16.04.14. Påskegodt i påskekyllingen – GOD PÅSKE TIL ALLE –

Deilig å gå fra jobb i dag klokken 12.00 og vite at nå har en fem fridager fremover. Skal ikke på jobb før tirsdag den. Heldige vi nordmenn som har så mange fridager. Vi tar det som en selvfølge. Mange av oss enser ikke hvorfor vi har påskefri en gang. Det vil ikke jeg heller si så mye om, men fikk da inn litt av det i kristedomstimene på skolen. Vi hadde jo kun kristendom før, nå er dette løst opp og kalles vel noe sånt som religion og livssyn, uten at jeg er sikker. Lenge siden jeg har hatt noen i grunnskolen nå. Ikke det at disse “sience – fiction – lignende – fortellingene” ikke ble likt den gang, av undertegnede Det var jo de kuleste “eventyrene”, husker jeg. Fantasien spant rundt historiene en ble fortalt. Hvem får liksom en busk til å brenne uten videre, hvem kan dele havet i to, slik at vannet går opp på sidene og så gå tørrskodd gjennom det, hvem kan gå bortover vannet (altså oppe på det liksom), helbrede syke bare ved å berøre dem, hvem kan liksom få barn 90 år gamle, eller få barn uten sex med en mann (jomfru liksom), hvem kan gjenoppstå fra de døde og hvem kan liksom stige opp i himmelen, synlig for alle. Nei, dette må da være eventyr på sitt beste (?)

Som nevnt før er vi nordmenn svært heldige i forhold til fridager. Jeg har hentet ut diverse interessante ting og vite om nordmenns ferie og vaner , og hvem som har mest ferie og fritid i verden.

 

Men først vil jeg ønske alle ei supergod påske med dette bildet av en velfylt påskekylling, som jeg har vært å satt ned på rommet til 17-åringen som bor hjemme (det ble ikke påskeegg da, men):

 

#påske  #kylling  #godteri  #kos  

ABC – nyhetene sier:

NYT FERIEN MED GOD SAMVITTIGHET: Da yter du også bedre når du er tilbake på jobb. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Her har innbyggerne mest fritid

Norge er inne på topp ti-listen, men vi må se oss slått av tre land.

En oversikt over hvilke land der innbyggerne har lengst lovpålagt ferie viser at Norge kommer på en delt fjerdeplass sammen med Finland, Frankrike og Brasil. Her har alle etter nasjonal ferielovgivning rett til 35 feriedager i løpet av et år.

Men vi må se oss slått av Sverige og Italia som deler andreplassen på listen med 36 offentlige fridager, mens Russland topper med hele 40 offisielle fridager i løpet av et år.

Les også: Norske påskepriser tiltrekker utlendingene

Vestlige stormakter nær bunnen

I andre enden av skalaen ligger Mexico der innbyggerne kun er prisgitt 13 feriedager gjennom et helt år. Det som kanskje overrasker mest, er at to vestlige stormakter havner nest- og tredje sist på listen, som er utarbeidet av hotellportalenHotels.com.

I USA må innbyggerne klare seg med nøyaktig halvparten så mange fridager målt mot vinneren på andre siden av havet, der innbyggerne kun har rett til 20 fridager. Mens innbyggerne i Canada må klare seg med usle 15 lovpålagte feriedager i løpet av et år.

Les også: Nå blomstrer det i Japan

Mer fritid øker arbeidsinnsatsen

Men det å ha mye fri er ikke nødvendigvis noe som går ut over arbeidsinnsatsen, skal vi tolke signalene som har kommet frem gjennom flere studier som er gjort på temaet i løpet av de siste årene. For i motsetning til hva mange kanskje skulle tro, er det faktisk de landene med flest fridager som kan skilte med den beste produktivitet.

Signaler fra en rekke undersøkelser viser nemlig at arbeidstagere som får anledning til å ta seg fri ofte, ser ut til å benytte anledningen til å lade batteriene på fritiden, noe som igjen øker arbeidsinnsatsen nå de er tilbake på jobb.

Les også: En milliard på reisefot

Private ønsker ny ordning

I USA, som kommer relativt dårlig ut i den ferske oversikten, har flere selskaper begynt å skue til land som har bedre ferieordninger for de ansatte enn de selv har. Store amerikanske private selskaper som IBM og Netflix har for eksempel forkastet den standardiserte amerikanske feriemodellen, og har begge implementert en åpen, ubegrenset ferieordning i et forsøk på å forhindre at de ansatte brenner seg ut på jobben, skriver det anerkjente amerikanske businessmagasinet Fast Company.

Les også: Slik blir ferien i 2013

Mye kan tyde på at flere vil følge deres eksempel.

I så fall bør de se til landene som har de beste ferievilkårene. Her er listen over de ti landene som har verdens beste offentlige ferielover (antall fridager i parantes):

 1. Russland (40 fridager) 
 2. Italia (36) 
 2. Sverige (36) 
 4. Norge (35) 
 4. Finland (35) 
 4. Frankrike (35) 
 4. Brasil (35) 
 8. Danmark (34) 
 8. Spania (34)
10. Colombia (33)

 

AFTENPOSTEN :

Nordmenn mest opptatt av ferie og fritid

Når nordmenn blir spurt om oppskriften på det gode liv, svarer ni av ti ferie og fritid. I Europa ellers er folk mer opptatt av jobb og karrière.

Hva er oppskriften på det gode liv? Ni av ti nordmenn er ikke i tvil om at svaret er ferie og fritid. Vi legger liten vekt på jobbkarrière og utdanning. Faktisk ligger vi på bunn i Europa når det gjelder å verdsette utdanning. Dermed skiller vi oss merkbart ut fra europeere for øvrig, som mener at skole, jobb og karrière er viktigst for å leve et godt liv. Disse forskjellene kommer til syne i nye data fra Europabarometer – en stor europeisk undersøkelse, der nær 20 000 personer fra 15 EU-land og Norge har deltatt. Norsk samfunnsvitenskaplig datatjeneste har hatt ansvar for den norske delen av undersøkelsen.Forskerne er ikke overrasket. – Ferie og fritid står utrolig sterkt hos nordmenn. Bare ta en tur på Maxbo og se på køene! Folk investerer massivt i ferieboliger nå i mai, sier antropolog Runar Døving ved Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO).

Kos hører fritiden til.

At nordmenn svarer slik at vi scorer høyest på nytelsestoppen i Europa, er ikke nødvendigvis et utslag av refleksjon og selvinnsikt, understreker Døving. – Folk svarer uten å tenke seg om. Ideen om det gode liv i Norge er i så stor grad koblet til fritid og hytteliv at folk ikke tenker over hva begrepet innebærer. Kos og hygge er et sterkt ideal. – Og kos kan man ikke ha på jobben?- Nei. For å nyte, må nordmenn yte først. Men selv om arbeidsmoralen er streng, har folk et ureflektert forhold til arbeidets betydning. Kos og fritid er virkelig ikke uavhengig av arbeidslivet. De som har jobb, tenker ikke over hvor privilegerte de er, sier Døving. Også førsteamanuensis Christer Thrane ved Høgskolen på Lillehammer legger vekt på at nordmenn er puritanere – innerst inne. – På jobb er vi opptatt av å bli ferdige, for å kunne nyte og gjøre oss fortjent til fritiden etterpå, i kontrast til mange søreuropeere, som tar lang lunsj med vin til, og heller jobber lengre dager, sier Thrane, som har tatt doktorgrad på nordmenns fritidsvaner. – Jeg tror likevel vi kommer likt ut når det gjelder effektivitet, iallfall sammenlignet med franskmenn og spanjoler.

Fritidsfokuserte medier.

Også andre verdiundersøkelser viser at nordmenn er blitt mer og mer opptatt av fritid de senere årene. Vi har god råd, har fått en ferieuke ekstra og norske medier bruker mye spalteplass på reiselivssider, fritids- og livsstilsstoff.- I dag er fritid et utbredt samtaletema, både på Skavlan og rundt lunsjbordet. Det var viktig tidlig på 90-tallet også, men da ble det ikke skrevet kilometervis om det, sier Thrane. – Etter mitt syn er dette økte fokuset i større grad et medieskapt fenomen enn uttrykk for en reell holdningsendring. De færreste tar et sabbatsår for å utvikle seg. For folk flest er det “business as usual”. Døving er ikke helt enig. Han mener at nordmenns lidenskap for fritid er uttrykk for et viktig, kulturelt fenomen. Nyrike nordmenn lever i et samfunn med lav arbeidsledighet. I mange yrker kan man gjøre gode penger med relativt lav utdanning. Faktisk ligger vi her på berget hele 20 prosentpoeng bak våre nordiske naboer når det gjelder å verdsette utdanning. – Å gjøre karrière er et litt negativt ladet begrep i Norge. Det antyder at du er egoistisk, og det er ikke populært, hevder Døving.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg