operasjon Oleander består av ulike representanter fra kultur- og organisasjonsliv i Indre Fosen kommune. Marte Hallem har skrevet manus, Espen Løvås regissør og Knut Ola Vang komponist.

Operasjon Oleander er støttet av Trøndelag fylkeskommune, Indre Fosen kommune, NTE, og Sparebank1 SMN.

*Forestillingen varer i ca 90 min, og kjøres uten pause. 

*Amcar Leksvik har matsalg før og etter forestillingene. Det selges lapskaus og rømmegrøt, kaffe og kaker.

WIKIPEDIA: Aksjonen startet pinsehelgen, 26. mai 1944 og varte ut i en hel uke i begge Trøndelags-fylkene. Gestapo hadde mange SS soldater og 8 medlemmer av Rinnanbanden var med og en av lederne til Gestapo. Gestapo beordret og sende ut tre båter fra Trondheim med Fosenhalvøya som mål. Båten som nådde Leksvik het “Lydia”.

Berørte kommuner var: LeksvikRissaStjørnaBjugnØrland og Åfjord.

Det var ca 60 personer som ble arrestert. De fleste fra Stjørna der motstandskampen på Fosenhalvøya var stor. De som ble arrestert ble sendt til Vollan fangeleirGrini fangeleir og Falstad fangeleir.

Ifølge historien var det mange motstandsfolk tyskerne aldri fikk tak i. De fleste flyktet over til Sverige eller holdt seg i skjul fra omverdenen til freden kom i mai 1945. Det var også andre personer som ble arrestert før Operasjon Oleander ble iverksatt. Flere ble tatt og satt i fengsel til krigen var over. Noen av dem var Kåre Nesset og Halvdan Gjelvold begge fra Ørland. Aksjonen ble satt i gang dagen etter at Johan Moan fra Leksvik klarte å rømme fra Rinnanbandens hovedbase Bandeklosteret etter nesten dødelig tortur.

Årsakene til aksjonen[rediger | rediger kilde]

Forløpet til Operasjon Oleander strekker seg over lang tid gjennom flere år. Motstandskampen mot Tyskland var stor i Norge, i den forbindelse var det mange patrioter som jobbet mot tyske interesser. Flere av dem hadde sendere, stasjonert på Fosenhalvøya etter endt opplæring i England. Andre hjalp flyktninger og andre utsatte med å rømme over til Sverige, eller holdt ulovlig våpenlagre. Rinnanbanden og angiveren Karl Ludvig Adding hadde klart å spore opp flere av motstandsgruppene og fått kjennskap til sabotasjene mot tyskerne gjennom sin virksomhet. På denne måten ble store nettverk rullet opp og kjent for tyskerne.

En annen side av saken var flyktningetraffikken fra Ørland og innover Stjørnfjorden til Rødsjøen. Tyskerne fattet mistanke om transporten med rømte jugoslaviske partisanfanger fra Austråttleiren over til Sverige og ville stoppe det. Det var ett av leddene til Operasjon Oleander, men de fant ikke beviser mot sivilbefolkningen. Lokalbefolkningen som hjalp til i dette nødarbeidet holdt alle kort for seg selv til freden kom. Året før, i april 1943, hadde tyske offiserer sendt en håndtlanger etter dem: en mann i skiløypa inn mot Stjørna for å finne spor. Dette ble oppdaget i tide av gode norske hjelpere med hjelp fra jugoslaviske partisaner, og dramatikken i Serberhytta endte med henrettelse av provokatøren. Guttene avverget på denne måten en dramatisk situasjon for folket som bodde oppe i Rødsjøen.

 

#teater #operasjonoleander #musikk #theatre #music #krigen #war #andreverdenskrig #verdenskrig #leksvika #trøndelag #motstandsmann #flyktningelos #krig #jøde #fangeleir #falstad #grini

 

 

10 kommentarer
    1. Ser så fint ut med sånt ute teater…Blir litt mer levende…Må innrømme at jeg bare skumleste det siste her…blir for mye skrift og info for meg om dagen…Men masse fin info du har funnet frem!

    2. Toini: Ja, det er skikkelig fint, og så betydningsfull del av vår historie som blir spilt ut her i dette stykket. He-he, ja de wikipediainnleggene kan nok bli litt vel drøye. Det er lov og skumlese. Men for de som evt. er litt over gjennomsnittelig interessert i å vite mer, var det kjekt å legge ut litt mer info.

    3. Så fin opplevelse dere fikk! Bildene var fine synes jeg. Du har så rett i at vi bør stille opp og hjelpe hverandre sjøl om vi nå er et fritt land igjen. Veldig god gjengivelse av hendelsene! Ha en fin uke videre!

    4. Mimremor: Tusen takk! Ja, en bør få med seg arven vår; historier om levd liv og hendelser som er fjern for oss nå. Jeg tenker at vi pr. i dag også har folk som har måttet flykte fra nød og krig i verden, og at det er viktig å strekke ut ei hand for å hjelpe også i dag. Utfordrer gjerne alle til å tørre å snakke med noen en ser kommer fra et annet land! En riktig så fin uke til deg også! 🙂

    5. fruensvilje.blogg .no: Ja, i det hele tatt fordi jeg elsker teater, musikk og kultur i alle former. Ikke minst fordi det rettes fokus mot et viktig kapittel i våre liv. Det er veldig mye teater og scenisk kultur som finner sted i og rundt mitt hjemsted. Alt kan en ikke være med på, men jeg bruker å plukke ut noen i samråd med min mann, som vi vil prøve å få med oss. Nattaklem!

    6. Pie in the sky: Ja, og jeg liker musikk, sang og teater meget godt. Jeg har selv vært skuespiller ved en rekke anledninger med Verdal Teaterlag og kjenner både manusforfatter og mange av skuespillerne her. Så jeg måtte jo nesten se det da 🙂

      PS! Litt seint svar, men dagene går så fort.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg