25.03.16 En påske uten aspik / kabaret er utenkelig – lett å lage og sunn :)

Her i huset er det tradisjonsmat å ha aspik, eller også kalt kabaret, i påska. Utenkelig med en påske uten det. Jeg bruker å kjøpe Toro`s pakker med aspik som spes ut i tilpasset mengde kokende vann. Toro har faktisk mye godt, he-he 🙂 Ferdig resultat blir buljongvann som stivner etter hvert, i kjøleskap. En tar gjerne en form, alle former kan brukes, som har solid bunn. Jeg bruker helst brødkake form. Så legger jeg et fint lag i bunnen av formen, gjerne delte kokte egg, skinke (gjerne hermetikk, bogskinke) og grønnsaker (amerikansk blanding med mais, grønne erter og gulrøtter). Jeg gir gjerne grønnsaker et oppkok, så renner det av i sil og en kan gjerne tappe litt kaldtvann på, så blir det kjappere kaldt.Det er i alle fall de ingredienser jeg bruker mest. Om en velger å skjære skinke / kokte gulrøtter evt.i terninger eller lange staver er valgfritt. Men ferdig resultat blir bedre om en tar seg tid til å dandere det ekstra fint nede i bunnen av formen. Men det er valgfritt selvsagt.

En kan bruke fiskeprodukter også; som kokte reker, krabbstick / kokt krabbe, små fiskeboller, fiskepudding m.m. eller andre kjøttprodukter som kjøttpølse evt. Det er de vanligste ingredienser som brukes. Alt legges lagvis etter pyntinga i formen. Så helles det avkjølte aspikvannet over opp til kanten av formen. etterpå settes formen i kjøleskap til dagen etter. Dagen etter er det stivnet og jeg bruker å skjære på kantene med en meget flat kniv for å løsne litt, evt. dupper jeg formen i varmtvannsbad i oppvaskkummen, bare et øyeblikk på 15 sekunder. Så hvelves formen opp ned på et avlangt fat tilpasset størrelsen. Voila. ferdig 🙂

Aspik eller kabaret var meget vanlig på 50 – 60 – tallet. Nå har jo folk så mye fokus på kalorier og sunnhet. Da bør jeg opplyse om at 100 g. Toro aspikpulver  kun inneholder 10 kalorier og har 0 g. fett i seg. Så ikke usunt å spise. Grønnsaker, egg og skinke er jo også magre produkter. Så spis i vei ! Vi bruker å legge skiver av aspiken på brødskiva med majones eller remulade på toppen (noen flere kalorier i majones da, men det er godt). Det ser også lekkert ut på et koldtbord og er enkelt å lage 🙂 Er det noen sak?

 


 

 

#mat #food #aspik #aspic #buljong #gele #kabaret #Toro #egg #grønnsaksblanding #bogskinke #skinke #ham #smakfullt #tasty

16 kommentarer
    1. Ja det er en dekorativ og flott matrett.. Husker det som veldig vanlig før..men som du sier så er det ikke så vanlig lengre..Vet ikke hvorfor, men har alltid trodd jeg ikke liker det..nå er jeg veldig kresen i matveien..og liker ikke kliss som majones, dressinger ol..Men kan egentlig ikke huske å ha smakt det…hihihi..Så kanskje jeg skal smake neste gang jeg ser det..Takk for tips! Ser jo ikke vanskelig ut heller! Godt å holde på tradisjoner..:-)

    2. dvergpinschere i mitt hjerte: Ja, ingen tvil! Meget enkel kokkekunst 🙂 Trenger ikke majones på, det smaker godt i seg selv. Det er jo stivnet buljong med ingredienser 🙂 Ja, tradisjoner er viktige, der er jeg sta :)))

    3. Det er godt..og denne så innbydende ut :)) Har ofte laget til påske før..men i år har jeg ikke laget..har bare laget Waldorfsalat som gutta er så glad i..ellers er mannen og jeg slik at vi likegodt tar ei brødskive med ost eller egg når vi er bare oss..God natt :))

    4. annebe: Takk, takk ! Waldorfsalat er jo snadder også da til det meste 🙂 Jeg er litt sær, men ett varmtmåltid om dag her. Det er stort sett bare middagen alle i huset er tilstede på, i alle fall om ikke karfolka her jobber ettermiddagsskift. Så holder på det 🙂

    5. passion4lifeandtravel: Ja, nå er det bare å plukke fram gode tradisjonsrike kokkekunster. ikke er det særlig til kunst heller, meget lettvindt 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg