31.07.17.Mat, tips til middag

I dag har jeg laget noe så smakfullt og enkelt som grateng. Det ble skinkegrateng. Her i huset blir den middagen til alt etter hvilke rester vi har fra dagen før. Jeg hadde i går Kässler, eller røkt skinke kjøpt i Sverige i forrige uke, og da ble halve skinkebiten til gode. Derfor dagens meny: skinkegrateng. I tillegg til skinken, hadde jeg noen kokte poteter igjen og litt grønnsaksblanding. Kokte i tillegg makaroni og en frosset pose med brokkoliblanding. Barna her i huset har alltid syntes det er godt, også de voksne. Det er også enkelt å lage. Ved siden av må en gjerne ha en salat eller brød til. Men jeg synes det er middag nok i selve skinkegratengen, når jeg har makaroni i. Jeg bruker rørt tyttebær til, eller litt ketshup og sennep kan være godt + en smørklatt om du ikke er på “slankern”. Ellers er det bare å bytte skinken ut med pølser, fisk, kjøtt, reker og det du måtte ønske.

 

Slik gjør du, men først et bilde av ferdig skinkegrateng:

 

 

 

 


Det er godt! Ha gjerne en smørklatt under og rørt tyttebær til, NAM! 🙂

 

Ingredienser og framgangsmåte, her pølsegrateng

2 dl. fullkornspasta (kokes)

1 pk. grillpølser (bare Gilde duger her i huset og jeg bruker de det står go` & mager på, pølser kuttes i passe biter) / 1 bit med skinke eller 1 hermetikkboks med bog- el. picnicskinke / 400 g. fisk

1 liten pakke frossen grønnsaker (kok opp grønnsaksblanding. Gjerne med brokkoli, blomkål, gulrøtter / kan evt. blande inn to typer)

100 g. margarin (smeltes i kasserolle)

2 dl. mel (blandes inn i smøret med en visp, ikke stek / kok lenge, må ikke bli brun)

6 dl. melk (melka blandes inn i lag med smøret og melet, blir hvit saus)

3 egg (vispes lett sammen og has varsomt inn i blandingen med hvit saus)

Litt ost til topping (passe mengde ost has øverst på gratengen, må dekke hele blandingen)

2 knekkebrød (knuses i en plastpose med kjevle det er enklest. Knekkebrødsmulene spres over osten)

Litt salt og pepper

En ildfast form som rommer 3 l. (blandingen med makaroni, pølser og grønnsaker legges vekselsvis med litt hvit saus innimellom, slutter med hvit saus øverst. Etterpå ostetopping + knekkebrødsmuler)

Settes midt  i stekeovn på 200 ¤C varme i ca. 25 min.

 


Ingredienser 1.
 

Ingredienser 2. I et førstebilde er det lett å glemme en ingrediens, så her er eggene (bruker tre stk.)

Ingredienser 3. Er en veldig distrè, så skjer det en gang til. Her har vi det øverst på gratengen, ost og knekkebrød

Om du blogger om mat, kjenner du deg igjen? He-he! Noe er avglemt, uæhhh!

Ferdigkokt fullkorns makaroni

 


En margarinklatt smeltes i kasserollen 

 


Margarin og mel = jevning til hvit saus

 


Hvit saus må koke litt

 


Tre egg vispes lett sammen og vendes varsomt inn i den hvite sausen

 

Her skinkegrateng

 

Skinkegratengen får ferdigkokt brokkoli

 

Ildfastformen er fylt med nydelig mat (pølsegrateng)

 

 

 


Ost has på

 


Knekkebrød knuses for å ha helt øverst

 

Skinkegratengen ferdig for stekeovnen

 

Ferdig resultat med pølser

 

Ferdig resultat med skinke

 


Ferdig, bon apetit!

#mat #food #middag #dinner #pølsegrateng #gratin #sausage #tasteful #smakfullt #skinkegrateng #fiskegrateng 

 

13 kommentarer
    1. Veldig forskjell på hva man er vant til med sånne retter. Jeg er f eks vant med fiskegrateng hjemmefra, og jeg kan ikke huske vi hadde så mye annet når det var makaroni i den. Men samboer spiser med potet i tillegg, og det har jeg vent meg til nå. Men det blir jo mye karbohydrater egentlig.. Og fiskekaker med spaghetti er en greie han er vant med, vi spiste alltid potet til hjemme.. Så forskjellige vaner 😉

    2. Nammm..ja det er jo bare godt..og enkelt..vi lager gjerne en type med pølse..men skal jammen prøve denne med skinke..takk for tips!

    3. frodith: Jeg er også mest vant med fiskegrateng hjemmefra. Mens vi har innført det man har av rester for hånden, eller tilsetter det vi lyster på. Karbohydrater? Er det noe som holder til i klesskapene og får klær til å krympe? He-he 🙂 I skinkegratengen i dag, hadde jeg potetbitrester fra i går. Så vi hadde da litt. Ja, jeg er litt for å lage vanlig husmannskost. Egentlig ikke så fan av tomatsauser. Får jeg hvite sauser, så smaker pasta bedre, synes jeg.

    4. Tusen takk for et supert middagstips :o)) Jeg har ikke laget grateng med skinke på veldig lenge, det blir som oftes fisk. Skal prøve ut din neste gang :o))

    5. Vera Lynn: Takk selv! Fisk er også godt i gratengen. men jeg har en sønn som ikke er så glad i fisk, så jeg er glad det finnes flere varianter. <3 Klem

    6. elisebr: Tusen takk! Ja, det er nydelig mat, men kanskje sett på som hverdagsmat, og kanskje noe traust og gammeldags. Vet ikke, he-he! Ha en fin dag!

    7. Anonym: Ser ikke hvem du er, men takk likevel! Ja, det passer vel inn, kan hende. Det er vel i alle fall godt nok for å betegnes helgemat. Ønsker deg en fin dag også!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg