11.08.15. Reisebrev fra ferietur i sommer, Nordland / Troms. I kveld – HARSTAD

Ja, vi skriver 11.08.15. og tiden “springer 100 meter i et verdensmesterskap på 9.0 blank”, he-he! I går på jobb har jeg forsøkt å få overblikk etter ferien og klart meg nokså bra. I dag har jeg også gått fra gjøremål til gjøremål, blir ikke arbeidsledig nei. Men skikkelig trivelig med kontakten med så masse fine mennesker gjennom jobben.

Ellers i går kveld har jeg vært på “komitèmøte” i forbindelse med 25 årsjubileum i anledning at vi gikk ut fra Sykepleierhøgskolen i Levanger. Skolen kaltes den gang Innherred Sykepleierhøgskole. 22 kullinger / medstudenter møtes i høst fra den 04.09. – 06.09. Vi skal bo på Stiklestad, på hotellet. Turen går inn til Levanger, på gamle trakter på lørdag. Jeg tror det vil bli helt supert å treffes igjen, spise – og drikke godt + småprate inn i de små timer. 

I kveld har jeg vært med en venninne på shoppingsenteret Magneten her i Levanger. Men dit er det farlig å dra for “lommeboken blir så smal”, he-he 🙂

I kveld på bloggen vil jeg presentere et reisebrev fra Harstad. Jeg har ikke sett hele byen, bare en bit av den. reisebrevet blir derfor meget personlig. Vi bodde en natt på Thon hotell Harstad med utsikt over sjøen. Vi gikk en runde i byen, i alle fall i nærområdet. Så hyggelig ut. Så spiste jeg et godt kveitemåltid på restauranten Bark. En moderne flott restaurant. Tenk det med håndlotion som luktet vidunderlig etter håndvask / dobesøk. Hyggelig opplevelse, til tross for at et svensk gammelt ektepar kranglet med personalet / kokken om at vinen var ødelagt. et glass var ødelagt. Det etter å ha fortært en flaske fra før. Skulle nesten tro de prøvde dette for å slippe å betale regningen. Ikke så de spesielt fattig ut heller. da kokken beklaget at han ikke forstod seg noe særlig på vin, så parerte svenske mannen med at det kunne han. Men de kom da til enighet, he-he 🙂

 

Så noen bilder selvsagt :

 

Fra innkjøringen til Harstad, fra havnen (forøvrig fotografert gjennom bilvindu, he-he)


 

“Bakgården” eller gågata om du vil, artig innslag med klesvasken i Harstad

 

Det duskregnet, så ikke akkurat den beste klestørken

Fra en gate ned mot sjøen

Sparebanken ligner da stasjonsbygningen i Levanger, i alle fall i arkitektur og farger

Utsikt fra hotellvinduet på Thon hotell Harstad

Utenfor vinduet vårt, skarven

 

+ en hvalross

 

Kveitemåltid på meg, restauranten Bark, stilig restaurant !!!

 

Kanebogen kirke, flott arkitektur. Måtte bare stoppe på tur ut av Harstad

#reise #travel #trip #turist #tourist #foto #photo #bilde #picture #Norge #Norway #Harstad #by #town #vakker #nice   

 

Om Harstad / Store norske leksikon

Harstad, kommune helt sør i Troms fylke, på nordøstsiden av Hinnøya, ut mot Vågsfjorden, omfatter dessuten den sørvestlige del (69,3 km2) avGrytøya samt flere mindre øyer. Harstad ble skilt ut fra Trondenes herred som eget ladested 1904.

De nåværende grensene har historie tilbake til 1964, da Harstad ble slått sammen med kommunene Trondenes i nord og Sandtorg i sør til en ny storkommune. Fra 1. januar 2013 ble Bjarkøy også innlemmet i Harstad kommune.

Berggrunnen i kommunen består for det meste av omdannede, sedimentære bergarter, mest glimmerskifer og marmorbergarter av kambrosilurisk alder. Helt i sør, samt på Grytøya og tilgrensende område på Hinnøya, finnes gamle grunnfjellsbergarter, hovedsakelig granitter. Langs Vågsfjorden er et bakket, veldyrket terreng innunder brattere fjellsider. Fjellene når for det meste 500?600 moh., høyeste punkt er Sætertinden (1095 moh.) på grensen mot Tjeldsund i sør. Grytøydelen er berglendt med en rekke spisse tinder opp til 1012 moh. (Nona).

Helt siden vikingtiden har det vært bosetning i Harstad. Folketallet i Harstad har vært i vekst i hele etterkrigstiden, 1994?2004 med gjennomsnittlig 0,2 % årlig. 85 % prosent av kommunens bosetning er i tettsteder (2007), flest i bysenteret (19 573 innb. 2007). I nordvest ligger tettstedet Kasfjord (269 innb.).

Næringslivet i Harstad er svært allsidig, med vekt på servicenæringene. En betydelig del av næringslivet baseres på jordbruket, med bl.a. hovedsete for Nord-Norges Salgslag, meieri og kjøttindustri. I Harstad og Kasfjord finnes fiskeforedlingsindustri. Harstad er sentrum for Nord-Norges verkstedindustri med flere mekaniske verksteder, skipsbyggerier, samt en av landets største tørrdokker. Harstadverkene A/S er en sammenslutning av de to største bedriftene med i alt over 300 ansatte. Harstad er også en viktig base for oljevirksomheten i landsdelen, og flere oljeselskaper samt Oljedirektoratet har etablert seg her. På Stangnes, 5 km øst for sentrum, er det utbygd en større oljebase, og havne- og industrivirksomhet.

Harstad Tidende kommer ut daglig.

Byen har anløp av Hurtigruten Bergen?Kirkenes og andre kystruter og er utgangspunkt for lokale kystrutebåter og for bilruter til Vesterålen og Sør-Troms. Hurtigbåtforbindelse med Tromsø. Rv. 867 går fra bysenteret tilGrytøya, med bilfergeforbindelse mellom Stornes og Bjørnerå. Rv. 83 forbinder Harstad med E 10, med bro over Tjeldsundet og forbindelse til E 6. Hovedflyplassen Harstad/Narvik lufthavn, Evenes, ligger 46 km fra Harstad sentrum og er knutepunkt for nordlige deler av Nordland og Sør-Troms.

Harstad har videregående skoler, folkehøyskole og Høgskolen i Harstad med avdeling for helsefag, økonomi og samfunnsfag. Sykehus. Alliert treningssenter i Åsegarden sete for Kystjegerkommandoen i Sjøforsvaret.

Harstad svarer til Harstad og Kanebogen sogn i Harstad prestegjeld, Sandtorg sogn og prestegjeld og Trondenes sogn i Trondenes prestegjeld, Trondenes prosti i Nord-Hålogaland bispedømme, Harstad lensmannsdistrikt i Midtre Hålogaland politidistrikt og hører under Trondenes tingrett.

Fremveksten av Harstad som bysamfunn har sammenheng med næringsaktiviteten i distriktet samt utviklingen av kommunikasjonene, som etter hvert ble samlet i ett knutepunkt, Harstad. I 1848 ble Harstad anløpssted for kystrutebåtene. Men det var først omkring 1870, da det ble tatt rike sildefangster på Vågsfjorden, at stedet begynte å vokse. I 1888 fikk Harstad, som det første sted i Nord-Norge, ekspedisjonskai for dampskip. Samme år begynte de årlige handelsstevnene, som la grunnlag for videre vekst. Omkring 1890 var det over 80 hus på strandstedet, med et folketall på ca. 540. I 1893 ble Harstad utskilt som egen byggekommune og fikk utarbeidet en reguleringsplan. I 1899 ble Harstad utpekt som standkvarterfor distriktskommando og underoffiserskole i det nye militærdistrikt Nord-Norge, og Forsvarets virksomhet har siden hatt stor betydning for stedets utvikling. Etableringen av et skipsverft i 1895 gav stedet mange industriarbeidsplasser. Harstad var også sentrum i et av de beste og folkerikeste jordbruksdistrikter i landsdelen.

Siden 1965 har Harstad vært sete for Festspillene i Nord-Norge, som arrangeres årlig i juni måned. Harstad Kulturhus, med bl.a. konsertscene og kongressal, ble åpnet 1992. I juli arrangeres en internasjonal sjøfiskefestival. Harstad har en rekke bevarte fortidsminner. Like nord for sentrum ligger Trondenes kirke fra ca. 1250, verdens nordligste steinkirke framiddelalderen. Trondarnes Distriktsmuseum med bl.a. utstillinger av Harstads kultur- og naturhistorie. I sentrum finnes en bygdeborg, Slottet, antakelig fra jernalderen. På Kjeøya nord for sentrum er et hellemalingsfelt fra steinalderen og gravrøyser fra jernalderen.

Kommunevåpenet (godkjent 1953) har to bølgende sølv bjelker mot en blå bakgrunn; tilknytningen til havet danner bakgrunnen for motivet.

Navnet er kanskje norrønt Harðarstaðir av mannsnavnet Hǫrðr, gen.Harðar.

 

2 kommentarer
    1. frodith:Takker, Ja Harstad duger. Men jeg likte det lille stedet Sortland enda bedre pga. de “glade farger”. Det vil komme bilder fra det stedet ganske så snart.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg