26.04.16 Gammeldags middag i dag, kålrulletter – tips / oppskrift

En blir litt matlei i hverdagen, og det er ikke så lett bestandig å finne på hva en skal ha til middag. I dag hadde jeg strengt tatt ikke trengt middag selv da, for jeg har vært på en “Fagdag i migrasjon og helse” på Stiklestad Nasjonale kultursenter på Verdal. Ved lunsjtider i 12 – tida fikk vi gå til overdådig buffe med varme og kalde retter, samt dessertbord, så ikke synd på meg, Men så er vi jo flere i familien da, og jeg kan ikke “skippe” middag.

Så er det slik at min mann er på ettermiddagsskift tre dager denne uken også, så da bør jeg enten finne på noe enkelt som han greier å lage eller ordne på vei noe, som er enkelt å varme opp. Min mann har overhodet ikke noen interesse for å lage mat, og han ser nærmest på det som tvang å måtte gjøre det enkelte ganger, he-he 🙂 Mens jeg synes det er superdigg å lage mat, og kunne ikke ha tenkt meg å sitte å vente på at min mann hadde laget noe til meg, nei aldri. Det eneste er at jeg synes det er litt vanskelig å komme på hva en skal ha til enhver tid. Det er en jobb i seg selv. 

Her i huset holder vi fast på å ha middag hver dag, som gjernes, et varmtmåltid. Er vi alle hjemme så spiser vi i lag. Det er hyggelig. Så får en pratet sammen også. Et godt måltid er samlende og skaper gode relasjoner. I går kveld etter korøvelsa laget jeg kålrulletter, som det bare var for mannen min å varme opp til seg selv før han dro på jobb. Han renset og kokte poteter til alle også da, og det var bra å finne for meg og min sønn som kom hjem senere. Det kan han faktisk, he-he 😉 Kålrulletter er tradisjonskost som en hadde mye før, så det kan nok karakteriseres som gammeldags mat.

Ikke vanskelig å lage kålrulletter. Her er min oppskrift tatt ferskt ut av hodet mitt, her og nå. Oppskriften jeg her presenterer er til ca. 6 personer. Vi er bare tre her i huset for tiden, men greit å lage så mye at mannen min har før han går på jobb i morgen også:

Kålrulletter  (6 personer)

2 pk. kjøttdeig

1 stk. stor hodekål

1 stk. løk

1/2 dl. fløte

1/2 dl. melk

2 egg

krydder: salt / pepper 

Først; kok opp vann i en stor kasserolle og legg kålen i, hel. Kålen må forvelles for å bli myk nok til å kunne brettes. 10 min. koketid

Legg begge kjøttdeigpakkene i en kjøkkenmaskin, tilsett småkuttet rå løk, fløten, melken, eggene og krydder. Elt i kjøkkenmaskinen til alt er blandet. Så løsner en kålblader og legger litt av den bearbeidede kjøttdeigen i et kålblad, som brettes og legges i langpanne med bretten ned. brukte bakepapir i formen. Jeg smurte med litt margarin før steking, i stekeovn ved 200 grader i minst 20 minutter. Vips ferdig middag, med kokte poter + gulrøtter og brun saus til. Smaker godt!

 

 

Det ble mange, dette burde holde til seks personer

 


Kålen kokes i 10 minutter

 


Kjøttdeig tilsettes løk / fløte / melk / egg / krydder, og eltes

 


Litt kjøttdeig legges i hvert kålblad og brettes

 


Kunne ha tatt den litt før, litt brun i kantene. Men ingen brentsmak. Det smakte godt

 

#mat #food #meny #middag #dinner #kålrulletter #poteter #gulrøtter #saus #smakfullt
 

 

 

27 kommentarer
    1. Oj…det er det lenge siden jeg har spist!! og det fikk jeg lyst til å prøve å lage..Ser jo enkelt ut..så TAKK for tips!! jeg er helt enig med deg at det verste med middager er å finne på noe hver dag!! Jeg får ikke noe hjelp her hjemme..han sier bare, samme for meg..og han mener det..syns alt er greit..men frustrerende.. hihihi

    2. Vi hadde aldri kålruletter da jeg var liten. Men det er jo sånn gammeldags mat 🙂 Minner også litt om vårruller. Og DET er godt 🙂

    3. dvergpinschere i mitt hjerte: He-he! Slik er det her også, alt er greit liksom. Kunne gjerne ha fått tips ja 😉 Ja, enkelt og godt! 🙂

    4. frodith: Jeg synes at slike retter en hadde da en var liten, kan finnes fram fra glemselen, om en ikke har bedre forslag en dag liksom. Det hjelper jo på å kunne velge til enhver tid, om en også tenker tilbake i tid og kan velge blant de rettene også. Like lett å lage i dag, om ikke lettere med kjøkkenmaskiner m.m. Du bør forsøke en dag, Frodith !

    5. Mange år siden jeg har laget eller spist det….men det er jo veldig godt da 🙂 Så ut som en fristende middag 🙂 Ha en fin kveld :)))

    6. Det er godt det. En stund siden sist jeg hadde det. Du frister! Her er det også middag hver dag, selv om mannen er på jobb.Han har med seg middagen på jobb. I dag ble det lapskaus og det var også godt. Ha en fin kveld 🙂

    7. Dette er en rett jeg husker at vi hadde når jeg var barn, men den gangen var jeg vettskremt fra å spise noe som tilhørte familien grønnsaker, så det ble ikke så mye av det. Kunne godt tenke meg å prøve det igjen, for nå hadde jeg helt sikkert syntes det var godt :o))

    8. natheless: Da er det på tide! Åhh, han tar med seg maten på jobb, det er vel også kjekt. Jeg kommer ikke hjem fra jobb før rundt 16.00, og min mann drar hjemmefra kl.14.30 om han har ettermiddagskift. Da blir det vanskelig å lage mat til han. det er han som bør lage til oss. Lapskaus er kjempegodt. Vi har en i bygda som jeg kjører forbi på hjemvei, som lager selskapsmat, og han har ferdig varm lapskaus hver dag. Da kan vi få kjøpt med oss hjem. Så det lager jeg sjelden. Ha en fin kveld selv!

      PS! Hatt besøk så det ble litt seint svar 🙂

    9. Margrethe Hjertaas: Har du ikke? Det er jo norsk tradisjonskost det. Jeg husker at vi til og med laget det på skolekjøkkenet. På tide ja, og nå har du oppskrift.

    10. Nei noen vegetarianer er jeg nok ikke, selv om jeg hadde et veddemål for mange år siden om å bare spise det et år. Klarte det faktisk i 3 kvartaler, men så gikk det ikke lenger…

    11. Kålruletter er det jammen lenge siden jeg har spist, men vi hadde det mye når jeg var liten. Kanskje jeg må lage det igjen en dag. Her spiser vi også middag sammen, de som er hjemme. Vi har fortsatt to hjemmeboende voksne barn, men vi har litt ulike arbeidstider, så ikke alltid alle er samlet. Begge de to som fortsatt bor her har kjøpt leiligheter, men de er ikke innflyttingsklare før neste sommer/høst. De får bo hjemme å spare penger så lenge. Om mannen her i huset blir spurt om han vil lage middag, så foreslår han alltid å gå ut? Han er altså ikke en som elsker å stå på kjøkkenet han heller 🙂 Takk for tipset, og ha en fin onsdag 🙂

    12. margarites: Kålrulletter er smakfullt ja! Ikke greit når en arbeider ulike tider nei. Slik er det her også. Så dere blir alene til sommeren / høsten? Det blir nok rart, tenker jeg. Snedig å gå ut å spise også da, innimellom.

      En fin onsdag til deg også!

    13. Jeg klarte meg faktisk ganske bra, og lærte meg å lage mange gode retter som jeg fortsetter å lage. Der det skortet var nok at jeg ikke helt hadde lest meg opp på, hva jeg måtte erstatte næringstoffer som finnes i kjøtt med. Kunne faktisk tenkt meg å prøve igjen en gang!

    14. Etdiktomdagen: Tror ikke det er så tradisjonell kost i det hele tatt nå for tiden, det gjelder nok samme hvor en kommer fra i Norge. Men godt er det 🙂 du bør prøve en dag ! 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg