23.03.14. Vaffelsøndag

Fra morgenen av i dag så det ut til at været skulle bli litt grått, det til tross for gode værvarsler på forhånd. Så ut til å bli innedag. I den forbindelse fikk jeg akutt lyst på vaffel, he-he ! Så stekte jeg vafler og spiste noen på altanen, som er under tak. Fikk lyst til å finne ut mer om hvor vi har vafler i fra?

Men vaflene er ingen norsk oppfinnelse:

Greske vafler

Ifølge kakeprat.no, Opplysningskontoret for kaker, har vaflene eksistert i tusenvis av år, og har sin opprinnelse i det gamle Hellas. Der laget de flate kaker mellom to metallplater med håndtak i tre. Vaflene ble mer og mer populære, og på 1300-tallet ble det utviklet et slags vaffeljern i Nederland og Tyskland.

De som laget vaffeljernene satte etter hvert sitt preg på dem med det kjente mønsteret som vi ser i de belgiske lekkerbisknene.

I starten ble vaflene laget av bygg, hvetemelsvaflene kom mye seinere.

Vaffeljernene var ofte utstyrt med emblemer, riksvåpen eller andre ornamenter og var mest vanlig blant overklassen.

Navnet “vaffel” stammer opprinnelig fra det nederlandske navnet “wafel” og ble første gang brukt i 1753 i England.

Verdens første elektriske vaffeljern ble laget i 1911 av hvitevareprodusenten General Electric.

Vafler i mange land

De hjerteformete, norske vaflene stammer trolig fra Tyskland.

Belgiske vafler er stor og tykke, ofte firkantede, og blir bakt med gjær.

Den amerikanske vaffelen ligner på den belgiske vaffelen, men blir laget med bakepulver. Amerikanerne serverer vaflene med lønnesirup.

I Storbritannia lager de vafler av poteter.

Vafler finnes også i Asia.

Maria budskapsdag er en merkedag i kirkeåret til minne om at Maria fikk budskapet om at hun skulle bli mor til Guds sønn. Ifølge detsoteliv.no, er det det svenske ordet Våfrudagen som muntlig er blitt endret til Våffeldagen, fra Sverige. 

I Norge er det helst elektronikkbransjen som er opptatt av at dagen skal markeres. Statistikk fra Stiftelsen Elektronikkbransjen viser at det årlig blir solgt rundt 200.000 vaffeljern i Norge.

 

2 kommentarer
    1. Takk for det. Oppskriften sitter i hodet, så den kan jeg ikke gjengi umiddelbart, he-he! Når en har gjort det noen ganger, så er den alltid med meg utover på papiret 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg